Manastirea Cosoteni - Biserica Sfantul Dumitru

Manastirea Cosoteni - Biserica Sfantul Dumitru Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Dumitru, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Cosoteni, este biserica centrala din fosta Manastire Tigania - Draganesti. In jurul acestei bisericute a fost adunata o obste monahala, tot aici functionanad si primele scoli din judetul Teleorman.

Biserica se afla in partea de vest a localitatii, la marginea satului Cosoteni, in comuna Vedea. Localitatea se afla la intersectia paraului Burtea cu raul Vedea, pe drumul judetean DJ 601 F, la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de municipiul Alexandria si la aproximativ 7 kilometri sud-est de municipiul Rosiorii de Vede, pe malul stang al raului Vedea.

Manastirea Cosoteni - Biserica Sfantul Dumitru

Monument istoric si de arhitectura religioasa, Biserica Sfantul Dumitru din localitatea Vedea, judetul Teleorman, este ctitoria lui Matei Basarab, fiind zidita in anul 1647. Biserica Cosoteni pastreaza minunata fresca din secolul al XVI-lea.

Biserica Sfantul Dumitru din Cosoteni - scurt istoric

Biserica Sfantul Dumitru din Cosoteni este una dintre cele mai vechi si mai importante biserici din judet, atat din punct de vedere arhitectural, cat si din punct de vedere istoric, aceasta fiind ctitorie a lui Negru Voda.

Manastirea Cosoteni - Biserica Sfantul Dumitru

Intemeiata in anul 1647, biserica din Cosoteni apare in bibliografia istoricului Stoicescu sub numele de "Manastirea Draganesti - Sfantul Dumitru". Biserica este refacuta de Matei Basarab, impreuna cu Dinicu Buicescu spatarul si Dragusin Deleanu paharnicul, in anul 1647, ea fiind refacuta in anul 1708.

In biserica din Cosoteni se intalneste vechiul stil romanesc, de la inceputul secolului al XVII-lea, cu pronaos, naos cu abside laterale si Altar, separat de naos cu o tampla de zid. Biserica a fost marita cu un exonartex, disparut intre timp, si probabil a fost o biserica importanta in aceasta zona tinand seama de rangul ctitorilor.

Manastirea Cosoteni - Biserica Sfantul Dumitru

O serie de reparatii au fost facute in anul 1936, cand tencuiala care acoperea intreaga biserica a fost decapata si turla a fost refacuta (posibil), centurile de lemn care se mai pastreaza inca fiind de factura recenta.

Cutremurul din anul 1940 a provocate mari daune monumentului, iar cel din anul 1977 l-a adus in stadiul de colaps, o perioada fiind interzisa savarsirea aici a oricarei slujbe.

Manastirea Cosoteni - Biserica Sfantul Dumitru

Lucrarile de consolidare-restaurare au fost demarate in anul 1997, ele fiind finalizate in data de 20 decembrie 2006. In anul 2004, au avut loc interventii de urgenta pentru salvarea picturii murale in tehnica fresca. Astazi, in biserica se tin unele slujbe pentru credinciosii din localitate. In jurul bisericii se gasesc nenumarate morminte, semn ca ea a fost folosita o perioada ca cimitir.

Lista Monumentelor Istorice: Cod LMI 2004: TR-II-m-A-14317.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Manastirea Cosoteni - Biserica Sfantul Dumitru

11 Iunie 2012

Vizualizari: 7511

Voteaza:

Manastirea Cosoteni - Biserica Sfantul Dumitru 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Marioara MihelePostat la 2010-06-13 20:31

    Frumos peisaj ,frumoasa si manastirea . Poate Dumnezeu ne va invrednici odata sa ajungem si acolo .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE