
Biserica de lemn din Calugareni, inconjurata de un cimitir in care nu s-au mai facut inmormantari de pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, este un monument de arhitectura populara religioasa. Construita candva in secolul al XIX-lea, bisericuta a fost apreciata de marele istoric Nicolae Iorga drept o constructie rara.
Sfantul Nicolae, ierarhul din localitatea Mira, este cel mai cunoscut si iubit sfant al Bisericii Ortodoxe. Nascut in jurul anului 280, in localitatea Patara Lichiei, si trecut la cele vesnice in jurul anului 345, in localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia), acest sfant ierarh s-a facut pe sine chip al smereniei si al saraciei, slujind lui Dumnezeu si semenilor sai nu numai pana in ultimul ceas al vietii sale, ci si pana astazi.
Sfantul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor si al calatorilor, al fetelor nemaritate si al mireselor si, in mod special, al copiilor mici.
Biserica Sfantul Nicolae din Calugareni
Acum mai bine de o suta de ani, cativa oameni credinciosi din localitate au taiat un copac si, din el, au ridicat multumire Celui ce i-a ajutat in nevoi si necazuri. Astazi, din mica bisericuta de lemn, inchinata cu dragoste Sfantului Ierarh Nicolae, a ramas doar Altarul; nu mai este iesle pentru Prunc, ci culcus pentru caini.
Bisericuta de lemn din Calugareni pare ca sta in rugaciune catre ocrotitorul ei, plecandu-si capul intr-un act de smerenie. Faptul ca inca nu s-a prabusit este, cu siguranta, inca un dar facut noua de catre sfantul aducator de daruri. Pare-se ca numai Sfantul Nicolae o mai tine cu mana sa nevazuta, pana s-o gasi cine sa o indrepte.
Lemnul de stejar si fag necesar reparatiilor a fost adus in Calugareni tocmai din Muntii Apuseni. Badea Alexe, cioplitor in lemn din Marisel, judetul Cluj, ciopleste lemnele pentru grinzi si popi, iar studentii voluntari daltuiesc, rindeluiesc si fotografiaza. Langa bisericuta s-a zidit si un cuptor special, pentru ars caramida necesara reparatiilor la fundatie. Munca si costurile fiind inca insemnate, biserica inchinata Sfantului Nicolae isi asteapta in continuare daruitorii.
Astazi, ierarhul din Mira este este cunoscut in toata lumea, fiind mult cinstit si iubit de credinciosii de pretutindeni. Precum odinioara Sfantul Nicolae si-a pus sufletul pentru poporul sau, tot asa si astazi, el isi inalta rugaciunea cea cu indrazneala pentru nevoile tuturor celor care-l cauta cu credinta. Cele mai multe date biografice despre ierarhul din Mira provin din lucrarea medievala "Legenda aurea", scrisa de Iacob de Voragina, in anul 1264.
"O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta; izbaveste turma lui Hristos de lupii cei ce o rapesc pe ea, si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste prin sfintele tale rugaciuni de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de razboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boala si de moarte grabnica; si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taierea sabiei, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata lina si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca, si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invredniceasca. Amin."
Concert de colinde - formatia Anton Pann
Colindele s-au intors, darurile s-au inmultit. De la mic la mare, in ajun de praznic, toti il asteptam cu daruri pe Sfantul Nicolae. Dar daca anul acesta ar fi altfel; daca am face noi ceva pentru Sfantul Nicolae ?! In localitatea Calugareni, judetul Giurgiu, o bisericuta isi asteapta in tacere darul; nu are incaltarile lustruite, insa are inima calda si bratele deschise.
Grupul psaltic Anton Pann va sustine un concert de colinde pentru salvarea bisericutei de lemn din Calugareni. Concertul caritabil va fi sustinut marti, 6 decembrie 2011, la ora 16.00, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti.
Teodor Danalache
-
Biserica Sfantul Nicolae - Pec
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - Kakopetria
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Nicolae Popauti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Bejan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.