Cauzele desprinderii Tainelor Botezului si Mirungerii de Sfanta Liturghie

Cauzele desprinderii Tainelor Botezului si Mirungerii de Sfanta Liturghie Mareste imaginea.

Prilejul desprinderii Tainei Sfântului Botez de dumnezeiasca Liturghie a fost predominarea practicii botezului pruncilor. Trebuie remarcat însă că motivul nemijlocit pentru scindarea Tainei iniţierii nu l-a constituit botezul pruncilor în sine, ci împrejurările care au urmat acestei practici. Motivul principal a fost necesitatea celebrării Botezului în afara zilelor de botez. Ritmul în care a fost creştinat Imperiul Roman a contribuit la o mare creştere a numărului catehumenilor.

Ca atare, aşa cum am văzut, a fost necesară şi creşterea numărului zilelor de botez.

Timpul scurt în care a fost creştinat Imperiul a condus însă la diminuarea numărului de catehumeni şi la creşterea enormă a numărului botezurilor pruncilor. Acest fenomen a dus drept urmare la celebrarea Botezului ui afara dumnezeieştii Liturghii şi a sinaxei bisericeşti. Celebrarea izolată a Botezului în afara Sâmbetei Mari şi a celorlalte sărbători stabilite pentru botezuri, precum şi săvârşirea lui individuală au îndepărtat încă şi mai mult această Taină de dumnezeiasca Euharistie. In perioada dominaţiei otomane s-a continuat celebrarea Botezului în case. Pericolele legate de această îndelungată servitute, dar şi cele legate de mortalitatea crescândă a pruncilor au provocat la părinţi teama ca nu cumva copiii lor să moară nebotezaţi. Ca atare, ca urmare a ruperii sfântului Botez de dumnezeiasca Liturghie şi a predominării botezurilor individuale, puţin câte puţin celebrarea lui s-a limitat exclusiv la cercurile familiilor. Rezultatul acestei practici e simţit şi astăzi. Cu toate că pericolele epocii dominaţiei otomane nu mai există astăzi şi botezurile se celebrează iarăşi în biserici, Taina Botezului continuă să rămână o chestiune privată a familiei, a rudelor şi prietenilor invitaţi.

O consecinţă a desprinderii Botezului de dumnezeiasca Liturghie şi, mai mult, a privatizării lui e că toate actele pre- şi post-baptismale, care constituiau elemente independente ale iniţierii catehumenilor, au fost îngrămădite într-o unică rânduială a Botezului. Pierzându-şi importanţa primordială, aceste practici, care în cazul botezurilor în grup ale adulţilor erau celebrate treptat - de la rugăciunea „la facerea catehumenului" la începutul Postului Mare până la rugăciunea „la concedierea celor luminaţi în ziua a opta" adică a sâmbetei din Săptămâna Luminată - sunt celebrate acum formal în cadrele rânduielii Botezului.

Nenad S. Milosevici
Dumnezeiasca Liturghie - Centrul cultului in ortodoxie, Editura Deisis

Cumpara cartea "Dumnezeiasca Liturghie - Centrul cultului in ortodoxie"

.
Pe aceeaşi temă

24 Septembrie 2015

Vizualizari: 3022

Voteaza:

Cauzele desprinderii Tainelor Botezului si Mirungerii de Sfanta Liturghie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE