
Biserica Sfantul Nicolae, din cartierul Racovita, orasul Mioveni, este biserica ortodoxa veche si deosebita. Avand calitatea de monument istoric, aceasta biserica a fost ctitorita in anul 1786, in vremea domnitorului Nicolae Mavrogheni (1786-1790), de catre arhimandritul Daniil, staretul Manastirii Rancaciov, si boierul Dumitrascu Bratianu.
Initial, aceasta biserica a fost metoc al Manastirii Rancaciov. Pe atunci, cartierul Racovita era un sat de sine statator, insa astazi el este incadrat in orasul Mioveni. Avand in vedere timpul zidirii, nu gresim cand zicem ca Biserica Sfantul Nicolae, din cartierul Racovita, este una dintre cele mai vechi biserici satesti de pe raul Argesel.
Biserica Sfantul Nicolae a fost zidita in forma de cruce, cu o singura turla. Are ferestrele inguste, iar usa de intrare, din stejar masiv, este deosebit de puternica. Pana nu demult, usa pastra in corpul ei urmele unor lovituri de topor, semn al maniei turcilor impotriva celor adapostiti in sanul bisericii.
Cand veneau turcii, locuitorii se ascundeau in biserica satului si se rugau lui Dumnezeu, ca sa fie izbaviti din mainile paganilor. La un anumit timp, la mica distanta de biserica, satenii au construit o cula, adica o cladire in forma de turn fortificat, cu ferestrele aflate la mare inaltime si cu o singura usa de intrare, imposibil de spart.
Dupa ce a fost zidita, biserica a fost zugravita in fresca, de catre zugravul serban Diaconul, din Campulung, ajutat de fii sai, Radu si Ion. Din acea vreme, in pronaos, se pastreaza tabloul votiv, care infatiseaza chipurile ctitorilor, impreuna cu familiile lor. Precum marturiseste un document semnat cu data de 7 martie 1790, acesti zugravi au fost gasiti de staretul Daniil cu multa greutate, dupa indelungate cautari prin tara.
In anul 1877, biserica din Racovita a fost reparata si adaugita, de catre boierul Grigorie Racoviceanu. Acum a fost repictat si interiorul, aproape în întregime, de catre zugravul Gheorghe Stanescu, care si-a lasat semnatura in naos. Intre anii 1910-1935, biserica a fost supusa din nou unei serii de reparatii deosebite. Incepand cu anul 1981, dupa o lunga perioada in care biserica a fost cumva lasata in pragina, aceasta a fost iarasi reparata si infrumusetata.
"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi ca sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile ca sa cant tie : bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"
"O, preaminunate parinte Nicolae, plangem si alergam catre al tau sprijin, aducand tie acum aceasta putina rugaciune, ca sa ne izbavesti de chinul cel de veci cu rugaciunile tale, ierarhe prealaudate, si ne invredniceste vesnicei imparatii, ca dimpreuna cu tine sa cantam cantarea lui Dumnezeu: Aliluia!"
Iulian Predescu
-
Biserica Sfantul Nicolae - Branesti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae Dintr-o Zi
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Balta Alba
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Baneasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.