
Expozitia memoriala "Conacul Golestilor" include un complex ansamblu arhitectural format dintr-un conac fortificat, o biserica si o cruce de pomenire. Are ca element central conacul, construit intre 1641-1642, de catre mesterul Stoica, din ordinul marelui vistier Stroe Leurdeanu. Biserica, construita in anul 1646, de acelasi mester, purtand hramul Sfanta Treime, imbina cu finete elemente arhitectonice muntenesti, moldovenesti, armenesti si turcesti. In aceasta biserica au fost inmormantati, ulterior, membrii familiei Golescu.
Biserica Sfanta Treime - Golesti
Biserica din Golesti face parte din Complexul Muzeal Golesti. Se afla pe malul stang al raului Doamnei, la zece kilometri distanta de orasul Pitesti, pe drumul naţional ce merge spre Bucuresti, in orasul Stefanesti. Complexul a fost deschis in anul 1966, la opt ani dupa ce Conacul Golestilor a fost declarat muzeu. Astazi, complexul se intinde pe o suprafata de peste 14 hectare.
Biserica din Golesti, inchinata Sfintei Treimi, este o ctitorie boiereasca din secolul al XVII-lea. A fost ctitorita in anul 1646, de catre marele boier Stroe Leurdeanu. A fost construita de mesterul Stoica. Biserica, o adevarata bijuterie arhitecturala, este necropola luptatorilor si carturarilor din familia Golescu.
Arhitectura bisericii indica priceperea si maiestria mesterilor romani ce au contribuit la inaltarea sa. Este vizibil rafinamentul Renasterii europene. In perioada brancoveneasca i s-a adaugat un foisor deasupra portii.
In secolul al XVIII-lea, biserica a trecut in posesia familiei Golescu, care a ridicat o incinta de aparare, cu o baie turceasca, un spital și o casa a saracilor, in care a functionat o Scoala pentru copiii satenilor, infiintata de Dinicu Golescu, in anul 1826. In timp, conacul a suferit o serie de transformari in spiritul clasicismului. In prezent este muzeu.
Rugaciune catre Sfanta Treime
Imparate al veacurilor si Doamne cel mai inainte de veci, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Dumnezeule cel slavit in Sfanta Treime, Caruia se inchina tot genunchiul; al cel ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Pentru aceasta si noi, ca cei ce suntem luminati cu Sfanta Taina a Botezului intru numele Tau cel intreit sfant desi nevrednici fiind, indraznim a-Ti aduce aceasta cantare de lauda; iar Tu ca Facatorul, Purtatorul de grija si Judecatorul nostru, ia aminte spre glasul rugaciunii robilor Tai, si nu departa mila Ta de la noi, pentru ca din adancul sufletului pururea sa strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti Doamne Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi, zidirea Ta cea cazuta, pentru numele Tau cel Sfant.
Vazandu-Te pe Tine Isaia pe scaun inalt si preainaltat a zis: O! ticalosul de mine, ca om fiind si buze necurate avand, am vazut pe Domnul Savaot cu ochii mei; iar cand carbunele cel de foc purtat de inger s-a atins de buzele lui, cu curatie Te lauda pe Tine, Tatal si Fiul si Sfantul Duh, pe Unul Dumnezeu. Deci, o, Preasfanta Treime arde cu focul Dumnezeirii Tale spinii faradelegilor noastre celor multe, ca sa cantam Tie cu inima curata: Aliluia!
Iulian Predescu
-
Biserica Varzaru
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Namaiesti - o manastire din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Manastirea Valea Manastirii
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfanta Treime din Pitesti - Schitul Bestelei
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Izvoarelor de Leac
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.