Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej Mareste imaginea.

Resfintirea Bisericii "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Dej

Praznicul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil a adunat la biserica cu acest hram din municipiul Dej, judetul Cluj, sute de credinciosi veniti inca de Duminica, 7 noiembrie 2010, pentru a participa la Sfanta Liturghie Arhiereasca savarsita de Preasfintitul Dr. Irineu Pop Bistriteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, inconjurat de un sobor de preoti din Cluj si din Protopopiatul Dej. Cu aceasta ocazie, in intampinarea sarbatorii hramului, a fost resfintit acest frumos si impozant lacas de cult, ca urmare a incheierii lucrarilor de renovare efectuate in perioada 2008-2010.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Dej a fost zidita din piatra si caramida, intre anii 1900-1902, prin jertfelnicia credinciosilor locali, cu ajutorul Consistoriului Arhidiecezan Sibiu si cu purtarea de grija a harnicului protopop Teodor Herman care a pastorit Parohia ortodoxa Dej in perioada 1883-1929. La data de 25 septembrie 1927 biserica a fost sfintita de catre vrednicul de pomenire episcop al Eparhiei Vadului, Feleacului si Clujului, Nicolae Ivan.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Parohia Ortodoxa Romana Dej a mai fost pastorita de-a lungul anilor de catre protopopii Zaharia Man si Dumitru Purdea.

In anii 1990-1995, cu sprijinul credinciosilor si prin purtarea de grija a actualului parinte protopop Teofil Herineanu si a preotului paroh Gavril Chirila, biserica a fost extinsa in lungime cu 8 metri si a fost infrumusetata cu pictura bisericeasca de catre pictorii Victor Tistu, Nicolae Andronas din Bacau, Stefan Teodor din Somcuta Mare, ajutati de Cristian Dosa din Dej.

In 24 septembrie 1995, biserica a fost resfintita de Inaltpreasfintitul Parinte Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului si de catre Preasfintitul Episcop Vicar Irineu Bistriteanul, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta unui mare numar de credinciosi din orasul Dej si din imprejurimi.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Incepand din 2008 s-au desfasurat ample lucrari de renovare exterioare, biserica find acum tencuita in terasit, apoi a fost pictat noul pridvor al bisericii, refacut in ultimul an, si a fost amenajata si pictata o incapere de la intrare, ca spatiu de rugaciune si de spovedanie. Cu ocazia hramului si a incheierii acestor lucrari, Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" a fost resfintita de catre Preasfintitul Irineu Bistriteanul.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Credinciosii prezenti in numar foarte mare au urmarit cu adanca evlavie aceste minunate momente, au participat cu multa traire la inaltatoarea slujire arhiereasca a Sfintei Liturghii, bucurandu-se totodata de harul revarsat si la emotionanta hirotonire intru preot a tanarului diacon Romeo Nicolae Muresan, pe seama Parohiei din Vad, tot din Protopopiatul Dej.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

La sfarsitul Sfintei Liturghii, rostind un cuvant de invatatura cu privire la pericopa evanghelica a zilei (Invierea fiicei lui Iair), dupa ce a vorbit pe larg despre speranta in invierea mortilor de la sfarsitul veacurilor, Preasfintitul Parinte Irineu Bistriteanul a spus:

"Daca exista invierea mortilor, nu putem fi indiferenti sau nepasatori de felul in care traim viata noastra. Suntem responsabili de tot ceea ce facem, vorbim sau gandim. Daca traim cu nechibzuinta in aceasta lume, atunci ne va fi rau in cealalta lume, pentru ca ceea ce seamana omul, aceea va si secera, dupa cum spune glasul Sfintelor Scripturi. Trebuie sa ferim viata noastra de arsita pacatelor, caci daca pacatul patrunde in noi, atunci bucuria duhovniceasca se stinge si viitorul nostru devine nesigur. Urcusul nostru spre inviere se realizeaza in Biserica, caci Biserica este laborator al invierii cum o numeste Sfantul Maxim Marturisitorul, este corabia mantuirii care ne duce spre cele de sus, la limanul linistit si fara de valuri al Imparatiei vesnice. Cine iubeste pe Dumnezeu si traieste dupa slavita pravila a Bisericii Sale, crede cu tarie si spune si altora ca moartea nu este o trecere in nefiinta, cum gresit se exprima atatia, si nici tunel fara iesire, ci este preludiul invierii si inceputul adevaratei vieti si al fericirii vesnice. Sa credem aceasta pentru ca Hristos Cel rastignit, mort si inviat a treia zi, ne-a incredintat cu cuvinte mai tari decat moartea, spunandu-ne: "Eu sunt Invierea si Viata. Cine crede in Mine, chiar de va muri, viu va fi". Iubitii mei, acesta e mesajul pe care am vrut sa vi-l pun la suflet astazi la Biserica si Parohia Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil din municipiul Dej.

Iubiti credinciosi, cu inimile tresaltand de bucurie, ne aflam de trei ore in aceasta frumoasa catedrala, in acordurile muzicii executate de un cor ales, sub revarsarea efluviilor energiilor necreate coborate din cer si sub veghea iubitoare a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ocrotitorii ceresti ai acestui sfant locas. Prezenta lui Hristos este evidenta. A venit sa ne aduca splendorile Imparatiei, pentru ca ne-a promis ca e cu noi pana la sfarsitul veacurilor, si sa ne transmita cuvantul sau de viata datator. Am celebrat dumnezeiasca Liturghie incat cerul s-a coborat pe pamant. Am resfintit biserica si am hirotonit intru preot pe un fiu al acestei cetati, localnic din Dej, Romeo Nicolae Muresan. Limba de foc a Duhului Sfant din cerul deschis s-a coborat asupra lui si, in cateva minute, a devenit expresia vesniciei, intrupare a absolutului, crainicul cerului, ambasadorul lui Hristos in aceasta lume supusa devenirii si mortii. Deci ati fost partasi si ati vazut cu ochii cum Hristos isi alege ucenicii si ii investeste cu putere de sus, El care a zis: "Nu voi M-ati ales pe Mine, Eu v-am ales pe voi si v-am trimis s-aduceti roada si roada voastra sa ramana". Deci astazi am fost sub ploaie torentiala de haruri, de energii necreate, am fost atinsi de aripi de ingeri care umplu spatiul liturgic precum cantam ca "pe Imparatul tuturor sa-L primim, pe Cel inconjurat nevazut de cete ingeresti". Si-am primit, iata, vestea buna a mantuirii, cuvantul Evangheliei, care regenereaza, sfinteste si tamaduieste."

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

"Sarbatoarea de astazi", a mai spus Preasfintitul Irineu, "o datoram parintelui protopop Teofil Herineanu si parintelui paroh Gavril Chirila, pe care il si felicitam de ziua onomastica, preoti vrednici, inzestrati cu exemplara ravna apostolica si cu spirit gospodaresc. Lucrul acesta se vede si inauntru si in afara, drept pentru care eu ii felicit, le aduc omagiul pretuirii mele, pentru ca, dupa expresia Apostolului neamurilor, intr-adevar se fac pilda credinciosilor cu cuvantul, cu purtarea si cu dragostea pentru Dumnezeu si pentru oameni.

In incheiere va indemn sa iubiti Biserica, sa pastrati cu sfintenie, ca pe lumina ochilor, credinta ortodoxa, credinta dreapta mostenita din stramosi. Feriti-va de pacate si impliniti cu osardie voia lui Dumnezeu. Alipiti-va de El si nu veti duce lipsa de nimic, caci zice Sfantul Apostol Pavel:"Dumnezeu toate le lucreaza spre binele celor ce-L iubesc pe El". Fie ca acest Dumnezeu Stapan al lumii, proniator al Universului, milostiv si de oameni iubitor, sa va daruiasca sanatate, spor in toate si bucuria mantuirii. Amin.", a spus in incheierea cuvantului sau Preasfintitul Parinte Irineu Bistriteanul.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Parintele protopop Teofil Herineanu a rostit apoi cuvant de multumire: "Ne-a invrednicit Tatal ceresc ca astazi, 7 noiembrie, municipiul nostru sa faca un popas duhovnicesc deosebit in care credinciosii de la toate parohiile si-au indreptat pasii spre acest locas de inchinare, care gratie Preasfintitului Episcop Irineu a primit pecetea sfintirii arhieresti a lucrarilor pe care le-am savarsit in ultima perioada, intre 2008 si 2010. A fost si este intr-adevar un popas duhovnicesc deosebit in care toti am simtit fiorul sfant al rugaciunii si toti aceia care-si indreapta pasii spre locasul de inchinare in Duminici si Sarbatori simt acest fior sfant al rugaciunii, mai ales atunci cand Sfanta Liturghie este savarsita nu numai de un singur preot sau de doi sau trei preoti, ci este savarsita de un sobor deosebit de preoti in frunte cu episcopul, gratie faptului ca arhiereii nostri inteleg toate doleantele credinciosilor nostri si raspund cu deosebita promptitudine atunci cand sunt solicitati.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Astazi am beneficiat de rugaciunea arhiereasca a resfintirii bisericii pe care am sorbit-o cu totii si am vazut importanta mare pe care o au aceste cuvinte ramase din mosi-stramosi si care se practica ori de cate ori se savarseste aceasta. Apoi am participat la Sfanta Liturghie arhiereasca savarsita impecabil care ne-a impresionat pana la lacrimi si cu atat mai mult acest fior al rugaciunii il simtim in sufletele noastre. Apoi ne-a impresionat foarte mult si faptul ca am asistat la una din cele sapte Taine, Taina Preotiei, in care am vazut cum un candidat la preotie este numit preot intr-o parohie vecina a orasului nostru, care face parte din Protopopiatul nostru, dar o parohie cu rezonanta istorica deosebita, Parohia Vad. Toate acestea ne dau imbold sa avem o viata crestineasca deosebita, sa participam cu cat mai mult elan la tot ceea ce se savarseste in Biserica noastra stramoseasca. Preasfintite Parinte, va multumim pentru tot ceea ce ati facut astazi pentru noi, va intampinam si va zicem:"Bine ati venit in aceasta parohie, va asiguram de dragostea noastra filiala, de respect, de cinste, va recunoastem calitatile deosebite pe care le aveti pe toate planurile in munca, incununate fiind apoi cu activitatea culturala si scriitoriceasca pe care, intr-adevar, o desfasurati si o desavarsiti. Dumnezeu sa ne ajute noua tuturor!", a mai spus parintele protopop de la Dej.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Parintele protopop Teofil Herineanu a anuntat apoi ca la Editura Renasterea a aparut cartea "Protopopiatul Ortodox Roman Dej". Autorii acestei ample monografii editate in 400 de exemplare sunt neobositul profesor de istorie Augustin Padureanu si parintele protopop Teofil Herineanu.

Lansarea oficiala a cartii va avea loc marti, 9 noiembrie 2010, cu ocazia conferintei preotesti care se va desfasura la Dej, cu participarea preotilor din Protopopiatele Dej si Gherla.

Dorina Zdroba

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 8680

Voteaza:

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Dej 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • pop ovidiuPostat la 2010-11-09 00:17

    Gandindu-ma,la munca pe care ai depus-o pentru realizarea acestui FRUMOS reportaj,vre-au sa-ti zic, cu multa admiratie si respect...MULTUMESC !Doamne ajuta.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE