Biserica Sfanta Treime - Zurbaua

Biserica Sfanta Treime - Zurbaua Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Treime este biserica ortodoxa din satul Zurbaua, comuna Dragomiresti Vale, judetul Ilfov. Numele localitatii se trage de la un cuvant din limba turca, anume "zurba", care inseamna "revolta", "razvratire" sau "zgomot".

Localitatea Zurbaua este amintita inca din anul 1883, cand s-a stabilit hotarul mosiei Dragomirestii din Deal si al localitatilor din imprejurimi, dupa Legea Rurala din anul 1864. Astfel, un document din data de 23 iunie 1883 ii aminteste pe scriitorul Alexandru Odobescu, Ecaterina Odobescu si maiorul Odobescu, proprietarii mosiei Odobescu, din Zurbaua.

Biserica Sfanta Treime - Zurbaua

Potrivit traditiei, locale, biserica a fost inceputa candva inaintea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), spre a sluji unei viitoare manastiri. Din pricina situatiei politice insa, biserica a ramas izolata, iar manastirea nu a mai fost infiintata. Locasul de rugaciune a ajuns sa fie folosit pe post de paraclis, de catre crestinii din zona.

Biserica Sfanta Treime - Zurbaua

Biserica actuala, zidita pe temelie de piatra, cu zid de caramida, a fost inaltata in anul 1862, pe locul unei vechi biserici de lemn. Hramul acesteia este Sfanta Treime, praznuita in prima zi dupa Pogorarea Duhului Sfant. Fiind zidita in forma de cruce, biserica are un pridvor inchis si o turla micuta, asezata pe pronaos.

Potrivit celor doua pomelnice, scrise pe lespezi de piatra si asezate la proscomidiar, ctitorii bisericutei din Zurbaua sunt "Dumitru preotul, Vasilica prezbitera, Nicolae, Pricopie si Ilinca, Maria, Rada, Apostol, Safta (pomeniti la vii) si Ion, Maria, Bucura, Maria, Constandin, Rada, Stana, Cernea (pomeniti la morti), cu tot neamul lor, cu ajutorul Maicii Domnului, au staruit, de la inceput si pana la sfarsit". Aceiasi ctitori au mai zidit o Cruce si o fantana, care se afla peste drum de biserica. Se pastreaza inca si astazi Crucea de piatra, asezata in dreptul bisericii.

Biserica Sfanta Treime - Zurbaua

Potrivit pisaniei de piatra, asezata deasupra usii de intrare in biserica, locasul de rugaciune, zidit in anul 1862, a avut de suferit de pe urma cutremurelor de pamant, el trebuind sa fie reparat si zugravit din nou, in fresca, intre anii 1987-1988, de catre pictorul Andrei Vladut, prin purtarea de grija a preotului Voica Gheorghe.

O lespede veche de marmura aminteste numele eroilor din satul Zurbaua, care s-au jertfit pentru reintregirea patriei noastre, in timpul celor doua Razboaie Mondiale. Intre anii 1916-1941 au murit pe campul de lupta urmatorii: Petre Gligore, Ion Simion, Sarbu Gheorghe, Voicu Apostol, Oprea Zamfir, Belcu Ion, Belcu Marin, Bucur Marin, Ion Stefan, Stan Ionita, Petre Vasile, Grozea Florea, Mercare Constantin, Dumitru Marin Gica, Cioc Ion, Staicu Vasile, Sfantuica Florea, Petre Paun si Petre Gheorghe.

Biserica Sfanta Treime - Zurbaua

Initial, parohia Zurbaua a fost filie a parohiei Dragomiresti, abia in anul 1946, ea ajungand de sine statatoare. Astazi, parohia este slujita de preotul Nicusor Sandu. Cu ajutorul credinciosilor si al autoritatilor, parintele a renovarea si a inzestrat cu odoare biserica, a refacut instalatia electrica, a refacut pardoseala (gresie), a instalat o centrala termica. Totodata, parohia Zurbaua desfasoara activitati social-filantropice pentru ajutarea batranilor singuri, a copiilor fara posibilitati si a persoanelor aflate in alte dificultati sociale, fara a beneficia insa de un spatiu special destinat acestor activitati.

Biserica Sfanta Treimi
Adresa: strada Ghioceior, nr. 33, satul Zurbaua, comuna Dragomiresti Vale, judetul Ilfov
Preot paroh: Parintele Nicusor Sandu
Telefon: 0744.102.072 / 0724.007.974
Cont: RO 11 BRDE 410 SV 960846100
Banca BRD, Sucursala Bratianu

Iulian Predescu

Biserica Sfanta Treime - Zurbaua

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 1754

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime - Zurbaua 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE