Manastirea Zloti

Manastirea Zloti


Manastirea Zloti

Manastirea Zloti este situata in sudul Basarabiei, la 15 kilometri de oraselul Cainari si la 45 de kilometri de Chisinau. Denumirea manastirii este preluata de la cea a unui sat vecin si in traducere din slava veche inseamna "monede de aur".

Manastirea Zloti - istoria zbuciumata a unui locas de rugaciune

Aceasta manastire se inalta pe locul vechiului locas, de la care nu s-a pastrat nici macar fundatia. Vechea manastire Zloti a fost intemeiata in anul 1941 de egumenul Serafim Dabija, venit in aceste locuri de la manastirea Suruceni, si ieromonahul Grigore, de la manastirea Noul Neamt. Schitul apartinea Episcopiei din Tighina si dupa cativa ani a devenit manastire independenta.

Manastirea Zloti

Manastirea a fost inchisa in anul 1949, iar parintele Serafim a fost deportat in Siberia. Toata averea manastirii a fost transmisa Manastirii Suruceni. Gospodaria agricola din localitate a transformat biserica manastirii in grajd, iar chiliile in depozite. In anul 1970 complexul monastic a fost distrus complet.

Manastirea Zloti

Potrivit unei legende legata de acest schit, in secolul al XIX-lea, aici s-a aratat unui cioban Maica Domnului, profetind ca peste un secol pe acest loc se va inalta manastirea. In martie 1995 fosta asezare monahala Zloti a fost reinfiintata ca schit al Manastirii Noul Neamt.

Manastirea Zloti

Proiectul noii biserici a fost elaborat de arhitectii din Tighina. Fundatia bisericii, care va avea hramul Sfantul Gheorge, a fost sfintita in august 1995 de staretul Manastirii Noul Neamt, arhimandritul Dorimedont.

Locul bisericii a fost sfintit in anul 1996 de catre episcopul Dorimedont. In anul 2001 a fost inaltata si acoperita, iar prima slujba a avut loc in anul 2005 la sarbatoarea de Craciun. In timpul de fata biserica este terminata atat in interior, cat si in exterior si in ea se savarsesc sfintele rugaciuni regulat.

Manastirea Zloti

Intre anii 1995-1996 a fost construit un corp de case si staretia, care include bucataria si trapeze. Tot atunci a fost sfintit Paraclisul Maicii Domnului, care se afla in apropierea bisericii principale. Paraclisul Maicii Domnului in cinstea icoanei tuturor scarbitilor.

Manastirea Zloti

Paraclisul este mic, dreptunghiular, cu tinda, deasupra caruia se inalta o clopotnita. Interiorul este simplu, peretii sunt impodobiti cu icoane, pictate de monahul Iov, numele de mirean Mihail Boboc. Din anul 1998, toate slujbele sunt oficiate in acest paraclis in limba rusa, pentru ca majoritatea satelor din imprejurimi sunt populate de rusi si gagauzi.

Manastirea Zloti

Nu totul e sfarsit, mai este nevoie de resurse financiare pentru a atinge obiectivele monahilor de a termina poarta manastirii, cladirea pentru gazduirea pelerinilor si, eventual, constuirea unei biblioteci si muzeu.

Manastirea Zloti - Sfanta Cruce, Icoana Maicii Domnului si Sfintele Moaste

Cruce mostenita de la vechea manastire inchisa in anul 1949 are o inaltime de 5 metri. Dupa ce a fost inchisa si distrusa Manastirea Zloti, Sfanta Cruce a fost dusa de crestini in Satul Nou Cimislia pentru a fi pusa in localitate.

Manastirea Zloti

Crucea fiind prea inalta oamenii au incercat sa o scurteze cu ferestraul si de indata a inceput a curge sange din ea si n-au mai scurtat-o. Sfanta Cruce a fost apoi dusa in cimitirul din sat, unde s-a pastrat pana la redeschiderea manastririi in anul 1995. Aceasta a fost reintoarsa in manastire in anul 1996 de catre arhimandritul Tobie.

 Manastirea Zloti          Manastirea Zloti

Icoana veche maica domnului - "prin aceasta sfanta icoana ne-a fost trimis ajutor noua, calugarilor ca sa inaltam o asa frumoasa manastire. Intocmai la ea vine o lume intreaga din Republica Moldova spre ajutor. Ea este numita facatoare de minuni - Maica Domnului a tuturor scarbitilor. Pe parcursul acestui rastimp incepand din 1995 si pana in prezent o multime de crestini au primit diferite tamaduiri, atat sufletesti, cat si trupesti."

Manastirea Zloti

In fiecare zi inaintea acestei sfinte icoane se citeste Paraclisul si Acatistul Maicii Domnului si se pomenesc sute de nume a crestinilor care au diferite greutati in aceasta viata. Marea parte a crestinilor vin la Manastirea Zloti pentru a se inchina acestei sfinte icoane si a fi inscrisi pentru a fi pomeniti in sfintele rugaciuni catre Maica Domnului.

Manastirea Zloti

Sfintele Moaste sunt ale Cuviosilor Parinti din Kiev si sunt aduse in anul 1996 de staretul manastirii, arhimandritul Tobie cu binecuvantarea Preasfintitului episopul Anatolie. Credinciosii crestini, venind la Manastirea Zloti au posibilitatea de a se inchina sfintelor moaste si a primi un ajuor duhovnicesc si trupesc de la sfintii cuviosi, care se roaga la Dumnezeu pentru noi.

Manastirea Zloti - vagonul cu guaciuni

Pe loc pustiu, dupa redeschiderea Manastirii Zloti in anul 1995 a fost pus acest vagon, in care s-au inaltat sfintele rugaciuni catre bunul Dumnezeu. Pas dupa pas arhimandritul Tobie, staretul manastirii impreuna cu doi frati au slujit in acest vagon timp de 3 ani. La inceput se rugau numai ei singuri, dar dupa ce lumea a aflat despre venirea calugarilor pe acest loc, au inceput sa vina din toate partile Moldovei.

Manastirea Zloti

Primele rugaciuni care au fost savarsite de catre calugari au fost catre Icoana Maicii Domnului tuturor scarbitilor. Aceste rugaciuni au fost binecuvantate de a se savarsi de catre episcopul Vichentie al Tighinei.

Manastirea Zloti

15 Iunie 2012

Vizualizari: 8982

Voteaza:

Manastirea Zloti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact