Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Chitila I

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Chitila I Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul este o biserica ortodoxa aflata in centrul localitaţii Chitila, in partea vestica a judetului Ilfov, la numai zece kilometri de centrul orasului Bucuresti. Biserica se afla la mica distanta de Primarie, langa intersectia drumurilor ce pornesc spre Bucureşti, Ploieşti şi Targovişte. Localitatea este despartita de capitala prin soseaua de centura.

Sfantul Ioan Botezatorul a fost numit, de catre Mantuitorul Iisus Hristos, "cel mai mare om nascut din femeie". Biserica crestina il cinsteste pe Sfantul Ioan Botezatorul ca pe cel mai mare sfant, iconografia ortodoxa reprezentandu-l in icoana "Deisis", alaturi de Maica Domnului, asezat de o parte a tronului Mantuitorului Iisus Hristos. In calendar, el are mai multe zile de pomenire: 24 iunie (Nasterea), 7 ianuarie (Botezatorul Domnului), 29 august (Taierea Capului), 24 februarie (intaia si a doua aflare a cinstitului sau Cap) si 25 mai (a treia aflare).

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Chitila I

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul a fost construita intre anii 1912-1913, de catre credinciosii Ion şi Florea Olteanu, si sfintita in data de 27 octombrie 1913, de catre Preasfinţitul Teofil Ploiesteanul. Cel dintai preot paroh a fost parintele Constantin Teodorescu. Cu toate acestea, biserica din Chitila nu este monument istoric.

Biserica a fost pictata in anul 1913, in ulei, de catre pictorul Constantin Gheorghe, si a fost restaurata in anul 2008. Pictura originala se prezinta ca o imbinare a doua stiluri opuse: stilul bizantin este imbinat cu elemente neoclasice (precum se poate vedea la pictorul Gheorghe Tattarescu. Ansamblul iconografic este amplu si monumental, iesind in evidenta asezarea scenelor si utilizarea unui registru variat al ornamentelor.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Chititla I

In anul 2008, prin osteneala parintelui paroh Alexandrescu Ion Adrian si a preotilor coslujitori Constanda Ioan si Şerban Ionuţ, biserica a fost supusa unor reparatii capitale, iar pictura a fost restaurata. Pe parcursul anilor, pictura a fost curatata de mai multe ori, insa in mod superficial. Abia acum pictura a fost curatata intr-un mod satisfacator. Tot acum a fost reparata casa parohiala si s-a construit o cantina sociala de dimensiuni modeste.

In data de 7 ianuarie 2009, dupa finalizarea lucrarilor, slujba de sfintire si binecuvantare a fost savarsita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La slujba a participat si parintele protopop Romica Macovei. Pentru meritele administrative, parintelui paroh i-a fost oferita distinctia de "iconom".

Biserica a fost zidita in forma de cruce, cu trei abside, fiind impartita, in mod traditional, in Sfant Altar, naos, pronaos, cafas şi pridvor deschis. Turla mare este asezata pe naos, iar turlele mici, fara deschidere in interior, sunt asezate spre pridvor. Cafasul este sustinut de cativa stalpi legati intre ei cu arce.

Sfantul Altar este flancat de doua spatii liturgice deosebite: proscomidiarul, in partea stanga, si diaconiconul, in partea dreapta. Pridvorul inchis, care are o lungime de peste zece metri, este pictat in intregime, la o data mai recenta.

Rugaciuni catre Sfantul Ioan Botezatorul

"Catre glasul celui ce a strigat in pustie: "Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui", cu credinta si cu dragoste sa alergam toti cei impresurati de primejdii si de suparari, spre a dobandi mila si ajutorul lui Dumnezeu. Ca mult poate a ne ajuta, ca un dumnezeiesc inaintemergator si prieten de aproape al lui Hristos."

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Chititla I

"Noi, dupa Nascatoarea de Dumnezeu, nu avem alt ajutor mai mare si mai puternic decat pe tine, Botezatorule al Domnului si Inaintemergatorule. Te rugam, deci, pe tine, nu ne uita pe noi, nevrednicii, in viata de aici si in ziua cea mare a judecatii."

"Din toate necazurile, de toate ispitele si de intristari mantuieste-ne pe noi, cu rugaciunile tale, Ioane Proorocule si Inaintemergatorule, caci ai mare indrazneala catre Mantuitorul nostru, Iisus Hristos, ca un prieten de aproape al Lui."

"Nu ne trece cu vederea pe noi, cei scarbiti si inviforati de multimea ispitelor, dumnezeiescule Ioane Proorocule, ci ne sprijineste pe noi cu dumnezeiestile tale rugaciuni. Toti cei ce te au pe tine rugator catre Induratul si imparatul nostru Dumnezeu nu se vor rusina de a lor buna nadejde, caci prin a ta mijlocire tare si grabnica, vor dobandi cererea cea spre folos."

"Celor din primejdii le esti tare sprijinitor si ajutator, celor bolnavi le esti preaminunat doctor, Mergatorule inainte al Domnului, iar celor ce se ostenesc cu pustniceasca viata si cu singuratatea petrec, ca o roua duhovniceasca le esti si ca o mireasma a raiului pururea pe dansii ii veselesti."

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Chititla I

Pe aceeaşi temă

24 Aprilie 2013

Vizualizari: 2928

Voteaza:

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Chitila I 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE