Catedrala Saint Paul din Londra

Catedrala Saint Paul din Londra Mareste imaginea.


Catedrala Saint Paul din Londra

Catedrala Saint Paul este o catedrala anglicana aflata pe colina Ludgate din Londra, Anglia. Aceasta este totodata si scaunul episcopal al episcopului Londrei. Cladirea actuala a catedralei dateaza din secolul al XVII-lea, fiind cunoscuta ca a cincea catedrala Saint Paul ridicata pe acest loc.

Insa, daca e sa numaram ca o noua catedrala fiecare reconstructie majora facuta in perioada medievala, numarul catedralelor de pe acest loc ar fi mult mai mare. Catedrala Saint Paul este unul dintre cele mai vizitate puncte turistice ale Londrei.

In Londra a existat un vechi templu roman, insa prima catedrala saxona a fost construita din lemn, probabil de catre Mellitus sau un alt misionar augustinian. Aceasta catedrala saxona a fost ridicata peste vechiul templu, aflat pe colina Ludgate, in anul 604. Acest loc se afla in partea vestica a vechiului oras roman si in cea estica a Lundenwic-ului.

Acesti misionari erau cunoscuti pentru obiceiul lor de a ridica catedrale in interiorul zidurilor vechilor orase romane prin care ajungeau. Despre locul pe care a fost ridicata catedrala, se spune ca pastra inca urmele unui templu megalitic, sau ale unui cerc de pietre - adica un templu inchinat zeitei Diana, ridicat in linie cu cel al lui Apollo, aflat in Westminster.

La inceput, catedrala a fost de fapt o modesta capela ce ar fi fost daramata odata cu alungarea din oras a lui Mellitus de catre succesorii pagani ai lui Saeberht. Capela a fost arsa in anul 675.

          

Catedrala a fost reconstruita din piatra in anul 685. In aceasta a fost inmormantat regele sau sfantul Sebbi de Essex. Aceasta cladire a fost si ea pradata de catre vikingi, in anul 961, asa cum o gasim mentionata in Cronica Anglo-Saxona.

Cea de-a treia catedrala a inceput a fi ridicata in anul 962, si de aceasta data tot din piatra. In aceasta a fost inmormantat Ethelred cel Nepregatit. Cladirea a pierit intr-un incendiu din anul 1087, odata cu intregul oras.

Cea de-a patra Catedrala Saint Paul, cunoscuta si sub denumirea de Catedrala Saint Paul cea Veche, a fost inceputa de catre normanzi imediat dupa incendiul din anul 1087. Lucrarile la aceasta s-au intins pe o durata de 200 de ani, o noua piedica aparand printr-un nou incendiu, in anul 1136. Acoperisul a fost refacut tot din lemn.

Biserica a fost consacrata in anul 1240, dar o serie de noi modificari au facut ca lucrarile sa fie incepute din nou in anul 1256. Aceste noi modificari au fost terminate in anul 1314, catedrala fiind consacrata din nou in anul 1300, cu cativa ani inainte de terminarea tuturor lucrarilor.

In acest moment, Catedrala Saint Paul a devenit a treia biserica din Europa ca lungime. Cercetarile arheologice din anul 1878, efectuate de catre Francis Penrose, au aratat faptul ca biserica din aceasta vreme avea o lungime de 180 de metri si o latime de 30 de metri - in dreptul transeptelor fiind de aproape 90 de metri. Tot acum, catedrala mai atingea o performanta prin spira acesteia, care era una dintre cele mai inalte ale Europei - avand o inaltime de 149 de metri.

Pana in secolul al XVI-lea, cladirea ajunge intr-o stare de decadere. Sub regii Henry al VIII-lea si Edward al VI-lea, cat si datorita legii de Dizolvare a Manastirilor, catedrala a ramas fara ornamentele interioare si fara cea mai mare parte din mobilier si accesorii. De asemenea, Catedrala Saint Paul va pierde si majoritatea acareturilor ce le detinea in apropierea sa. Confiscate de catre regalitate, acestea au fost vandute sau inchiriate ca spatii comerciale.

Multimile au fost impinse in cel mai nordic punct al curtii catedralei, unde se obisnuia a se tine predici in aer liber. In anul 1561, un fulger a distrus spira catedralei, care nu a mai fost inlocuita. Atat catolicii cat si protestantii au luat acest eveniment ca pe un semn al maniei lui Dumnezeu asupra evenimentelor ce aveau loc.

Arhitectul clasic cel mai renumit al Angliei, sir Inigo Jones, a adaugat Catedrala Saint Paul, in anul 1630, fatada vestica. Cu toate acestea, catedrala mai avea multe de recuperat si reparat, ca urmare a Razboiului Englez Civil. De asemenea, catedrala a avut de suferit si in urma Marelui Incendiu ce a cuprins Londra in anul 1666. Cu toate ca biserica mai putea fi reparata, s-a luat hotararea ca in locui ei sa se ridice una noua, intr-un stil modern.

Misiunea de a realiza proiectul noii catedrala a fost incredintata lui Christopher Wren in anul 1668. Primul sau proiect, care era asezat pe vechile temelii ale catedralei a fost respins in anul 1669. Cel de-al doilea proiect, in forma de cruce greaca (realizat in jurul anului 1670) a fost si el respins ca fiind prea radical. Pana la urma, proiectul ales si aprobat a fost in anul 1275, iar lucrarile au inceput in luna iunie.

Punerea pietrei de temelia a avut loc in anul 1677, aceasta onoare revenind lui Thomas Strong, maestrul pietrar al lui Wren. Proiectul aprobat avea doar un mic dom cu spira in varf, dar regele Charles al II-lea a dat lui Wren libertatea de a face modificari la proiectul initial. Astfel, Wren a ajuns sa aplice catedralei un imens dom cat si doua turnuri in capatul vestic al acesteia.

Catedrala Saint Paul a fost terminata la data de 20 octonbrie 1708, odata cu cea de-a 76-a aniversare a lui Wren. Catedrala Saint Paul este construita din piatra de Portland, intr-un stil renascentist tarziu. Domul impresionant al acesteia a fost inspirat dupa cel al Basilicii Sfantul Petru din Roma. Acesta se afla la o inaltime de 108 metri deasupra podelei bisericii.

          

Nava catedralei detine trei mici capele. Turnul nord-vestic gazduieste 13 clopote, intre care pe cel numit Marele Paul, fabricat in anul 1881, si Marele Tom, care fusese mai inainte plasat in palatul Westminster.

Catedrala detine o cripta foarte substantiala, pastrand peste 200 de memoriale. Intre acestea se afla si cel al eroilor cazuti in timpul Razboiului din Golf. Tot aici se mai gasesc si niste memoriale mai speciale - al Lordului Nelson, in transeptul sudic, si al ducelui de Wellington, in transeptul nordic.

Catedrala este deschisa publicului larg, cu o taxa simbolica pentru cei ce nu intra spre inchinare. In anul 2000, Catedrala Saint Paul a intrat intr-o serie de restaurari care au fost estimate a se intinde pe o perioada de 8 ani. Astfel, in anul 2008, catedrala ar trebui sa fie terminata de restaurat, tinand cont ca anul 2008 este si anul in care se implinesc si 300 de ani de la deschiderea oficiala a acesteia.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 26899

Voteaza:

Catedrala Saint Paul din Londra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE