Biserica din Ograda

Biserica din Ograda Mareste imaginea.


Una dintre cele mai intinse asezari rurale din cuprinsul judetului, Ograda, e asezata la vest de orasul  Tandarei  si  este  cunoscuta  ca  asezarea natala a marelui muzician Ionel Perlea.


Prima atestare a satului Ograda dateaza de la anul 1558 (sau 1559), cand printr-un hrisov al voievodului  Mircea  Ciobanul  se  intarea  ocina mosnenilor Vladul cu fratii sai, Neagul cu fratii sai si Gherghina cu fii sai. Mai tarziu, la inceputul secolului XIX, mosia Ograda apartinea caminarului Stefan Ogradeanu, pentru ca dupa anul 1850 sa apartina familiei Peteu. De la Gheorghe Peteu, mosia avea sa ajunga in proprietatea uneia dintre fiicele sale, Margareta Peteu, casatorita Perlea, mama   cunoscutului   muzician   Ionel   Perlea. Comuna dupa organizarea administrativa de la anul  1864,  Ograda  cuprindea  satul  omonim  si Dimienii,  iar  in  perioada  1874-1876  si  satul Sarateni. La sfarsitul secolului XIX, satul Ograda se Biseica din Ogradaintindea la sud de lacul cu acelasi nume, iar catre vest se intindeau satele Dimieni si Buciumeni, toate parte a comunei Ograda. Comuna si in perioada interbelica, dupa reorganizarea de la anul 1968 a devenit localitate componenta a comunei Bucu, de care s-a separat recent.


Ograda  pastreaza  astazi  monumente  interesante, datorate familiilor Peteu si Perlea, care au marcat istoricul asezarii pentru mai bine de un secol. Lacasul de cult al parohiei Ograda se afla la marginea estica a asezarii, in stanga drumului rutier spre Tandarei si Mare. Pe aceeasi parte se mai pastreaza cladirea scolii vechi, ridicata la inceputul secolului XX, precum si casa memoriala ,,Ionel Perlea”. Edificiul a fost ridicat la sfarsitul secolului  XIX  de  catre Victor  Perlea,  iar  dupa confiscarea sa de catre regimul comunist a servit o vreme ca depozit si cladire a postei. Incepand cu  anul  1983  a  devenit  casa  memoriala,  fiind restaurata  la  anii  1996-1997  de  catre  Muzeul Judetean Ialomita, a carui sectie este. Acolo s-a nascut, la 13 decembrie 1900, viitorul mare dirijor si compozitor Ionel Perlea (m. 1970), care a vizitat localitatea natala cu un an inaintea incetarii din viata.


Biserica are hramul Sfantul Gheorghe si a fost ridicata la anii 1868-1870 de catre Ana si Gheorghe Peteu, mari proprietari funciari si bunici ai muzicianului Ionel Perlea. Lacasul a fost restaurat de mai multe ori in cursul secolului XX; la anul 1978 a fost restaurata pictura interiorului, de catre Ana Nicolae, iar la anul 1995 s-a restaurat pictura pridvorului, de catre pictorul M. Motronea.


Edificiul este de tip trilobat si dispune de tinda si cele trei incaperi clasice. Se remarca la tinda cele  patru  coloane  circulare,  dintre  care  doua semiingropate. Absidele naosului sunt realizate prin cate trei laturi in unghi drept, iar ferestrele edificiului se termina in ogiva, amintind de arhitectura gotica. Singura turla a bisericii incununeaza tinda si este invelita cu tabla, avand un plan octogonal pe o baza patrata. In tinda se afla mormintele unor membrii ai familiei Peteu, avand lespezile de marmura alba: Gheorghe Gh. Peteu (m.  1861),  Aneta  si  Amalia  Peteu  (m.  1871). Pisania veche mentioneaza:

 

"LA ANUL 1868 MAI-9/ S`A FONDAT ACESTA BISERICA CU HRAMUL/ SFINTUL GHEORGHE, DE GHEORGHE PETEU/ SI CONSORTA SA ANNA PROPIETARI ACESTEI/ MOSIEI OGRADA, SPRE SUVENIRE PRE REPOSATUL/ IUBITULUI LOR FIU GHEORGHE G. PETEU./ EDIFICARE SI PICTURA S`A TERMINAT IN/ LUNA LUI OCTOMVRIE ANUL 1870.

Pisania noua, pictata, mentioneaza restaurarile picturii, realizate in ultimele decenii.


Clopotnita este realizata din lemn, are un plan octogonal si este dispusa langa coltul de nord-vest al lacasului.

 

prof. drd. Stefan GRIGORESCU

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 4587

Voteaza:

Biserica din Ograda 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Daniel TomaPostat la 2009-02-28 16:53

    Publicati un articol si despre cea de-a doua biserica din Ograda ce poarta hramul Sf. Nicolae.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE