Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata in localitatea Calinesti, comuna Floresti, judetul Prahova, a fost construita intre anii 1636-1646, de catre boierii si negustorii din localitate. Parohia este alcatuita din urmatoarele trei sate: satul Novacesti, satul Calinesti si satul Catina.

"Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta nu ne lasi pe noi!"

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti

Candva in secolul al XV-lea, impreuna cu familia sa, boierul Calinescu a venit din zona Argesului si s-a stabilit in satul Catina. Cei cativa locuitori ai satului se ocupau cu cresterea animalelor. Odata cu venirea boierului in acest loc s-a dezvoltat agricultura, iar cresterea vitelor s-a dezvoltat si ea simtitor. In scurt timp, satul Calinesti a devenit un adevarat targ-orasel, unde se vindeau si se cumparau produse alimentare de tot felul.

 Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti - Floresti

Dezvoltarea asezarii a atras multi negustori si boieri, din diverse zone ale tarii. Dintre acestia, trei familii boieresti au purces la zidirea unei biserici insemnate: jupanul Tanase si sotia sa, Tudora; ispravnicul Vasilache si sotia sa, Maria; spatarul Mihail si sotia sa, Dafina. Locasul de cult a fost zidit intre anii 1636-1646.

Cand boierul Calinescu si-a casatorit singura sa fiica, Maria, cu generalul grec Nicolae Mavros, el a construit un conac boieresc, cunoscut ulterior sub numele de "Cantacuzino". Astazi, in incinta lui este amenajat un camin-spital pentru bolnavii neuropsihici irecuperabili.

Nepoata boierului Calinescu, fiica generalului Mavros si a Mariei, numita tot Maria, s-a casatorit cu boierul Iancu Cantacuzino si a mostenit intreaga avere parinteasca, in calitate de unic urmas. Maria si Iancu vor avea sase copii, sase fete si un baiat, viitorul doctor Ioan Cantacuzino, care va descoperi serul fiziologic si vaccinul. Cele cinci fete, la randul lor, se vor casatori cu fiii unor familii boieresti de seama ale vremii: Sutu, Sturza, Carp, Miclescu si Filipescu.

 Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti - Floresti

Intre anii 1880-1900, viata economica a satului a scazut semnificativ. Abia in anul 1904 a fost construita prima scoala din localitate, iar a doua, in anul 1936. Apoi, viata comunei cunoaste o puternica dezvoltare economica, culturala, sociala si gospodareasca.

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost zidita in anul 1646, de mai multi dintre boierii vremii. Biserica este zidita in forma de cruce, cu o singura turla, asezata pe pronaos. Biserica din Calinesti infatiseaza o arhitectura eclesiala rara, avand clopotnita pe pronaos. In anul 1850, de o parte si de alta a turlei, s-au adaugat doua turle mai mici. In turla se urca pe o scara circulara.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti - Floresti

In secolul al XVIII-lea, turnul-clopotnita s-a daramat, iar refacerea acestuia a dat bisericii o infatisare originala. Clopotnita a fost refacuta pe o baza patrata, avand dimensiuni mult reduse fata de baza fostului turn. Fatadele bisericii sunt impartite in doua registre, printr-un brau compus dintr-un profil median si doua randuri de zimti.

Usa de intrare in biserica este sculptata in lemn de stejar, iar deasupra ei sunt asezate cinci mozaicuri noi, de o rara frumusete. In interior, pronaosul este despartit de naos printr-un portal de piatra. Se crede ca biserica a fost pictata in fresca de catre ucenicii zugravului Parvu Mutu, in anul 1692. Aceasta a fost restaurata intre anii 1988-1990. Se crede ca este pictura originala a bisericii. Catapeteasma este din zid de caramida. Cele trei randuri de icoane sunt pictate direct pe zid.

Iulian Predescu

 Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti - Floresti

24 Ianuarie 2014

Vizualizari: 1617

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Calinesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE