Biserica Sfanta Treime - Dumitrana

Biserica Sfanta Treime - Dumitrana Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Treime este o biserica ortodoxa aflata in localitatea Dumitrana, din judetul Ilfov.

"Imparate al veacurilor si Doamne cel mai inainte de veci, Facatorule a toata faptura cea vazuta si cea nevazuta, Dumnezeule cel slavit in Sfanta Treime, Caruia se inchina tot genunchiul; al cel ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Pentru aceasta si noi, ca cei ce suntem luminati cu Sfanta Taina a Botezului intru numele Tau cel intreit sfant desi nevrednici fiind, indraznim a-Ti aduce aceasta cantare de lauda; iar Tu ca Facatorul, Purtatorul de grija si Judecatorul nostru, ia aminte spre glasul rugaciunii robilor Tai, si nu departa mila Ta de la noi, pentru ca din adancul sufletului pururea sa strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti Doamne Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi, zidirea Ta cea cazuta, pentru numele Tau cel Sfant."

Biserica Sfanta Treime - Dumitrana

Biserica Sfanta Treime a fost construita in anul 1928, de catre boierul Gheorghe Savulescu. Biserica a fost construita in forma de nava, de catre mesterul Vintilescu, si a fost pictata in ulei. Dupa cutremurul din anul 1940, fatada bisericii a fost refacuta, iar pridvorul a fost repictat.

Biserica Sfanta Treime - Dumitrana

Mai tarziu, dupa cutremurul din anul 1977, biserica a fost grav avariata, rezistenta acesteia fiind grav afectata. Credinciosii din localitate au hotarat sa construiasca o noua biserica, insa autoritatile comuniste nu au permis acest lucru, vechea biserica fiind si ea demolata.

In anul 1978, preotul din acea vreme a transformat casa parohiala in biserica, fara nici o autorizatie, iar slujbele au putut continua. Abia intre anii 1994-1995, insa, biserica a putut fi pictata din nou, de catre pictorita Ursu Elisabeta, si infrumusetata dupa cuviinta. Slujba de sfintire a avut loc in ziua de 12 iunie 1995, ea fiind savarsita de catre Preasfintitul Vincentiu Ploiesteanul, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi.

Incepand cu anul 2006, cu ajutorul autoritatilor locale, parohia a demarat noi lucrari de constructie si amenajare, dupa cum urmeaza: refacerea fatadei bisericii, reconstruirea clopotnitei, intocmirea unui gard imprejmuitor, construirea unei turle si amenajarea unei magazii. Se realizeaza lucrari de eliminare a igrasiei din zidurile bisericii.

Iulian Predescu

Biserica Sfanta Treime - Dumitrana

Pe aceeaşi temă

31 Mai 2013

Vizualizari: 1027

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime - Dumitrana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE