Sfantul Mucenic Trifon

Sfantul Mucenic Trifon Mareste imaginea.

Sfantul Trifon s-a nascut in satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfarsitul secolului al III-lea, regiune care astazi apartine Turciei. Dumnezeu i-a daruit din copilarie darul vindecarii bolnavilor si putere asupra demonilor. Pe cand avea 17 ani, a scos de sub stapanirea diavolului pe fiica imparatului roman Gordian. Dupa sase zile de post si rugaciune, Sfantul Trifon le-a descoperit paganilor existenta diavolului. La porunca sa, diavolul s-a aratat tuturor, in chip de caine negru, avand ochii ca de foc. Prin aceasta minune a atras pe multi pagani la crestinism.

Mai tarziu, in vremea imparatului Deciu, persecutorul crestinilor, Trifon a fost prins si supus la multe chinuri: a fost lovit cu batele, a fost ars, i s-au batut cuie in talpi si dus descult prin oras, pe vreme de iarna. Toate acestea sfantul le-a indurat cu rabdare. Pentru ca nu va sluji zeilor, a fost condamnat la taierea capului cu sabia. S-a rugat lui Dumnezeu sa moara inainte de a fi supus la pedeapsa data de imparat. Astfel, cand soldatii au ridicat sabia sa-i taie capul, sfantul si-a si dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Crestinii au luat trupul Sfantului Trifon, cu intentia de a-l ingropa in Niceea. Insa, sfantul li se va descoperi si le va cere sa-l duca trupul in satul natal, Lampsac. Mai tarziu, moastele Sfantului Trifon au fost mutate la Constantinopol si apoi la Roma.

Sfantul Trifon este cunoscut in credinta populara ca cel ce pazeste livezile de omizi si lacuste, iar pe oameni, de nebunie. In vechime, viticultorii si pomicultorii tineau post in aceasta zi si chemau preotul sa le stropeasca cu agheazma livezile si via, ca aceastea sa fie ferite de nerodire si de seceta sau grindina.

Trifon, sfantul care alunga insectele

Tot astazi, serbam Inaintepraznuirea Intampinarii Domnului si facem pomenirea:
- Sfintei Brigita, ocrotitoarea Irlandei;
- Cuviosului Petru din Galatia;
- Sfantului Cuvios Vendimian;
- Sfantului Mucenic Carion;
- Sfantului Cuvios Vasile Marturisitorul, arhiepiscopul Tesalonicului;
- Sfantului Cuvios Timotei;
- Sfantului Mucenic Tion, impreuna cu doi prunci;
- Sfintei Mucenite Perpetua si a celor impreuna cu dansa: Satar, Revcat, Satornil, Secund si Felicitas;
- Sfantului Mucenic Anastasie Naupliotul.

Molitfele Sfantului Trifon
Rugaciunea Sfantului Trifon

Maine, 2 februarie, serbam Intampinarea Domnului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

01 Februarie 2018

Vizualizari: 36057

Voteaza:

Sfantul Mucenic Trifon 5.00 / 5 din 4 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • cristina maria iftodePostat la 2011-02-01 09:56

    Astazi este hramul bisericii noastre, Caramidarii de Jos, din cartierul Tineretului, sector 4, Bucuresti. Sfantul Trifon sa apere de rele si sa ocroteasca pe toti crestinii! La multi ani enoriasilor acestei frumoase biserici si celor 3 preoti slujitori (Danut Dumitru, Vasile Alexandru si Vasile)!

  • Grigorie GrigPostat la 2011-02-01 05:54

    Astazi, 01.02.2011, la Manastirea Cernica, va fi inmormantat Parintele Nicodim.Voi fi acolo. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox