Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, numita si "Biserica Sfantul Ioan Hera", este una dintre cele mai renumite biserici ortodoxe vechi din Craiova. Biserica are trei hramuri: Sfantul Ioan Botezatorul, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfantul Prooroc Ilie.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul a fost zidita de un renumit cojocar craiovean, pe locul unei biserici mai vechi. Vechea biserica de lemn, ctitorita de familia instarita "Chitiramonia", a pierit in flacarile unui incendiu din anul 1800, provocat de invazia otomana condusa de pasa Pazvantoglu, din Vidin; turcii au incendiat mai multe biserici vechi din oras, insa toate vor fi refacute in primul deceniu al secolului al XIX-lea.

In anul 1808, un pomelnic scris de Florea Dascalul marturiseste vremea zidirii noului locas de rugaciune si ctitorii acestuia. Biserica Sfantul Ioan Botezatorul "Hera" a fost construita sub domnia lui Constantin Ipsilanti, cu binecuvantarea episcopului Nectarie din Ramnic. Astfel, biserica a fost zidita in anul 1804, de evlaviosul Hera Stenescu, intaiul din breasla de cojocari craioveni.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera

Din anul 1792, cand cojocarul Hera isi deschide o pravalie in centrul Craiovei, si pana in anul 1804, cand acesta se apuca sa zideasca biserica, el reuseste sa stranga o mare avere. Impreuna cu sotia lui, Ivana, neavand copii, cojocarul Hera hotaraste sa zideasca biserica cea veche din cartierul "Popa Anghel".

Murind mai inainte de a fi terminata biserica, cojocarului Hera ii urmeaza in ctitorie fratele sau mai mic, Serban Stenescu, cu sotia lui, Porfira. Biserica a fost imprejmuita cu ziduri masive, din caramida, care se mai pasteaza si astazi (spre est si spre nord), in curte fiind inaltata si o casa parohiala. In anul 1806, biserica inchinata Sfantului Ioan Botezatorul este sfintita.

Pisania originala a bisericii, scrisa cu litere chirilice si datand din anul 1806, se afla si astazi in pridvor: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica ce se cinsteste si se praznuieste - hram Sfantul Ioan Botezatorul, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfantul Prooroc Ilie, este zidita din temelie de Dumnealui raposatul jupan Hera Stenescu, cojocar din zilele Domnului nostru, Constantin Alexandri Ipsilanti Voievod, cu blagoslovenia Sfintii Sale Chirie Chir Nectarie, Episcopul Ramnicului si savarsita de Dumnealui Sserban Stenescu, fratele raposatului Hera, ajutat si de ignaful cojocarilor."

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera

De la zidirea ei si pana astazi, biserica a fost reparata de mai multe ori. Primele lucrari de consolidare au fost intreprinse in anul 1864, dupa cutremurul din anul 1838. Tot in aceasta perioada, o veche marturie documentara aminteste de o refacere a picturii: "S-a ridicat Ghita Coanda, pitar de onoare, bun crestin, cojocar si staroste al cojocarilor, refacand cu totul zugraveala ce se innegrise de fum si timp."

Mai apoi, in anul 1869, turla de zid a bisericii, care prezenta mai multe crapaturi, a fost inlocuita cu una din lemn; clopotnita a fost inlocuita si ea cu un turn de lemn. Simultan a fost curatata si pictura, de catre zugravul Nastase Nicolae, nepotul lui Fotache.

In anul 1906, frescele bisericii au fost refacute de catre Costache Petrescu, al carui nume s-a aflat si sub retusarile din anul 1869, ceea ce dovedeste ca, la acea data, el era adolescent, lucrand alaturi de zugravii Nicolae si Fotache. Biserica este supusa unor lucrari de reparatie si intretinere si in anul 1938.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera

Biserica este zidita din caramida, avand ziduri groase si stalpi mari de sustinere; biserica este zidita in forma de corabie, avand acoperisul cu olane; biserica este lunga de 23 de metri si lata de 8,5 metri; au ramas anonimi, atat mesterii zidari, cat si zugravii primei fresce a bisericii. Astazi, biserica zidita de cojocarul Hera este trainica, fiind complet renovata (exterior si interior), avand o catapeteasma innoita si o curte frumos amenajata.

In biserica se pastreaza doua icoane vechi ferecate in argint, una a Sfantului Ioan Botezatorul si alta a Sfantului Ilie Tesviteanul. Foarte vechi si deosebite sunt si icoanele de pe catapeteasma: Mantuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului cu Pruncul, Sfantul Ioan Botezatorul, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfantul Prooroc Ilie, Sfanta Cuvioasa Parascheva.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera

In curtea bisericii, in partea vestica a pridvorului se afla asezata o piatra funerara deosebita; lunga de un metru si jumatate, aceasta este lucrata in marmura alba, cu ornamente, si dateaza din anul 1859. Textul inscriptionat pe aceasta lespede, cu litere chirilice, pentru sapte persoane ingropate sub ea, marturiseste: "Omul ca iarba, zilele lui ca floaria campului. Supt aciasta piatra, se afla inmormantate trupurile incetatilor din viata, precum sa scrie: Ilie, Dumitrana - sotia sa, Anastasia, Mihalache, Iancu, Niculae, fiii lor; Nicolae Andronescu, Nicolae fiul sau, incetati din viata la 1856 octombrie, din neptrevazuta intamplare, cu grabnica moarte."

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera

Pe aceeaşi temă

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 5298

Voteaza:

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Hera 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE