Sfantul Atinoghen

Sfantul Atinoghen Mareste imaginea.

Sfantul Atinoghen a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Sfantul Atinoghen a vietuit impreuna cu zece ucenici intr-o manastire de langa cetatea Sevastiei si a fost episcop al Pidahtoei.

Dregatorul Filomarh i-a cerut sa lepede credinta in Hristos si sa aduca jerfe idolilor. Atinoghen a refuzat si a marturisit: "O, prigonitorule, cei de care zici ca au pierit nu au pierit deloc, ci se afla acum in ceruri, bucurandu-se cu ingerii."

Pentru ca refuza sa implineasca porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Inainte de a fi decapitati, un inger al Domnului s-a pogorat si i-a intarit. Dupa ce ucenicii sai au fost ucisi, s-a auzit un glas din cer, zicandu-i: "Astazi, cu Mine si cu ucenicii tai, vei fi in rai si toata dorinta ta se va implini".

Sfantul Atinoghen dupa ce a auzit aceste cuvinte, si-a plecat cu veselie capul sub sabie si asa a trecut la cele vesnice.

Sfantul Vasile cel Mare ii atribuie Sfantului Atinoghen imnul „Lumina lina”, din randuiala Vecerniei. Particele din moastele Sfantului Atinoghen se afla in biserica Manastirii Stavropoleos din Bucuresti.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Avudim;
- Sfantului Mucenic Faust;
- Sfantului Antioh, fratele Sfantului Mucenic Platon;
- Sfintilor 15.000 de mucenici din Pisidia;
- Sfintilor Parinti care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.

Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Marina.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

28 Mai 2012

Vizualizari: 29131

Voteaza:

4.80 / 5 din 5 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Atinoghen

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-07-16 11:46

    Sfinte Atinoghen roaga pe Domnul cel Puternic sa apere si sa ocroteasca pe totii crestinii de pretutindeni,impreuna cu toate tarile crestine si toate bisericile crestine de toate relele intamplari,de vrajmasi si de erezii! Amin!

  • II CPostat la 2011-07-16 12:15

    Foarte frumos. Chiar nu stiam ca Sf.Atinoghen este autorul imnului "Lumina Lina" din slujba Vecerniei.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox