Biserica Parhauti

Biserica Parhauti Mareste imaginea.


Biserica Parhauti

Biserica Tuturor Sfintilor din satul Parhauti, din comuna Todiresti, este situata la 15 kilometri distanta fata de orasul Suceava fiind ridicata in anul 1522 de logofatul Gavriil Trotusanu.

 

Biserica din Parhauti

In Parhauti se ajunge prin parcurgerea unui drum cam anevoios, care se desparte spre stanga de drumul din Suceava spre Radauti. Biserica masiva si robusta are forma dreptunghiulara si, in mod necesar, in partea estica prezinta o absida (singura absida a bisericii).

Biserica Parhauti

Biserica din Parhauti seamana mult, din punct de vedere al planului, cu Biserica din Reuseni. Deosebirile constau in faptul ca aici dispar concavitatile care tin loc de abside laterale, iar pe latura de vest pridvorul are doua niveluri cu deschideri arcuite on semicerc, atat la parter, cat si la etaj.

 Biserica Parhauti          Biserica Parhauti

Caracteristic este pridvorul deschis cu doua arcade, peste care se suprapune incaperea clopotelor, deschisa tot prin doua arcade, fara a depasi regimul general de elevatie al cladirii.

 Biserica Parhauti          Biserica Parhauti

Un acoperis drept, care accentueaza forma stricta, acopera structura. Ferestrele, cate doua pe fatadele sudica si nordica, si una pe absida estica, sunt inguste si mici. Chenarele sculptate au muluri ascutite in forma de arcuri.

Biserica Parhauti

Deschiderile exonartexului, pe de alta parte, sunt late si au o bolta rotunda. Pe zidaria stalpului care separa cele doua intrari cu bolta de la exonartex, se afla o inscriptie comemorativa cioplita.

Biserica Parhauti

Exonartexul cu doua caturi distinge biserica de altele, desi o structura similara a fost construita la Baia. Prin cele doua mari bolti, calea duce catre exonartexul deschis. Spatiul este oarecum ingust si redus, iar bolta este transversala, sub forma unui butoias. Intreaga bolta este acoperita cu scene din Viata Sfantului Nicolae.

 Biserica Parhauti          Biserica Parhauti

Biserica prezinta un interesant ansamblu de pictura interioara din 1530. Pictura interioara este cea relizata dupa anul 1530, adica cea originala. Pictura fiind originala, nu putem sa nu constatam anumite detalii foarte interesante, precum: tabloul votiv, in care ctitorul nu tine chivotul bisericii in maini, iar scena "Pieta" se afla intr-o firida din altar dovada a influentei picturii italiene in Moldova.

Biserica Parhauti

Monument remarcabil al arhitecturii moldovenesti din secolul al XVI-lea, biserica Parhauti se caracterizeaza prin masivitatea zidariei din piatra.

 Biserica Parhauti          Biserica Parhauti

 Biserica Parhauti           Biserica Parhauti

 Biserica Parhauti          Biserica Parhauti

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 8150

Voteaza:

Biserica Parhauti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE