Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara Mareste imaginea.

Catedrala romano-catolica Sfantul Iosif din Sighisoara este una dintre renumitele biserici vechi ale orasului medieval, alaturi de Biserica din Deal, Biserica Leprosilor, Catedrala Evanghelica si alte cateva de acest gen.

Sighisoara, renumita asezare medievala din judetul Mures, este una dintre cele mai vizitate cetati din Romania. Municipiul Sighisoara este situat, in Podisul Hartibaciului, subdiviziune a Podisului Tarnavelor, parte componenta a Depresiunii Colinare a Transilvaniei.

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara

Sighisoara a fost intemeiata de colonişti germani (franconi dinspre Rinul de Nord), care fusesera invitati sa se aşeze in Transilvania de catre regele Ungariei Geza al II-lea, pentru a apara granitele de est. Oraselul este atestat documentar pentru prima data in anul 1280, fiind gasit sub numele de "Castrum Rex".

In secolul al XIV-lea, devine una dintre cele mai importante sapte cetati din Transilvania. Aceste sapte cetati dau numele german al regiunii Siebenbuergen (Sibiu, Brasov, Medias, Sighisoara, Sebes, Rupea, Bistrita). In prezent este un important centru turistic al Romaniei.

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara

Catedrala romano-catolica Sfantul Iosif din Sighisoara - scurt istoric

Catedrala romano-catolica, inchinata Dreptului Iosif, a fost construita in anul 1894, dupa demolarea Manastirii Maicilor Franciscane si a Turnului Lacatusilor. Aceasta se afla si astazi in partea nord-estica a cetatii, langa zidul de incinta. Construita in stil eclectic, de catre arhitectul sighisorean Letz, biserica romano-catolica a suferit reparatii interioare dupa incendiul din 1983. Orga actuala este cumparata de la o biserica saseasca din imprejurimi si este construita de catre Karl Einschenk, in anul 1908.

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara

Constructia bisericii a fost inceputa in anul 1895, in timpul preotului paroh Josef Weiss, si s-a ridicat pe locul in care a existat o biserica veche, din Evul Mediu, apartinand, inainte de Reforma, surorilor dominicane, iar dupa Reforma din anul 1723, fratilor franciscani. Sfintirea ei s-a facut de catre episcopul Transilvaniei Franz Lonhart, in data de 4 octombrie 1896.

Biserica si casa parohiala au fost proiectate de fratii arhitecti Letz.

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara

Constructia, executata in stil neo-clasic, se inspira din traditia din nordul Italiei, cu arcade decorative, rozete romane, turn de clopote si tencuieli exterioare cu dreptunghiuri in relief. Aceasta biserica permite credinciosilor catolici din Sighisoara sa se simta intr-o ambianta traditionala catolica, si in acelasi timp sa se simta intr-o legatura moderna cu catolicismul mondial.

In locul unde s-a ridicat Casa Parohiala, a existat o manastire medievala. Vechiul cimitir catolic se intindea de-a lungul zidului de aparare a cetatii, in partea stanga a bisericii, pana la turnul de aparare.

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara

In urma unui incendiu, in anul 1983, acoperisul si nava bisericii au fost distruse in intregime. Au fost refacute, cu materiale moderne, si cu forma actuala a tavanului. Din altarul principal a ramas numai statuia Dreptului Iosif. Din inventarul vechi s-au pastrat: cele doua altare din transept, cristelnita, precum si cadrele tablourilor de la cele 14 opriri pe Drumul Crucii.

In perioada anilor 2005-2007, biserica romano-catolica din Sighisoara a fost restaurata, renovata, atat in interior, cat si in exterior. Lucrarile au fost realizate cu ajutor financiar extern si intern. Au contribuit financiar: Arhiepiscopia Paderborn, Arhiepiscopia de Koln, Fundatia germana "Kirche in Not", dar si Ministerul Cultelor si Culturii, Primaria Sighisoara, precum si donatiile credinciosilor sighisoreni.

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara

In Evul Mediu, arhitectura religioasa a fost la fel de importanta ca si arhitectura militara. Nu intamplator, pe vechea stema a orasului Sighisoara (aflata astazi in Muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas) exista deviza "Nomen Domini turris fortissimo", adica "Numele Domnului este cel mai tare turn".

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara

11 Iunie 2012

Vizualizari: 8095

Voteaza:

Catedrala Sfantul Iosif - Sighisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE