Parohia Razvani

Parohia Razvani Mareste imaginea.


Parohia Razvani - o parohie normala ca majoritatea parohiilor din aceasta tara, mai ales din aceasta parte de Baragan

La aproximativ un kilometru distanta de Lehliu Gara, dupa ce parasesti Autostrada Soarelui, ajungi in satul Razvani, un sat obisnuit dar cautat in ultimii ani de pelerini. A mers deja vestea printre ei despre frumoasa icoana a Sfantului Ioan Botezatorul care si-a revarsat harul asupra acestui loc. Sub privirile curioase ale localnicilor si mai ales ale copiilor adunati in fata bisericii poposim si noi pentru o ora la Razvani. Ne intampina cu frumoase si calduroase cuvinte de bun venit in parohia sa preotul Alin Cristian Olteanu: ”Bine ati venit la noi! Multumesc lui Dumnezeu ca inca exista suflete care vin sa se adape din izvorul cel fara de moarte al Mantuitorului nostru Iisus Christos.

Biserica RazvaniBiserica din Razvani a fost construita in anul 1912 de catre familia de boieri Ivan si Chiriachita Manescu. Parintele Alin ne spune mai multe despre ctitori si despre minunata icoana a Sfantului Ioan Botezatorul:

“ Erau boieri ai vremii care se ocupau cu comertul de grane, erau comercianti greci. Pe timpul acela erau foarte putine case aici si s-a format o vatra de sat datorita improprietaririi veteranilor din Razboiul de Independenta de la 1877. Aici era camp, erau asa numitii ”ciulinii Baraganului”. In acel an i-au improprietarit pe veteranii si urmasii veteranilor de razboi din 1877 si-a luat fiinta aceasta vatra de sat numita “Razvani culcati”. Li se spunea astfel pentru ca stateau intinsi in bordeie. Li s-a dat pamant, oamenii si-au facut bordeie, dupa care a luat fiinta acest sat. Biserica, dupa cum va spuneam, este construita din dania boierului Ivan si a Chiriachitei Manescu, sotia lui. Seful de gara de la vremea respectiva a participat la constructia acestei biserici. Construirea bisericii si infrumusetarea ei au durat doar un an de zile, ceea ce era o mare realizare in acele vremuri. S-a revarsat binecuvantarea lui Dumnezeu inca de pe atunci. Treceau pe aici in transhumanta ciobani cu oile care veneau din partile Sibiului, ale Buzaului si mergeau pe aceste campii intinse ale Baraganului. In momentul in care s-a construit biserica cele doua mari candelabre pe care le vedeti aici si cele doua mari sfesnice de la icoanele imparatesti au fost date de catre acesti ciobani. Sunt din bronz si au o valoare artistica destul de mare, sunt facute la atelierele Patriarhiei. Istoria bisericii noastre nu este una spectaculoasa. Suntem o parohie normala ca majoritatea parohiilor din aceasta tara, mai ales din aceasta parte de Baragan. Cu ce ne-am evidentiat noi? Putem spune ca harul lui Dumnezeu s-a revarsat peste noi in ziua de 6 aprilie 2002. Era intr-o duminica. Cateva credincioase care venisera sa dea slava lui Dumnezeu, asa cum facem in fiecare duminica la Sfanta Liturghie, s-au inchinat la icoane si-au vazut icoana Sfantului Ioan Botezatorul din care iesea un... ulei. O credincioasa a luat un prosop mic, a sters icoana, dupa care, la cateva minute, in prezenta a mai multi martori, a izvorat din nou, din acelasi loc, in aceeasi pozitie, acest mir sau... nu stiu cum sa-i zic... E mult spus minune. Eu am spus: ”Nu-i minune. Este har de la Dumnezeu si ajutor de la Dumnezeu pentru noi aici. ”M-au chemat repede, am venit mai devreme ca de obicei, am constatat, am anuntat la randul meu pe superiorii ierarhici, este firesc sa fie asa, si am constatat cu uimire si cu mare emotie ca acest mir avea si un miros bineplacut. Din acel moment timp de un an de zile inBiserica Razvani aceasta biserica s-au facut slujbe neintrerupt. Timp de un an de zile acest mir a izvorat. Sa nu va imaginati ca a plans icoana. Nu. Astea sunt povesti. Acel mir pur si simplu iesea din icoana.”

- Si catapeteasma bisericii are o poveste aparte. Cum a ajuns aceasta catapeteasma la Razvani?

- Pe vremea cand biserica era in constructie, o catapeteasma costa foarte, foarte multi bani. Nu erau atat de multe ateliere, nu erau atat de multi mesteri care sa faca o catapeteasma. Undeva in zona Buzaului o biserica a ars din temelie. A ramas in picioare doar catapeteasma. Auzind boierii vremii, Ivan si Chiriachita Manescu, despre aceasta au trimis pe cineva sa vada daca aceasta catapeteasma o puteau lua pentru a fi montata in aceasta sfanta biserica. Au vazut ca starea catapetesmei era foarte buna. Va spun, in acte scrie ca biserica aceea era ruinata cu exceptia peretelui dinspre nord, in rest arsese toata. In schimb catapeteasma a ramas singura in picioare. Uitati-va la ea, arata extraordinar de bine! Desigur aceasta icoana a Sfintei Treimi, apoi cea de acolo de jos “Cina cea de taina” precum si icoana Sfantului Ioan Botezatorul sunt putin arse de atunci de la incendiu dar in ansamblu catapeteasma a ramas intacta. Au luat-o, au transportat-o aici si au montat-o in aceasta sfanta biserica. Biserica arsa, de unde a fost adusa catapeteasma, avea hramul “Sfantul Ioan Botezatorul”. Iata ca peste ani Sfantul Ioan Botezatorul si-a revarsat harul si mila sa spre credinciosi. De ce aici, de ce la Razvani? Foarte multi au pus aceasta intrebare. Nu pot sa spun eu. Numai Dumnezeu stie de ce. Poate ca unul dintre motive ar fi din cauza faptului ca aici in zona sunt foarte multeBiserica Razvani secte. E o lupta mare si poate ca Dumnezeu si Sfantul Ioan, mai ales Sfantul Ioan (stiti ca este cel ce striga in pustie: ”Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui!”) a binecuvantat aceasta parohie si a zis: “Sa facem drepte cararile lui Dumnezeu”.

Parintele Alin Cristian Olteanu ii indeamna pe toti cei care calca pragul bisericii din Razvani sa se roage si sa-si intareasca credinta:

“Iubitii mei, cuvintele multe nu fac bine. V-am spus in mare aceasta istorioara despre icoana care se afla aici. Acum n-o sa spun ca s-au facut sau nu s-au facut minuni. Icoana nu face minuni. Credinta omului face minuni, asa cum Mantuitorul spunea: ”Credinta ta te-a mantuit”. Indiferent unde o sa mergeti, indiferent in ce biserica o sa intrati, indiferent la ce icoana va veti ruga, acolo in camara dvs., daca veti avea credinta veti muta muntii. Daca nu veti avea credinta puteti merge chiar si la Ierusalim, chiar la Mormantul Mantuitorului, puteti merge oriunde, daca acel graunte nu va incolti si daca nu va muri pacatul in noi ca sa viem vietii celei adevarate, toate sunt in zadar. De aceea rugati-va neincetat asa cum ne porunceste chiar Mantuitorul Iisus Christos. Dupa cum spuneam, mare lucrare si mare folos veti avea dupa aceste pelerinaje. Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va ajute, sa va dea sanatate sufleteasca si trupeasca si vreau sa ne intalnim si acolo in Imparatia lui Dumnezeu, cand va fi vremea, si sa ne bucuram c-am putut sa ne intalnim in aceasta viata si sa ne rugam impreuna!

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Pelerinaj organizat de Biserica “Pogorarea Duhului Sfant” din cartierul Titan, Bucuresti
 

Alte articole de acelasi autor:
Manastirea Sfantul Prooroc Ilie din Toplita  
Manastirea Horaita
Manastirea Bistrita  
Emotionantele marturisiri ale preotului Antonie Kumpata
Manastirea Fagetel
Manastirea Namaiesti - o manastire din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina
Manastirea Aninoasa - o mica cetate fortificata
Manastirea Sfanta Treime (Podul Bulgarului)Biserica Razvani

Biserica Razvani

Biserica Razvani

Biserica Razvani


 


 

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 5982

Voteaza:

Parohia Razvani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE