Capela Sfantul Dimitrie - Hernea

Capela Sfantul Dimitrie - Hernea Mareste imaginea.

Capela Sfantul Dimitrie - Hernea

Campina

Capela Hernea este o veche capela din orasul Campina, judetul Prahova. In anul 1828, in zona Bucea, unde se afla actuala autogara din Campina, Sfantul Calinic de la Cernica a construit Biserica Sfanta Treime.

Initial, biserica si mosia din jurul ei a fost administrata de Manastirea Cernica. Mosia avea paduri, livezi, fanete si diverse puturi de materiale. In anul 1854, Manastirea Cernica a trecut mosia Bucea in stapanirea Mitropoliei, primind in schimb o mosie in Branesti, mai aproape de manastire. Mitropolia va pastra o parte din mosie, iar cealalta parte o va darui Manastirii Sinaia.

In anul 1863, dupa secularizarea averilor manastiresti si bisericesti, precum si in urma reformelor administrative infaptuite in vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cei peste trei sute de "clacasi" ai mosiei au fost improprietariti in locul respectiv. In anul 1871, noii proprietari isi vor vinde pamantul catre printul Dimitrie Barbu Stirbei.

In anul 1880, boierul Dumitru Hernea, de loc din zona Banatului, a cumparat de la printul Dimitrie Stirbei intregul teren, fosta mosie a bisericii, si zona de sud a orasului. In total, peste trei sute de hectare. La indemnul inginerului Ion Gheorghiu, noul stapan al mosiei, Dumitru Hernea, a inceput sa extraga petrol.

Capela Sfantul Dimitrie - Hernea

In anul 1885, boierul Dumitru Hernea a trecut la cele vesnice. Atunci, inginerul Ion Gheorghiu a devenit tutorele celor cinci copii minori ai celui adormit. Noul administrator a construit pe terenul platformei de extractie petroliera o capela de rugaciune, in stil baroc. Dumitru Hernea a fost inmormantat in exteriorul capelei, langa Sfantul Altar. Pe peretele capelei a fost asezata o placa memoriala cu urmatorul text: "In memoria raposatului Dumitru Hernea. Familia. 1886."

In anul 1896, avocatii Societatii "Steaua Romana" au cumparat intreaga mosie a boierului Hernea, de la urmasii acestuia. In anul 1948, odata cu nationalizarea averilor, aceste terenuri au intrat si ele in proprietatea statului. Din aceasta cauza, descendentii lui Dumitru Hernea l-au exhumat pe stramosul lor si l-au asezat in Cimitirul Belu, din Bucuresti. In perioada comunista, capela a fost abandonata, iar pentru o vreme a slujit ca atelier de pictura.

In anul 1998, capela a fost data in grija Parohiei "Sfanta Treime", din Campina. In toamna anului 1998, capela a fost numita biserica a parohiei nou-infiintate "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie", desprinsa din Parohia "Sfanta Treime".

Au avut loc o serie de lucrari de amenajare. S-a construit un gard imprejmuitor si o clopotnita de mici dimensiuni, la mica distanta de capela. Fiind de mici dimensiuni, capela nu a reusit sa indeplineasca sarcinile impuse de noua parohie. Astfel, s-a purces la construirea unei noi biserici, inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva si Sfantului Cuvios Antonie cel Mare.

Capela Sfantul Dimitrie - Hernea 

In data de 6 iunie 2000 a avut loc sfintirea locului pe care avea sa fie construita biserica. Noua biserica a fost construita in mai putin de un an si jumatate, din lemn, in stil maramuresan.A fost sfintita in ziua de 7 octombrie 2001, de catre Preasfintitul Ambrozie Sinaitul.

In anul 2001 a fost construita clopotnita. Intre anii 2003-2004 au fost achizitionate stranile de lemn, iar intre anii 2002-2005 au fost amenajate cladirile anexe. In anul 2004 a fost asezata noua catapeteasma, sculptata de catre mesterul local Sterie Constantin, si au fost pictate icoanele de pe catapeteasma, de catre pictorul Stefan Manolache. Pana in anul 2010 au fost terminate si lucrarile de pictura pe peretii bisericii.

Capela Hernea are nevoie de reparatii capitale, dar fiind un monument istoric nu poate fi renovat oricum, intregul proces fiind estimat la 500.000 euro. Acest monument arhitectonic unic in zona noastra se degradeaza continuu. Aceasta capela, care ar fi putut deveni un reper turistic pentru Campina, este astazi doar o ruina.

Iulian Predescu

 Capela Sfantul Dimitrie - Hernea

Pe aceeaşi temă

24 Ianuarie 2014

Vizualizari: 2834

Voteaza:

Capela Sfantul Dimitrie - Hernea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE