
BISERICA DIN PELINU-CONDEESTI
Intemeiat, potrivit traditiei, pe la anul 1780, de catre refugiati ardeleni si tarlasi, satul Stoenesti sau Pisica apare mentionat pe hartile Munteniei si ale judetului Ialomita, in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Harta rusa de la anul 1835 pomenea satul Pisica (Stoinesti), iar Harta Tarii Romanesti a lui Szatmary localiza la anul 1864 satul Stroienesci (Pissica). La jumatatea acelui secol purta numele de Eliza-Stoienesti, primul fiindu-i dat dupa cel al fiicei proprietarului de atunci al mosiei Stoenesti, Meltiade Marculescu. Sub acest nume satul era cunoscut si in anii interbelici, pentru ca odata cu trecerea anilor, in a doua jumatate a secolului XX, satul sa fie contopit cu asezarea mai mare a Condeestilor, pentru care astazi constituie partea apuseana, de intrare dinspre Barcanesti.
Biserica parohiei Pelinu-Condeesti se ridica in parte dreapta a drumului rutier care strabate localitatea, catre Axintele, intr-o zona dominata de "coasta". Avand hramul Sfantul Ierarh Nicolae, biserica a fost construita de comunitatea locala la anul 1851 in locul alteia mai vechi, pe un loc pe care il donase proprietarul mosiei Pisica, serdarul Enache Rosea, inainte de moartea sa in anul 1841. A fost pictata in interior la anii 1886-1889 de catre Serafim si Z. G. Niculescu, icoanele imparatesti fiind realizate de catre Gheorghe Ioanid. A fost reparata in cursul secolului XX, cele mai serioase - potrivit pisaniei - fiind reparatiile de la anii 1959-1960, cand interiorul a fost repictat in tempera, de catre pictorii I. Dogarescu si C. Blendea, renovandu-se atunci si catapeteasma.
In ultimii ani, prin staruintele preotului paroh Ifrim Fluturas Petrus, s-au efectuat reparatii la acoperis, urmand ca pictura interiorului, afumata, sa fie supusa restaurarii.
Edificiul are plan trilobat si dispune de exonarthex, pronaos, naos si altar. Are doua turle invelite cu tabla, turle ridicate deasupra pronaosului si a naosului. Deasupra intrarii in pronaos se afla pisania pictata cu litere negre pe fond maro, inscriptia mentionand: „INTRU CINSTIREA SFINTEI SI NEDESPARTITEI TREIMI/ SI INTRU CINSTIREA SFANTULUI IERARH NICOLAE/ZIDITU-SA ACEASTA SFANTA SI DUMNEZEIASCA BISERICA IN ANUL 1850, PE LOCUL UNEI BISERICI MAI VECHI/ CARE NU MAI PUTEA FI FOLOSITA, FIIND RUINATA./IN ANUL 1886 A FOST IMPODOBITA CU PICTURA NOUA IN INTERIOR. CU TIMPUL PICTURA S-A DEGRADAT/IAR O PARTE DIN TENCUIELELE PE BOLTI S-AU SUBREZIT, FIIND NEVOIE DE INSEMNATE REPARATII./IN ANII 1959-1960, IN TIMPUL ARHIPASTORIEI PREAFERICITULUI PARINTE JUSTINIAN PATRIARHUL ROMANIEI, S-AU FACUT REPARATIILE NECESARE TENCUIEULOR, S-A RENOVAT CATAPETEASMA SI S-A IMPODOBIT./ TOATE LUCRARILE S-AU FACUT DIN DANIILE BUNILOR CRESTINI DIN PAROHIE, PRIN TRUDA SI INDEMNUL/ PREOTULUI PAROH IOAN P. PETRESCU, AJUTAT DE MEMBRII CONSILIULUI SI COMITETULUI PAROHIAL./PROTOIEREUL LOCULUI A FOST P.C. PREOT TOMA CEROIU./S-A REDESCHIS LA ...PICTOR CONST. C. BLENDEA".
In curte, aproape de intrarea in lacas, se pastreaza mormintele a doi dintre fostii proprietari ai mosiei Stoienesti, sotii Marculescu, sprijinitori ai bisericii in a doua jumatate a secolului XIX. Odinioara se pastra si piatra funerara a celui care donase terenul bisericii, inscriptia amintindu-l pe raposatul „Serdarul Enache Rosea, 1755-1841".
prof. Stefan GRIGORESCU
Baraganul Ortodox
-
Biserica din Joseni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Crucea Baraganului
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Biserica din Panduri
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Biserica din Rasimnicea
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Biserica din Bratia
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.