
Biserica Sfantul Andrei se afla pe malul stang al raului Pasarea, in cartierul Frunzanesti, din localitatea Fundeni, judetul Calarasi. Localitatea Fundeni se afla la aproximativ 16 kilometri de Bucuresti, pe drumul varianta spre Oltenita, drum care iese din Bucuresti prin Pantelimon si Cernica.
In calitate de monument istoric, datand din anul 1732, Biserica Sfantul Andrei este incadrata in ansamblul arhitectural "Curtile boierilor Dudescu". Pentru istoria si arhitectura sa, acest locas de cult mai este denumit si "Manastirea medievala de la Fundeni".
Pe ucenicul cel intai chemat si urmatorul Patimilor lui Hristos, pe Andrei apostolul, fratele lui Petru, sa-l laudam credinciosii, ca pa cel ce pe pagani din inselaciune i-a intors la botez. Pentru aceasta ii cantam: Bucura-te, Sfinte Andrei, apostole!
Biserica Sfantul Andrei - Frunzanesti
Biserica Sfantul Andrei a fost construita in anul 1732, de catre Radu al III-lea Dudescu, fost mare logofat, si de fiul sau, Constantin Dudescu. Dupa ce, in anul 1715, marele boier Radu Dudescu a fost asasinat, in Istanbul, lucrarile de construire a bisericii au fost preluate de fiul sau, Constantin Dudescu, care le-a incheiat in anul 1732.
Initial, biserica se afla incadrata de doua curti imprejmuite cu ziduri fortificate. Prima curte apartinea conacului boieresc, iar cea de-a doua, mai mica, apartinea Bisericii Sfantul Andrei. Cele doua curti comunicau intre ele printr-o poarta centrala, incadrata in zid.
Pentru o vreme, biserica a fost lasata in stare de parasire, iar mostenitorul Constantin al II-lea Dudescu s-a aratat nevrednic de o asemenea mostenire. In anul 1813, averea acestuia a fost pusa sub epitropie, iar in anul 1814, ea a fost scoasa la mezat. Cu aceasta ocazie, familia Amira cumpara mosia boierilor Dudescu si, in anul 1890, restaureaza biserica.
In vremurile grele prin care a trecut tara, sub regimul comunist, biserica a avut mult de suferit. In incinta conacului boieresc a fost amplasat sediul unui I.A.S. Astazi, biserica este detinuta de parohia localitatii, in timp ce conacul boieresc este aproape in intregime distrus. Din zidul de incinta se mai pastreza doar cateva fragmente.
In perioada 18-26 iulie 2000, ansamblul arhitectural din Frunzanesti a fost supus unor ample sapaturi arheologice. Acum sunt realizate actualele turle si pictura din naos.
O, preaminunate sfinte si marite apostole Andrei, cu plangere alergam la sprijinul tau, ca sa ne izbavesti pe noi cu rugaciunile tale de chinul cel de veci, prealaudate, si sa ne invrednicesti de bucuria raiului; ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!
Iulian Predescu
-
Biserica Sfantul Andrei din Kiev
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Andrei - Ierusalim
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.