Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pufesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pufesti Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa din localitatea Domnesti Targ, comuna Pufesti, judetul Vrancea. La nord de satul Domnesti, dupa un kilometru, se face dreapta, din Drumul European 85, ce leaga localitatile Focsani si Adjud. Judetul Vrancea are o suprafata de aproape cinci mii de kilometri patrati si un relief in trepte, format din Muntii Vrancei, Dealurile Subcarpatice si Campia Siretului Inferior. Locul este udat de apele raurilor Siret, Susita, Putna, Milcov si Ramnicu Sarat.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Locasul de cult din asezarea prahoveana Domnesti mai este cunoscut si sub denumirea de "Biserica Domneasca din Pufesti". Pufesti este o comuna situata pe partea stanga a raului Siret. Localitatile invecinate sunt satele Domnesti si Ciorani. Satul Domnesti este o veche asezare moldoveneasca din secolul al XVII-lea. Aici isi aveau resedinta de vara numerosi domnitori romani.

Biserica Domneasca "Adormirea Maicii Domnului" - scurt istoric

In smerita localitate prahoveana Domnesti, domnitorul Eustatie Dabija a construit, probabil intre anii 1661-1667, biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Locasul de cult va fi terminat de ridicat si inzestrat cu cele necesare de catre Gheorghe Duca. Datorita evenimentelor si imprejurarilor nefavorabile, sfintirea bisericii a avut loc in anul 1701, cand se va si stabili aici o micuta obste de maici.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Dupa cutremurul din anul 1741, Biserica din Domnesti a fost refacuta partial. In anul 1742, marele Vornic Costache, care probabil contribuise la refacerea bisericutei, a incercat "sa fure" dreptul de ctitor intemeietor, prezentandu-se in pisania de piatra ca singur ctitor al bisericii. Reparatii si lucrari de intretinere au fost efectuate si intre anii 1771-1775.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Pufesti este o biserica inalta, cu ziduri groase, cu scanduri, boltita, tamplaria fiind din lemn, ornamentatia chenarelor usii, a ferestrelor si a turnului apartinand secolului al XVIII-lea. Putem afirma ca aici s-a impletit stilul de arhitectura din Tara Romaneasca cu cel din Moldova. In analiza plastica a monumentului, se poate face o mentiune aparte pentru catapeteasma Sfantului Altar, executata din lemn si avand bogate decoratii. Aceasta din urma se pare ca este realizata mai tarziu decat constructia bisericii sau adusa de la un alt monument.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

"Reprezentantii Ministerului Culturii si cei ai Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National a judetului Vrancea anunta ca, in urma ultimelor seisme notabile, in cazul a trei dintre lacasele de cult din judet, serviciul religios poate fi intrerupt pana la efectuarea expertizei tehnice. Intre cele trei biserici se afla si Biserica Adormirea Maicii Domnului din Domnesti, comuna Pufesti. In cazul celor trei biserici au fost propuse lucrari de restaurare si consolidare catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, pentru a fi introduse pe lista de prioritati a programului national de restaurare.

Monumentul Eroilor - satul Domnesti, comuna Pufesti

In centrul satului Domnesti, langa Biserica Domneasca, este amplasat un monument inchinat eroilor. Pe piatra acestuia scrie: "Eroilor din Domnesti, morti pentru patrie 1916-1919." Pe placa de marmura sun invocate numele a 22 de eroi cazuti in luptele pentru libertate.

Monumentul Eroilor din Domnesti

Monumentul istoric si cultural din Domnesti se prezinta sub forma unei cruci ce se inalta pe un postament din beton avand o inaltime de putin peste trei metri. Monumentul a fost ridicat in anul 1927, din initiativa locuitorilor satului, fiind ales un comitet de initiativa sub conducerea directorului scolii din sat.

Comuna Pufesti, Localitatea Domnesti

12 Iunie 2012

Vizualizari: 4806

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Pufesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE