Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie; Sambata mortilor - Mosii de vara

Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie; Sambata mortilor - Mosii de vara Mareste imaginea.

Sambata, 3 iunie 2023, ziua dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant sau a Rusaliilor, in bisericile ortodoxe se savarsesc slujbe de pomenire generala a celor adormiti. Aceasta zi este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de vara. Biserica face aceasta pomenire a celor morti, ca si ei sa se bucure de darurile Sfantului Duh, a Carui pogorare se praznuieste in ziua urmatoare.

Citeste mai multe informatii despre Mosii de vara

Sfantul Mucenic Luchilian

Sfantul Luchilian a trait in secolul al III-lea, in vremea imparatului Aurelian. Luchilian a fost preot al slujirii idolesti pana la batranete, cand s-a convertit la crestinism. Nevoind sa-si lepede credinta in Hristos, a fost batut cu salbaticie, incat era tot numai o rana. Aruncat in temnita in acest chip, a intalnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie si Claudie, inchisi din acelasi motiv - nelepadarea de Hristos.

Aici i-a intarit pe tineri catre nevointa muceniceasca, ca sa nu se infricoseze de chinurile si moartea pe care urmau sa le primeasca. Astfel, impreuna se rugau lui Dumnezeu ziua si noaptea, si unul pe altul se intareau in Hristos.

Au fost aruncati in foc, dar au iesit nevatamati. In urma acestei minuni, tinerilor li s-au taiat capetele, iar Luchilian a fost rastignit, batandu-i-se piroane peste tot trupul. Trupurile lor au fost ingropate de o fecioara, Paula, care a fost pedepsita pentru aceasta fapta cu taierea capului.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Kevin din Glendalough;
- Sfantului Cuvios Atanasie, facatorul de minuni;
- Sfintei Cuvioase Ieria;
- Sfintei Mucenite Paula;
- Sfantului Cuvios Papos;
- Sfintei Clotilda.

Maine, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

03 Iunie 2023

Vizualizari: 35123

Voteaza:

Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie; Sambata mortilor - Mosii de vara 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-06-03 12:23

    Sfintilor Mucenici Luchilian,Ipatie,Paul,Dionisie si Claudie nu intarziati a va ruga Domnului Dumnezeu si pentru noi cei de pamant,cu totii sa dobandim cele de trebuinta pentru pacea si linistea sufleteasca,iertare de pacate,sanatate si izbavire de toate cele rele.Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox