Biserica Sfantul Gheorghe - Ivesti

Biserica Sfantul Gheorghe - Ivesti Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Gheorghe - Ivesti

Biserica Sfantul Gheorghe este o biserica ortodoxa din localitatea Ivesti, judetul Galati. Ivesti este o comuna de pe Valea Barladului, situata la 20 de kilometri de Tecuci si la 55 de kilometri de Galati. Comuna Ivesti este asezata de-a lungul Drumului National 25 si are drept vecini: la nord, comuna Umbraresti; la sud, comuna Liesti; la est, comuna Grivita; la vest, raul Siret.

Biserica Sfantul Gheorghe din Ivesti

Prima atestare documentara a comunei Ivesti dateaza de la 15 iulie 1448 si este reprezentata de documentul eliberat de catre domnitorul Petru al II-lea Musat, care acorda drept mosie lui Cernat Ploscarul, satul Blajari - actualul cartier "Blajerii de Jos". Ulterior, sunt mentionate satele Bucesti (1548) si Diecheni (1658).

Biserica Sfantul Gheorghe din Ivesti

La data de 13 octombrie 1856 a luat fiinta Targul Ivesti, unul din cele 90 de orase si targuri ale tarii la acea vreme. La data de 14 aprilie 1864, in urma promulgarii de catre Alexandru Ioan Cuza a "Legii comunale", Targul Ivesti a devenit resedinta Ocolului Ivesti, statut mentinut pana in anul 1950.

Biserica Sfantul Gheorghe din Ivesti

Localitatea Ivesti se mandreste cu biserica ei, o constructie ce aminteste de marile locasuri de cul din Moldova. Arhitectura ei, cu toate ca este noua si zvelta, cauta sa fie fidela bisericilor si manastirilor zidite de Sfantul Stefan cel Mare.

Biserica Sfantul Gheorghe din Ivesti

Biserica din Ivesti poarta hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, asemeni multor altora din judetele Moldovei. Se stie ca preferinta pentru acest sfant mucenic, in vremea Sfantului Stefan cel Mare, se datoreaza faptului ca el este luat ca ocrotitor al armatei.

Biserica Sfantul Gheorghe a fost construita in doar un an de zile, intre anii 1942-1943, si apartine administrativ-teritorial de Protoieria Tecuci, Arhiepiscopia Dunarii de Jos.

Biserica Sfantul Gheorghe din Ivesti

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 6684

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe - Ivesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE