Manastirea Caraclau

Manastirea Caraclau Mareste imaginea.


Manastirea Caraclau

Asezata intr-un cadru natural, atractiv si reconfortant, strajuita de culmi domoale acoperite cu paduri de foioase si fanete, manastirea "Caraclau" este una dintre manastirile tinere, ce incearca incet dar sigur sa se alinieze in randul manastirilor care au ajuns la maturitate atat din vedere spiritual cat si material.

Situat la aproximativ 11 kilometri de orasul Onesti - spre Bacau, pe frumoasa vale a Trotusului, in comuna Barsanesti, satul Caraclau, locasul monastic incanta ochiul si sufletul pelerinului prin simplitate si fiorul duhovnicesc ce il transmite.

Manastirea Caraclau

Existenta unei manastiri in aceste tinuturi a fost dorita de foarte mult timp de localnici, mai ales ca traditia consemneaza faptul ca viata monahala a lasat amprente vii in sufletele oamenilor prin schitul care timp de 200 ani (1680-1871) a animat viata spirituala a satenilor.

Acestia au vrut sa dovedeasca faptul ca sunt vrednici urmasi ai celor ce, sub conducerea celui nascut la "Bethleemul" neamului nostru de la Borzesti, a Sfantului Stefan Cel Mare, au facut din Moldova o poarta a crestinatatii, in spatele careia se ridicau biserici in cinstea lui Dumnezeu si a sfintilor sai.

Manastirea Caraclau

Manastiri ca cele de la Magura Ocnei, Bogdana, Sfantul Sava si altele, au beneficiat de iubirea jertfelnica a acestor oameni, cu un respect deosebit pentru monahi si monahii, pe care i-au ajutat din punct de vedere material, actul lor ramanand unul anonim, stiut de Bunul Dumnezeu si purtat in rugaciunile care se fac pentru ctitori.

Cel ce a cunoscut inimile si dorinta lor de a continua traditia monahala pe aceste meleaguri, a randuit ca la inceputul celui de-al treilea mileniu visul sa le devina realitate. PS. Eftimie al Romanului a dat binecuvantarea pentru punerea pietrei de temelie a noului locas monastic, iar slujba a fost oficiata in ziua pomenirii Sfintei Mucenite Ecaterina - 25 noiembrie, in anul 2000, de catre PS. Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul, fiind prima de acest gen pe care Prea Sfintia Sa a savarsit-o de la hirotonirea intru Arhiereu - 2 mai 2000.

Manastirea Caraclau

Angajarea lor deliberata si plina de entuziasm la construirea manastirii a dat roadele asteptate si pentru faptul ca intreaga comunitate a Caraclaului la care s-au alaturat locuitori ai satelor de pe Valea Trotusului, s-au adunat in jurul parintelui ieromonah Teodor Ambarus, care a coordonat lucrarile de constructie. S-a creat o adevarata sinergie in care monahi si mireni si-au dat mana pentru ca in spatiul mistic al Manastirii, impreuna sa primeasca binecuvantarea lui Dumnezeu.

 Manastirea Caraclau          Manastirea Caraclau

In data de 25 iulie 2004, in anul implinirii a 500 de ani de la trecerea in vesnicie a Binecredinciosului Voievod Stefan Cel Mare si Sfant, s-a sfintit biserica din lemn cu hramul "Sfantul Ierarh Spiridon" de catre Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. A fost oficiata apoi Sfanta Liturghie arhiereasca la care au participat un sobor de 25 slujitori, inconjurati fiind de numerosi credinciosi.

Manastirea Caraclau

In prezent in acest locas monastic se nevoiesc duhovniceste mirese ale lui Hristos - maici - care sunt pastorite de monahia Siluana Matei, stareta manastirii, si de parintele duhovnic Protosinghelul Teodor Ambarus.

Manastirea Caraclau dispune de posibilitati de cazare reduse. Sunt puse la dispozitia pelerinilor cinci camere cu cate doua paturi, grupurile sanitare fiind dispuse la comun. Pelerinii care doresc sa fie gazduiti la manastirea noastra sunt rugati sa se programeze din timp.

 Manastirea Caraclau          Manastirea Caraclau

Momentan, locasul monastic de la Caraclau este alcatuit dintr-o mica biserica din lemn si dintr-un corp de chilii. Pe viitor se doreste ridicarea unei biserici din caramida si a unui nou corp de chilii, proiectele de arhitectura si de rezistenta fiind finalizate.

Avem ca obiectiv de viitor infiintarea unei biblioteci si a unui muzeu de carte veche si obiecte bisericesti cu vechime. Drept urmare, cei care doresc sa faca donatii in acest sens se pot adresa conducerii manastirii.

Manastirea Caraclau

Intrucat posibilitatile financiare ale manastirii noastre si ale credinciosilor din zona sunt reduse, rugam pe credinciosi sa binevoiasca a ne ajuta - sau sponsoriza - in vederea procurarii materialelor de constructie si banilor necesari atingerii obiectivelor propuse.

Contact:

Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Caraclau
Comuna Barsanesti, Satul Caraclau
Judetul Bacau - cod. 607036

Stareta: monahia Siluana Matei - telefon 0751.23.77.21
Preot duhovnic: Teodor Ambarus - telefon 0745.41.90.39

Donatiile si sponsorizarile se pot face in contul:

Cont - 2511.A01. 0. 1381456. 0030. ROL.1
Cod  - IBAN RO68RNCB0030013814560001
        - deschis la Banca Comerciala Romana - Sucursala Onesti.
Codul fiscal al manastirii noastre fiind 13908610.

Dumnezeu sa implineasca gandul vrednicilor ctitori fondatori, sa le sporeasca darul si sa-i ocroteasca pe lucratori, pe donatori, miluitori, binefacatori, slujitori si pe toti cei ce se vor inchina in acest sfant locas.

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 7137

Voteaza:

Manastirea Caraclau 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Marius VasilePostat la 2012-07-18 00:44

    Locuri minunate. Fiti cu bagare de seama ca au niste caini cam aprigi

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE