
Taina Mirungerii a fost instituita de Hristos. La inceput, Taina Mirungerii era savarsita de Sfintii Apostoli prin punerea mainilor peste cei botezati. Mai tarziu, pentru a nu se confunda cu Taina Hirotoniei, practica punerii mainilor a fost inlocuita cu Mirungerea. Daca in trecut ea era savarsita doar de Apostoli, in prezent ea poate fi savarsita atat de episcop, cat si de preot. Prin Mirungere se impartasesc celui botezat darurile Sfantului Duh. "Precum odinioara Duhul Sfant s-a pogorat peste Apostoli in chip de foc si a revarsat in ei darurile Sale, asa si acum, cand preotul unge cu Sfantul Mir pe cel botezat, se revarsa in el, de sus, darurile Sfantului Duh", marturisesc Parintii. Din acest motiv, Taina Mirungerii a fost numita de catre parintele Alexander Schmeman, 'Cincizecimea personala" adica o insusire proprie a harului lui Dumnezeu pentru a se intari viata crestina dobandita la Botez.
Ungerea se face cu Sfantul si Marele Mir, sfintit de Intaistatatorul Bisericii autocefale, impreuna cu soborul arhiereilor, in Joia Mare din Saptamana Sfintelor Patimi, la Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.
Mirungerea urmeaza Tainei Botezului, atunci cand se rostesc cuvintele: "Pecetea darului Sfantului Duh. Amin!", formula rostita de fiecare data la ungerea principalelor parti ale corpului noului botezat: frunte, ochi, nari, gura, piept, spate, picioare, maini.
Despre aceasta ungere cu Sfantul si Marele Mir, Sfantul Chiril al Ierusalimului spune:
"Mai intai ati fost unsi pe frunte ca sa fiti slobozi de rusinea pe care primul om calcator de porunca o purta pretutindeni si ca sa priviti cu fata descoperita slava Domnului. Apoi ati fost unsi la urechi, ca sa dobanditi urechi in stare sa auda tainele dumnezeiesti. Cel botezat este uns apoi la nari, ca acestea sa nu se deschida mirosurilor ispititoare la rau. Dupa aceasta la piept, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului, dupa ce ati imbracat platosa dreptatii. Caci dupa cum Hristos, dupa Botez si dupa pogorarea Duhului Sfant asupra Lui, S-a dus in pustie si S-a luptat cu potrivnicul, tot asa si voi, dupa ce ati fost botezati si ati fost unsi cu Sfantul Mir, imbracati cu toate armele Duhului, sa stati impotriva puterii celei potrivnice si sa o biruiti zicand: "Toate le pot intru Hristos care ma intareste" (Filipeni 4, 13). Ati fost unsi apoi la maini si la picioare, pentru ca sa fiti gata oricand sa savarsiti binele si sa alergati spre ajutorarea celor care au nevoie de ajutor, spre intarirea apelurilor pe care le face Dumnezeu la voi pentru savarsirea binelui si ocolirea raului".
Iulian Predescu
-
Mirungerea ca Taina a Bisericii si ca act de renastere spirituala
Publicat in : Sfintele Taine -
Mirungerea, o taina putin cunoscuta
Publicat in : Credinta -
Taina Mirungerii, in trecut si in prezent
Publicat in : Credinta -
Taina Sfintei Mirungeri
Publicat in : Dogmatica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.