Biserica din Calinesti

Biserica din Calinesti Mareste imaginea.

Biserica din Calinesti

Aproape de minunata Biserica din Proieni, la Calinesti, mai este o bisericuta, Cuvioasa Paraschiva, care are o pictura mai deosebita si care a fost scoasa din cult de cativa zeci de ani si este aproape in paragina. Calinesti este o localitate componenta a orasului Brezoi, in judetul Valcea.

Biserica din Calinesti este o minunata biserica de zid, cu pridvor. Constructia acesteia a inceput in anul 1750, dar din cauza unor inundatii puternice ce au afectat constructia, ea a fost sfintita abia in anul 1778. Hramul bisericii este Sfanta Cuvioasa Parascheva.

Biserica din Calinesti

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva pastreaza pictura originala atat in interior cat si decoratiunile exterioare. Ctitorii sunt prezentati in costumele de epoca. Nu se cunosc numele pictorilor si nici cele ale constructorilor. Biserica a iesit din cult inca din anul 1946 si de atunci a fost in plin proces de degradare. Astazi, preotul din sat incearca reintroducerea bisericii in cult, dar este posibil sa fie prea tarziu.

Biserica din Calinesti

 Situatia de acolo este mai rea decat la Biserica din Proieni, deoarece aici s-a rupt deja acoperisul, iar fresca a cazut de pe pereti. Biserica se afla pe lista monumentelor istorice din judetul Valcea. Bisericuta este in programul national de cativa ani de zile, dar nu s-a facut pana acum mai nimic. In acest moment se fac lucrari de restaurare a picturii si de consolidare a constructiei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biserica din Calinesti

Biserica din Calinesti

Biserica din Calinesti

14 Iunie 2012

Vizualizari: 5913

Voteaza:

Biserica din Calinesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE