
Schitul Moneasa este un schit ortodox nou-ridicat pe pamantul tarii noastre. Asezat pe o culme domoala de deal, in inima statiunii balneo-climaterice Moneasa, la o distanta de 110 kilometri de municipiul Arad, in judetul Arad, Schitul Sfintii Apostoli Petru si Pavel este cea mai tanara asezare monahala din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului.
Moneasa, supranumita "Perla Apusenilor", este o localitate aflata la o altitudine de aproape 300 de metri, in depresiunea omonima, la poalele Muntilor Codru-Moma. Aceasta este cunoscuta inca din secolul al XVI-lea, fiind apreciata mai ales pentru izvoarelor ei mezotermale. Titlul de "statiune balneara" i-a fost conferit de Ministerul de Interne Imperial din Viena, in anul 1886.
Schitul Moneasa - scurt istoric
Din dorinta si cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, in data de 29 iunie 2010, in statiunea turistica Moneasa, a fost pusa piatra de temelie pentru un nou schit, a carui biserica a fost inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Schitul se afla ridicat pe un teren apartinand Arhiepiscopiei, locul bucurandu-se si de un sprijin de seama venit din partea autoritatilor comunei Moneasa.
Prin stradania ieromonahului Serafim Hotea, sub directa supraveghere si indrumare a vrednicului episcop Timotei, cu ajutorul ctitorilor din zona, s-a construit si s-a infrumusetat dupa cuviinta acest locas de rugaciune. Bisericuta schitului, construita din lemn de brad, in stil romanesc, a fost finalizata in anul 2011.
Biserica este construita in forma de nava, avand o singura turla, pe o fundatie din beton. Cheltuielile privind construirea si finisarea bisericutei, precum si cele necesitate de dotarea locasului cu policandre si sfestnice, au fost suportate de catre ctitorii Pavel si Floarea Mihalca, din localitatea Bunea Mare, judetul Timis. Obiectele liturgice necesare cultului (vase, vesminte, icoane, carti) au fost donate de institutii si credinciosi din regiune.
Locasul de rugaciune a fost sfintit in ziua de 30 iulie 20011, de catre Inalt Preasfintitul Timotei, arhiepiscopul Aradului. De atunci, biserica gazduieste in fiecare zi credinciosi iubitori de slujbe. Ctitorul acestui locas de rugaciune a dorit ca bisericuta sa poata veni in intampinarea tuturor celor care se aduna aici "din toate colturile lumii, pentru tratament trupesc dar si pentru tratament sufletesc".
In cuvantul de invatatura, rostit cu ocazia sfintirii bisericutei, vrednicul episcop Timotei a spus: "Inconjurarea bisericii, cu randuiala cuvenita si cu cantarile prezente si in slujba Sfintei Taine a Cununiei, pune in valoare faptul ca suntem o comunitate si madulare ale Bisericii, asa cum sunt si trebuie sa fie membrii familiei crestine madulare unii altora, iar Hristos, cap al Bisericii.
Fiecare barna de brad care alcatuieste biserica reprezinta contributia fiecaruia dintre noi la zidirea si impodobirea ei, iar brazii care inconjoara locasul de cult ne amintesc metaforic de ceea ce spune poetul "pe-un picior de plai, pe-o gura de rai". Totul, biserica si ce este in jurul ei, ne inalta spre o viata spirituala crestina traita in chip deosebit. Cu aceste ganduri am poposit astazi, continuand sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, pe temelia credintei, angajandu-ne sa ducem viata noastra in frica de Dumnezeu si dragoste fata de oameni, spre intarirea si insanatosirea vietii noastre trupesti si sufletesti".
In anul 2012, in duminica a patra dupa Rusalii, Inalt Preasfintitul Timotei, arhiepiscopul Aradului, a savarsit o vizita pastorala la Schitul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, din statiunea turistica Moneasa, unde a slujit Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de ieromonahi si preoti. In cuvantul sau de invatatura, episcopul a amintit de sfintii ocrotitori ai locasului, praznuiti in urma cu numai cateva zile, zicand:
"Propovaduirea lor pana la marginile lumii cunoscute in vremea aceea insuma imparatia romana in cadrul careia ei nazuiau spre Imparatia lui Dumnezeu. Mantuitorul Insusi a castigat in hotarele imparatiei pamantesti un om insemnat al acesteia, ale carui virtuti le-a pretuit pe masura, dupa cum istoriseste pericopa evanghelica duminicala din Evanghelia de la Matei (cap. 8), despre vindecarea slujitorului sutasului din Capernaum. Inca si pericopa Apostolului zilei, despre insemnatatea credintei aratate prin fapte bune, este adresata tocmai romanilor (Romani 6), stapanitori vremelnici peste alte neamuri. Intr-o paralela, citirile mentionate arata, pe de o parte, vindecarea trupeasca, iar pe de alta, pe cea sufleteasca, potrivit cuvintelor Sfantului Pavel, ca plata pacatului este moartea, iar harul lui Dumnezeu, viata vesnica."
Teodor Danalache
-
Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Publicat in : Sfintii Apostoli Petru si Pavel -
Predica la Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Publicat in : Predici la sarbatori
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.