Biserica din Brosteni

Biserica din Brosteni Mareste imaginea.


Biserica din Brosteni, ctitoria lui Evanghelie Zappa

Satul Brosteni apare atestat documentar intaia oara la anul 1608, intr-un hrisov al voievodului Radu Serban, pentru ca-n veacul urmator, al XVIII-lea, sa fie pomenita de mai multe ori mosia Brosteanca, intinsa din apa Ialomitei pana la Bragareasa braileana. In primele decenii ale veacului al XlX-lea, pe teritoriul de astazi al comunei Ion Roata se insirau satele Slujitori sau Cioara, Brostenii Vechi si Noi. Brostenii de azi sunt Brostenii Noi din urma cu aproape doua veacuri, comunitate sateasca ce pastreaza un ansamblu istoric si arhitectonic inedit. Ansamblul monumental Zappa cuprinde in prezent ruinele conacului, biserica parohiala si monu­mentele funerare ale familiei omonime.


Trecutul satului Brosteni este legat de personajul istoric Evanghelie Zappa, poate unul dintre cei mai de seama oameni legati vreodata de trecutul nostru ialomitean. Grec de origine, nascut la anul 1800 in Labovu din Epirul de Nord, a avut mai multe indeletniciri in tinerete, consemnandu-se indeosebi participarea sa, intre 1821-1829, la luptele pentru independenta Greciei. Venit in Tara Romaneasca pe la 1830, s-a stabilit intai la Braila, apoi in Baraganul ialomitean. Fire intreprinza­toare, Evanghelie Zappa avea sa faca, in doar cativa ani, una din cele mai insemnate averi din societatea romaneasca a vremii sale.
 

Biserica din Brosteni

 


Faptele de filantropie ale lui Evanghelie Zappa, facute pana la stingerea sa din viata la 19 iunie 1865, sunt cunoscute. A avut el, cel dintai, ideea reinvierii Jocurilor Olimpice, devenite astazi mari evenimente sportive ale intregii lumi, a sprijinit refacerea capitalei tarii aproape distrusa de marele incendiu de la anul 1847, a dat o suma insemnata pentru intemeierea Societatii Literare - Academia Romana de mai apoi - a dat bani pentru inzestrarea ostirii tarii si multe altele.


Edificiul religios constituie astazi cea mai insemnata mostenire lasata de marele filantrop Evanghelie Zappa comunitatii pe care a intemeiat-o. Aflata in partea sud-estica a satului, peste drum de ruinele conacului in care Zappa si-a avut odinioara resedinta si unde Alexandru Ioan Cuza insusi a poposit, biserica a fost harazita cu trei hramuri, anume Buna Vestire, Sfantul Nicolae si Sfantul Gheorghe. A fost ridicata la anul 1859 prin staruintele lui
Zappa, mesterii fiind adusi din alte parti, dar si de pe mosia sa. A suferit reparatii in cursul secolului al XX-lea, indeosebi la anii 1912 si 1932, asa cum mentioneaza pisa­nia mai noua, unele incercari facandu-se si dupa anul 1990. Arhitectural, este un edificiu din zid, cu peretii trainici, din caramida si cu un plan trilobat. Are patru incaperi de cult, anume pridvorul deschis, pronaosul, naosul cu abside semicirculare catre miazanoapte si catre miazazi, altarul avand de asemenea absida semicirculara. Pridvorul dispune de patru coloane, unite prin arcade semicirculare, deasupra lor aflandu-se trei firide pentru cele trei hramuri ale lacasului. O turla cu plan patrat si invelita cu tabla incununeaza pridvorul. Deasupra intrarii in pronaos se afla doua pisanii pictate, dintre care cea veche este realizata intr-o firida patrata si mentioneaza: „ACEASTA SF. SI DUMNEDE/ IASCA BISERICA CE SE/ PRADNUESTE CU HRAMURILE/ BUNA VESTIRE, SF.NICOLAE/ SI SF.GHEORGHE SI S-AU FACUT/ DIN TEMELIE IN DILELE/ PREASFINTITU-LUIMITROPOLITU/ MFON SI IN DILELE PREA IN/ ALTATULUI NOSTRU D-NU BAR/ BU DIMITRIE STIRBEIU, CU TOA/ TA CHELTUEALA D-LUI MARELE/ SERDAR EVANGHELIE ZAPPA/ SI S-AU SAVARSIT LA ANUL 1859". Pictura din interior e astazi degradata, in mare parte datorita afumarii sale.


La miazazi de edificiu, in imediata apropiere a zidu­lui altarului, se afla monumentele funerare ale lui Evanghelie Zappa si Constantin Zappa (1814-1891), varul si executorul testamentar al ctitorului bisericii. Sarcofagul fiecaruia dintre ei e strajuit de cate un obelisc. Ceva mai aparte, se afla monumentul funerar al lui Anastasios Zappa (1810-1880), fratele ctitorului, stins si inmormantat si el in satul Brosteni.


Mostenirea lui Evanghelie Zappa ramane vie si astazi. Iar daca a ramas ca, asa cum glasuieste la final inscriptia greceasca inscrisa pe monumentul sau, din partea lui Zappa, Grecia sa aiba concursuri olimpice", meleagurile noastre pastreaza biserica de la Brosteni, alaturi de care Zappa s-a contopit pentru eternitate cu pamantul romanesc.

prof. Stefan GRIGORESCU

Baraganul Ortodox

 

13 Iunie 2012

Vizualizari: 8738

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE