
Biserica Sfantul Dumitru, aflata in apropierea Curtii Domnesti, in centrul orasului Suceava, a fost ctitorita intre anii 1534-1535, de catre domnitorul Petru Rares. Biserica a fost inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 26 octombrie.
Biserica Sfantul Dimitrie a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava in anul 2004, impreuna cu ruinele Curtii Domnesti si cu turnul clopotnita, construit in anul 1560.
Biserica Sfantul Dumitru - Suceava
Biserica Sfantul Dumitru a fost construita intre anii 1534-1535, prin osteneala domnitorului Petru Rares. Biserica este zidita in forma de cruce, fiind foarte asemanatoare cu Biserica Sfantul Gheorghe, din Harlau.
Pisania originala, scrisa in limba slavona si asezata pe peretele sudic al bisericii, deasupra intrarii in pridvor, marturiseste urmatoarele: "Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh a binevoit binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Petru Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Stefan Voievod cel batran, sa zideasca biserica in mijlocul targului Suceava, unde este hramul Sfantului slavitului, marelui mucenic si purtator de biruinta, Dimitrie, izvoratorul de mir. Si a inceput a zidi in anul 7042 (1534) august 10 si s-a ispravit in anul 7043 (1535) august 30 si s-a sfintit cu mana Preasfintitului Mitropolit Teofan."
Intre anii 1537-1538, peretii exteriori ai bisericii au fost zugraviti in fresca. Astazi se mai pastreaza decat mici fragmente de fresca, pe peretele sudic al bisericii. Aici erau zugravite scene precum Cucerirea Constantinopolului, Imnul Acatist si Arborele lui Iesei. Dupa ce biserica si turnul clopotnita au fost cuprinse de flacari, in anul 1809, biserica a fost reparata in anul 1822, iar turnul clopotnita in anul 1845.
Biserica are o lungime totala de peste 35 de metri, o laţime de 10 metri si inalţimea totala de 27 de metri. Turla octogonala, asezata pe naos, prezinta o arhitectura specifica locasurilor de cult voievodale din secolul al XVI-lea. Prima baza a turlei este de forma patrata, iar a doua baza este de forma stelata. De jur-imprejur, biserica este sustinuta de cinci contraforturi si este inconjurata de un brau dublu, format din ocnite si arce oarbe.
Pridvorul bisericii este luminat prin trei ferestre mari, incadrate de chenare gotice. Initial, naosul era despartit de pronaos printr-un zid gros. Cand a fost indepartat acest zid s-a pierdut si o parte din tabloul votiv, in care apareau zugraviti domnitorul Petru Rares, doamna Elena si cei doi copii ai lor.
Frescele din pridvor si pronaos au fost grav afectate de un incendiu. La randul lor, frescele din naos si din Sfantul Altar sunt destul de bine conservate. La locul lor, in Sfantul Altar, se pot vedea urmatoarele fresce: Cina cea de Taina, Impartasirea Apostolilor si Spalarea picioarelor ucenicilor.
Pridvorul si pronaosul bisericii au servit si pe post de gropnita. Intre pietrele funerare pastrate pana astazi se numara si cea a lui Bogdan, fiul domnitorului Petru Rares, datand din anul 1540, si cea a marelui vistiernic Toma, datand din anul 1543.
Intre obiectele vechi, pastrate in biserica si in muzeu, se numara urmatoarele: un Octoih, de la sfarsitul secolului al XVI-lea; un Minei, din secolul al XVI-lea; un Evangheliar, in limba slavona, din secolul al XVI-lea; un Epitaf, din anul 1763; un felon si un Antimis sarbesc, din anul 1708; un Tetraevanghel si o Evanghelie, in limba romana, din anul 1762.
Turnul clopotnita se afla in partea sud-estica a bisericii, la o distanta de treizeci de metri de aceasta. Turnul a fost construit intre anii 1560-1561, de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu, ginerele ctitorului Petru Rares. Turnul, construit pe trei etaje, are ziduri groase de pana la doi metri.
Pe latura estica a turnului clopotnita, deasupra usii de intrare, in limba slavona, sta scris: "Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Domn Io Alexandru Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Ţarii Moldovei, a binevoit sa zideasca aceasta clopotniţa, in anul 7068 (1560)."
In anul 1845, cand turnul a fost reparat, in urma unui incendiu, acestuia i-a fost adaugat un nou etaj, sub forma unei turle octogonale. Turnul are o inaltime de aproximativ patruzeci de metri. Intre anii 1867-1910, turnul a fost folosit de pompieri, pentru supravegherea orasului Suceava.
Teodor Danalache
-
Manastiri din Republica Moldova
Publicat in : Biserica in lume -
Schitul Soveja se pregateste pentru Uniunea Europeana
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Sfantul Nicolae Popauti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Arbore
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.