Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II

Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este o biserica ortodoxa din localitatea Chitila, aflata in partea vestica a judetului Ilfov, la numai zece kilometri de centrul orasului Bucuresti. Localitatea este despartita de capitala prin soseaua de centura. Noua biserica, aflata in curs de finalizare, este inchinata Nasterii Maicii Domnului. Aceasta este una dintre foarte putinele biserici construite in vremea comunistilor, care se straduiau nu numai sa impiedica construirea de noi biserici, ci si sa le darame pe cele existente.

"Ca un izbavitor al celor robiti si celor saraci folositor, neputinciosilor doctor, conducatorllor ajutator, Purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."

Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II

Biserica Sfantul Gheorghe a fost construita in anul 1950, cand autoritatile comuniste daramau bisericile si interziceau construirea altora. Credinciosii de atunci, in frunte cu parintele Gheorghe Dobra, au avut curajul de a construi un locas de rugaciune. Peretii acestei biserici-paraclis au fost acoperiti cu icoane, ea nefiind pictata vreodata.

 Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II

Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II

Avand lungimea de treisprezece metri, latimea de patru metri si inaltimea de opt metri, desi biserica a fost construita in forma de cruce, ea est foarte asemanatoare unei case. Acest lucru s-a petrecut spre a nu atrage atentia comunistilor asupra curajului pe care l-au avut credinciosii si preotul din localitate.

Parintele Gheorghe Dobra, care a slujit in aceasta parohie vreme de peste 55 de ani, si-a continuat slujirea si dupa pensionare, alaturi de nou preot paroh, parintele Doru Marian Dumitrache, numit in parohie in anul 2005. Parintele Gheorghe a trecut la cele vesnice in data de 4 iunie 2011, fiind inmormantat cu mare evlavie de preotul paroh si credinciosii parohiei.

Datorita conditiei modeste a vechii bisericute, ajunsa deja neincapatoare pentru numarul credinciosilor, noul preot paroh a demarat lucrarile pentru construirea unei noi biserici. Astfel, in data de 26 iulie 2007, Preasfintitul Sebastian Ilfoveanul a sfintit piatra de temelie a noii biserici, inchinata Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie), si a binecuvantat lucrarile de constructie. Un merit deosebit in evolutia lucrarilor l-a avut credinciosul Emilian Oprea, primarul localitatii.

 Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II

Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II

"Mult-nevoitorului lui Hristos, Marelui Mucenic Gheorghe, acum toti din suflet sa-i cantam, laudandu-l pe el in sfintitele locasuri, ca pe un preastralucit soare al mucenicilor, iar ca unui aparator al credinciosilor si ajutator, cu credinta sa-i strigam: Bucura-te, Mare Mucenice Gheorghe!"

"Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea, ca din tine a rasarit Soarele dreptatii, Hristos, Dumnezeul nostru. Si, dezlegand blestemul, a dat binecuvantare si, stricand moartea, ne-a daruit noua viata vesnica."

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II

Pe aceeaşi temă

19 Aprilie 2013

Vizualizari: 3405

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe - Chitila II 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE