Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie (Sambata mosilor - Mosii de vara)

Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie (Sambata mosilor - Mosii de vara) Mareste imaginea.

Sambata, 3 iunie, facem pomenire pentru toti cei adormiti din neamul nostru. Aceasta sambata este cunoscuta si sub numele de Mosii de vara.

Sambata este ziua consacrata pomenirii mortilor, in afara celor in care randuiala tipiconala nu prevede acest lucru. Fiecare sambata este o imitare a Sambetei Mari, in care Mantuitorul Hristos S-a aflat "in mormant cu trupul, in iad cu sufletul, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul". Asadar, Biserica a ales pentru pomenirea mortilor ziua de sambata, deoarece aceasta este ziua in care Hristos a salasluit in mormant si a propovaduit celor din iad.

Citeste mai multe informatii despre Mosii de vara

Sfantul Mucenic Luchilian

Sfantul Luchilian a trait in secolul al III-lea, in vremea imparatului Aurelian. Luchilian a fost preot al slujirii idolesti pana la batranete, cand s-a convertit la crestinism. Nevoind sa-si lepede credinta in Hristos, a fost batut cu salbaticie, incat era tot numai o rana. Aruncat in temnita in acest chip, a intalnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie si Claudie, inchisi din acelasi motiv - nelepadarea de Hristos.

Aici i-a intarit pe tineri catre nevointa muceniceasca, ca sa nu se infricoseze de chinurile si moartea pe care urmau sa le primeasca. Astfel, impreuna se rugau lui Dumnezeu ziua si noaptea, si unul pe altul se intareau in Hristos.

Au fost aruncati in foc, dar au iesit nevatamati. In urma acestei minuni, tinerilor li s-au taiat capetele, iar Luchilian a fost rastignit, batandu-i-se piroane peste tot trupul. Trupurile lor au fost ingropate de o fecioara, Paula, care a fost pedepsita pentru aceasta fapta cu taierea capului.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Kevin din Glendalough;
- Sfantului Cuvios Atanasie, facatorul de minuni;
- Sfintei Cuvioase Ieria;
- Sfintei Mucenite Paula;
- Sfantului Cuvios Papos;
- Sfintei Clotilda.

Maine, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

02 Iunie 2017

Vizualizari: 21338

Voteaza:

Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie (Sambata mosilor - Mosii de vara) 5.00 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-06-03 05:23

    Sfintilor Mucenici Luchilian,Ipatie,Paul,Dionisie si Claudie nu intarziati a va ruga Domnului Dumnezeu si pentru noi cei de pamant,cu totii sa dobandim cele de trebuinta pentru pacea si linistea sufleteasca,iertare de pacate,sanatate si izbavire de toate cele rele.Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox