
Biserica Sfanta Treime, din localitatea Pietriceaua, comuna Brebu, judetul Prahova, a fost construita in anul 1951, pe locul unei mai vechi biserici, construita in anul 1852.
"O, Preasfanta, de viata facatoare, nedespartita si a toate facatoare Treime: Parinte si Fiule si Duhule Sfinte, Unule, Adevaratul Dumnezeu si Facatorul nostru, primeste aceasta de acum multumire a noastra; trimite-ne noua darul si puterea din inaltimea Sfantului Tau locas, ca, toate poftele trupesti calcandu-le, sa vietuim intru toata buna cinstire si curatie pana la sfarsitul vietii noastre, pururea laudand preasfant numele Tau, si cantand: Aliluia!"
Biserica Sfanta Treime - Pietriceaua
In anul 1852, pe locul actualei biserici, exista o biserica alcatuita din barne de lemn, pe o fundatie de piatra, invelita cu sindrila. De la aceasta veche biserica, cea actuala a preluat hramul - Sfanta Treime - si cateva elemente de arhitectura. Atunci, deasupra pridvorului se inalta o turla modesta, in care statea asezat clopotul, iar pe naos se inalta cea de-a doua turla.
Intr-un document din anul 1934, preotul Stefan Trifu consemneaza urmatorul lucru: "Biserica este zidita in anul 1856, din barne de tei, iar in anul 1875 s-a adaugat amvonul din fata, lucrat solid, cu zidul din piatra gros de 0,65 metri." Mai tarziu, deasupra pridvorului s-a construit o turla, cu rol de clopotnita. In timp, structura de rezistenta a bisericii s-a deteriorat, iar lucrarile de reparatie au intampinat mari greutati.
In toamna anului 1929, in inimile credinciosilor a incoltit dorinta de a zidi o noua biserica. Intre timp, parohia a achizitionat doua noi clopote, unul mare si unul mic, dar turla veche a bisericii s-a dovedit improprie pentru montarea acestora. Astfel, in anul 1934, credinciosii au luat hotararea ferma de a zidi o noua biserica.
In data de 8 ianuarie 1938 s-au intocmit actele necesare zidirii noii biserici si s-a achizitionat terenul necesar, aflat in spatele vechii biserici. Din pricina celui de-al Doilea Razboi Mondial, inceperea lucrarilor a intarziat, ele fiind reluate in discutie abia in data de 6 august 1947.
Vechea biserica a fost daramata in ziua de 24 mai 1948. In acest timp, preotul a slujit intr-o capela amenajata in scoala satului. Lucrarile de zidire pentru noua biserica au inceput in ziua de 4 iunie 1948 si au urmat cu precizie proiectul arhitectului Mihail Radulescu. S-a lucrat voluntar si doar de credinciosii satului, drept pentru care, lucrarile s-au intins pe o perioada de trei ani si trei luni.
Biserica Sfanta Treime, terminata de zidit in anul 1951, este construita din piatra, in forma de cruce, pe o fundatie din beton armat, iar in partea superioara, pe exterior, este imbracata cu scandura de lemn. Stalpii de sustinere, grinzile, usile, podeaua si stranile sunt din lemn de stejar. Biserica este acoperita cu sindrila. Turla bisericii prezinta un frumos foisor, deschis pe toate laturile.
La inceputul anului 1951, pictorul Anatolie Cudinoff a fost ales, prin licitatie, pentru a picta in fresca suprafata de peste cinci sute de metri patrari a bisericii. Tot el a pictat si icoanele pentru catapeteasma. Biserica din Pietriceaua se crede ca este prima biserica sfintita de Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal.
Pisania bisericii marturiseste urmatoarele: "Cu voia Tatalui, cu stirea Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, intre anii 1948-1951, s-a zidit acest dumnezeiesc lacas, cu hramul Sfanta Treime, si s-a impodobit cu pictura, in tehnica fresco, de catre maestrul A. Kudinoff, prin dania enoriasilor si osteneala preotului Gheorghe Popescu."
In anul 1988, dupa ample lucrari de reparatie, biserica a fost repictata in fresca. Noua pictura, intocmita de pictorii Zoia si Victor Negoi, a fost sfintita in anul 1989, de catre Preasfintitul Nifon Ploiesteanul.
In anul 1982 s-au placat stalpii interiori de sustinere si grinzile cu scandura sculptata, s-a turnat platoul din partea apuseana, iar intre anii 2002-2003 s-a tencuit interiorul turnului clopotnita, s-au inlocuit grilajele de la ferestre, cu unele din fier forjat si s-au pus jgheaburi din tabla galvanizata.
Iulian Predescu
-
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Treime - Siret
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.