
Biserica inchinata Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, praznuit in data de 27 iulie, si Sfantului Ierarh Nicolae, praznuit in data de 6 decembrie, se afla in orasul Pantelimon, din judetul Ilfov. In aceasta biserica smerita se afla o mare parte din cinstitele Moaste ale Sfantului Pantelimon (bratul drept).
"Inaintea celui cu chip si nevinovatie ingereasca, a vrednicei slugi a Domnului nostru, care prin nestramutata credinta s-a invrednicit a sta alaturi de scaunul nemuritorului Imparat, Pantelimon, ridicam rugaciunile noastre, cerem sa ne asculte durerile si, cu puterea ce-i este data de la Dumnezeu, ca un doctor fara de arginti, sa ne cerceteze degrab si sa inlature de la noi bolile sufletesti si trupesti, ca izbaviti cu platosa bunatatii sale, in tresaltari de bucurie, sa-i cantam: Bucura-te, Mare Mucenice si tamaduitorule Pantelimoane!"
"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"
Biserica Sfantul Nicolae - Pantelimon
Initial, actuala localitate s-a numit Obilesti, iar mai tarziu Floresti. Dupa ce, in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, domnitorul Tarii Romanesti, Grigorie Ghica al II-lea (1735-1750), a construit o manastire si un spital, pe o insula din lacul aflat si astazi in apropierea localitatii, locul a inceput sa fie numit Pantelimon.
Ca un semn al milei lui Dumnezeu fata de acest loc, in data de 23 septembrie 1750, domnitorul Grigorie a reusit sa daruiasca manastirii o parte insemnata din cinstitele Moaste ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon (bratul drept), pe care le-a adus din Grecia.
Pentru nevoile duhovnicesti ale credinciosilor din localitate, la mica distanta de manastire, a fost construita o biserica din lemn, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae. In anul 1880, insa, aceasta biserica a cazut prada unui incendiu. Apoi, in data de 27 iulie 1880, s-a inceput construirea actualei biserici, din caramida, in forma de cruce, cu doua turle mari. Sfintirea noii biserici a avut loc in data de 29 mai 1883.
Intr-un vechi document, gasim scris: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica, care il are ca patron pe Sfantul Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, fiind veche si din barne de lemn, ajungand in desavarsita forma, locuitorii acestei comune, rugand pe D.I.Lazarescu, locuitor si proprietar in comuna Pantelimon, aceasta, prin ajutorul si staruinta ce a depus, s-a si inceput recladirea, in ziua de Sfantul Pantelimon, anul 1880, iulie 27, pe langa care s-au mai asociat si alti binevoitori crestini, contribuind si locuitorii acestei comune, s-a savarsit si s-a infrumusetat precum se vede; s-au mai adaugat alte doua hramuri: Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Stefan, sfintindu-se in anul 1883, mai 29, in zilele MS Carol I, regele Romaniei, si a IPS Mitropolit Primat Calinic."
Cand cinstitele Moaste, pastrate initial in manastire, au fost asezate in aceasta biserica, locasul a primit un nou hram, fiind asezat sub ocrotirea Sfantului Pantelimon. Datorita terenului slab pe care se afla, biserica a fost consolidata de mai multe ori, pana astazi, dar mai cu seama in anii 1903, 1937, 1941 si 1977. In cele din urma, intre anii 1994-1998, biserica a fost reparata din nou, fiind si repictata, de catre pictorii Marcel Codrescu si Dan Gogu. Resfintirea bisericii a fost savarsita in ziua de 6 septembrie 1998, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist.
In duminici si sarbatori, slujitorii bisericii organizeaza agape fratesti, in trapeza parohiei. Totodata, preotii se nevoiesc si in aplicarea Programului operational pentru Dezvoltarea Resurselor Umane "Nu abandona Scoala!", care are ca obiective catehizarea copiilor si prevenirea abandonului scolar. In cancelaria parohiala, aflata in curtea bisericii, se afla organizata o biblioteca modeste, cu carti duhovnicesti.
Teodor Danalache
-
Biserica din Jilavele
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Alexeni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Clinceni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Nasterea Maicii Domnului - Schitul Turbati
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae - Moara Domneasca
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.