
Biserica Sfanta Treime este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Caltuna, din comuna Clinceni, asezata in partea sud-vestica a judetului Ilfov. Biserica a fost construita in anul 1832, de catre credinciosii Nicolae Grecu si Anastasia, sotia lui.
"O, Preasfanta, de-viata-facatoare, nedespartita si a-toate-facatoare Treime, Parinte si Fiule si Duhule Sfinte, Unule, Adevaratul Dumnezeu si Facatorul nostru, primeste aceasta de acum multumire a noastra; trimite-ne noua darul si puterea din inaltimea sfantului Tau locas, ca, toate poftele trupesti calcandu-le, sa vietuim intru toata buna cinstire si curatie pana la sfarsitul vietii noastre, pururea laudand preasfant numele Tau si cantand: Aliluia!"
Biserica Sfanta Treime - Caltuna
Se crede ca numele localitatii vine de la acele flori numite "caltunasi", pe care tinerii le poarta in piept, in ziua Nuntii. Pentru prima data, localitatea Caltuna apare mentionata intr-o harta intocmita in anul 1828. In anul 1835, localitatea avea numai douazeci de case.
Biserica din satul Caltuna, inchinata Sfintei Treimi, a fost construita in anul 1832, de catre Nicolae Grecu Taboegiu si Anastasia, sotia lui. Aceasta a fost construita in forma de nava, cu o singura turla, in vremea in care tara era ocupata de armata rusilor, condusa de generalul Dimitrie Kisseleff.
Biserica a fost sfintita in ziua de 13 noiembrie 1832. Pe marginea unui Evangheliar tiparit in anul 1812 se pastreaza urmatoarea insemnare: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca Evanghelie s-au cumparat de robii lui Dumnezeu Nicolae erei Stancu Ghica, Teodorache ot satul Magurele, candu s-au zidit biserica, in zilele armiei rusiesti si a ghinaralului Dmitrie Petrov Chisilov. 1832, noamvrie, 13."
Pe aceeasi carte liturgica gasim scris: "Aceasta biserica s-au sfintit de sfintia sa protopop Raducanu ot Coltea, fiind ajutor sfintiei sale si proietosul Gavriil ot Bucurescii si au insemnat spre pomenire vesnica. 1832 noemvrie 13 si au scris erei Mihail proistos."
Biserica a fost pictata in fresca. Din motive necunoscute, pronaosul a ramas nepictat. La intrare, in partea dreapta, au fost zugraviti ctitorii bisericii, impreuna cu doi fii. O parte din tabloul votiv a fost avariata in momentul in care a fost marita usa de intrare in biserica. Deasupra usii a ramas zugravita biserica, in forma ei originala, acoperita cu lemn.
Biserica este zidita din caramida si are pridvorul pardosit cu lespezi de piatra. Initial, naosul era despartit de pronaos printr-un zid de caramida. In anul 1874, urmasii ctitorului au schimbat usile diaconesti, cele randuite de acestia ramanand pana astazi. Zidul despartitor din biserica a fost inlaturat, cel mai probabil, in anul 1881, cand urmasii ctitorului au efectuat o serie de reparatii.
Intre anii 1928-1929, fara a fi necesar acest lucru, peretii laterali au fost tencuiti si zugraviti, pictura fiind acoperita. Pictura originala s-a mai pastrat decat pe bolti. Apoi, in anul 1956, pridvorul a fost reconstruit, capatand infatisarea actuala. Biserica a fost repictata in anul 1966, cand a fost scoasa la lumina si pictura originala de sub tencuiala.
In noaptea zilei de 26 ianuarie 2010, biserica a fost cuprinsa de un incendiu. Fiind foarte veche, ea nu a mai putut fi reconstruita, o noua fundatie fiind randuita langa aceasta. Astazi se lucreaza cu osteneala la ridicarea noii biserici.
"Imparate al veacurilor si Doamne cel mai inainte de veci, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Dumnezeule cel slavit in Sfanta Treime, Caruia se inchina tot genunchiul; al celor ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Pentru aceasta si noi, ca cei ce suntem luminati cu Sfanta Taina a Botezului, intru numele Tau cel intreit sfant, desi, nevrednici fiind, indraznim a-Ti aduce aceasta cantare de lauda; iar Tu, ca Facatorul, Purtatorul de grija si Judecatorul nostru, ia aminte spre glasul rugaciunii robilor Tai, si nu departa mila Ta de la noi, pentru ca din adancul sufletului pururea sa strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti Doamne, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi, zidirea Ta cea cazuta, pentru numele Tau cel Sfant."
Teodor Danalache
-
Biserica din Jilavele
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Alexeni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Clinceni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Nasterea Maicii Domnului - Schitul Turbati
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Moara Domneasca
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.