
Biserica Parhauti
Biserica Tuturor Sfintilor din satul Parhauti, din comuna Todiresti, este situata la 15 kilometri distanta fata de orasul Suceava fiind ridicata in anul 1522 de logofatul Gavriil Trotusanu.
In Parhauti se ajunge prin parcurgerea unui drum cam anevoios, care se desparte spre stanga de drumul din Suceava spre Radauti. Biserica masiva si robusta are forma dreptunghiulara si, in mod necesar, in partea estica prezinta o absida (singura absida a bisericii).
Biserica din Parhauti seamana mult, din punct de vedere al planului, cu Biserica din Reuseni. Deosebirile constau in faptul ca aici dispar concavitatile care tin loc de abside laterale, iar pe latura de vest pridvorul are doua niveluri cu deschideri arcuite on semicerc, atat la parter, cat si la etaj.
|
Caracteristic este pridvorul deschis cu doua arcade, peste care se suprapune incaperea clopotelor, deschisa tot prin doua arcade, fara a depasi regimul general de elevatie al cladirii.
|
Un acoperis drept, care accentueaza forma stricta, acopera structura. Ferestrele, cate doua pe fatadele sudica si nordica, si una pe absida estica, sunt inguste si mici. Chenarele sculptate au muluri ascutite in forma de arcuri.
Deschiderile exonartexului, pe de alta parte, sunt late si au o bolta rotunda. Pe zidaria stalpului care separa cele doua intrari cu bolta de la exonartex, se afla o inscriptie comemorativa cioplita.
Exonartexul cu doua caturi distinge biserica de altele, desi o structura similara a fost construita la Baia. Prin cele doua mari bolti, calea duce catre exonartexul deschis. Spatiul este oarecum ingust si redus, iar bolta este transversala, sub forma unui butoias. Intreaga bolta este acoperita cu scene din Viata Sfantului Nicolae.
|
Biserica prezinta un interesant ansamblu de pictura interioara din 1530. Pictura interioara este cea relizata dupa anul 1530, adica cea originala. Pictura fiind originala, nu putem sa nu constatam anumite detalii foarte interesante, precum: tabloul votiv, in care ctitorul nu tine chivotul bisericii in maini, iar scena "Pieta" se afla intr-o firida din altar dovada a influentei picturii italiene in Moldova.
Monument remarcabil al arhitecturii moldovenesti din secolul al XVI-lea, biserica Parhauti se caracterizeaza prin masivitatea zidariei din piatra.
|
|
|
-
Duminica Tuturor Sfintilor
Publicat in : Duminica Tuturor Sfintilor -
Duminica Tuturor Sfintilor, prima dupa Rusalii
Publicat in : Duminica Tuturor Sfintilor -
Predica la Duminica Tuturor Sfintilor
Publicat in : Duminica Tuturor Sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.