Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
6 vinete, 6 cepe mici, 2 morcovi, 2 radacini pastirnac, sare, 2 radacini patrunjel, 2 capatini usturoi, 1 legatura verdeata, 1 telina, 1 pahar ulei, 1 kg. rosii
Lasi lintea in apa rece cateva ore sa se inmoaie, apoi o pui la fiert in apa rece. Cureti morcovul, patrunjelul si pastarnacul, le speli si le tai fideluta. Le calesti impreuna cu ceapa tocata
1 cana orez, 3 cani de apa, 300 g ciuperci, 1 ceapa, 3 linguri ulei, 1 lingura vegeta, sare. Instructiuni: 1 ) Curatam si spalam bine ciupercile. 2 ) Calim putin ceapa taiata marunt, adaugam ciupercile
1kg rosii bine coapte, cativa catei de usturoi, 100ml ulei, 500g orez, 3 ardei taiati solzisori, 1 legatura patrunjel fin tocat, 500g masline negre taiate felii (facultativ
Ingrediente : 125 g ciuperci, 1 cutie de mazare extra-fina, 1 ceapa potrivita, sare, piper. Instructiuni: 1 ) Curatam si spalam ciupercile.
Ingrediente: 500g fasole uscata, 2 cepe mari, 2 morcovi, 3-4 catei usturoi, 1-2 foi de dafin, 500 g spanac, sare, piper, boia, cimbru.
1 kg cartofi, 1 kg dovlecei, 1 kg morcovi, 1 kg mazare, 1 vanata, 1 kg rosii, 1 capatana de usturoi, 1 praz, 1 ardei gras, 1 ceasca ulei, 5 cepe mari, 1 legatura de marar si patrunjel
600 g rosii, sare, piper, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc verde tocat, 3 linguri ulei de masline, 1 capatana usturoi, 600 g file de peste (salau, merluciu etc.).
5 dovlecei potriviti, o ceasca orez, 1 morcov, 1 ceapa, 3 linguri suc de rosii, 2 linguri untdelemn, 1 legatura marar, 1 lingurita gris sau pesmet, sare, piper.
2 dovlecei, 1 catel usturoi, 1 ceapa, 100 g masline, 5 linguri ulei, 1 cana vin alb, 1 lingura faina, zeama de lamaie, busuioc, 1 legatura patrunjel, sare, piper.
Ardeii grasi umpluti cu orez sunt o mancare de post, mult apreciata, ca si sarmalele cu orez. Ingrediente( pentru 5 persoane ): Ardei grasi, 200 g orez, 200 g ulei, 100 g ceapa, boia, piper, sare, marar, suc de rosii
250 gr linte, 2 cepe, 1 morcov, 2 cartofi. 4-5 catei de usturoi, 100 g ulei, sare, cimbru, maghiran, 1 ligura pasta tomate
Ciuperci mijlocii ( in functie de cate portii dorim sa facem, socotind de regula 3 - 4 ciuperci de persoana ), putina margarina, sare si piper dupa gust.
500 g fasole alba boabe, 2 cepe nu prea mari, 1 morcov, 50 g ulei, 1-2 catei de usturoi si sare dupa gust si regim. Alegem fasolea, eliminand corpurile straine, o spalam si apoi o punem la inmuiat intr-un vas cu apa...
1 ceasca de gris, 3 cesti suc dulce de rosii, 1 ceasca de ulei, 1 ceapa, sare, piper. 1 ) Punem la fiert sucul de rosii la un foc mic sa clocotesca, peste care turnam grisul in ploaie, amestecand cu
Rosii proaspete, sanatoase, potrivite si frumoase, salata de vinete. Nunarul rosiilor este in functie de nunarul de portii pe care vrem sa le servim, socotind 1 - 2 rosii de persoana.
Mucenici - Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare. Este indicat ca in seara de 8 martie, sa se face coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac...
Aluatul: 500 grame faina, 100 grame margarina muiata la foc, sare, 100 grame zahar, praf de vanilie, 5 linguri sirop de fructe, apa dupa cit e nevoie, 1,5kg mere. Se amesteca toate si se face un aluat gros.
Se face o maia din 200 ml nectar de fructe - portocale, caise, piersici, 30 gr drojdie si doua linguri de faina. separat se amesteca 400 gr faina, un praf de copt, 4 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat, zeama de la...
stafide mancate impreuna cu alune; salate de fructe combinate dupa inspiratie ; mere mancate impreuna cu nuci; miere impreuna cu nuci sau cu alune sau cu migdale; prune uscate cu nuci; nuci cu paine neagra
Retete de post - Tort de post: 150 g nuca macinata, 100 g zahar, 1 plic praf de copt, 250 ml apa minerala, 6 linguri faina compozita trebuie sa aiba consistenta unui chec. Amesteci zaharul cu apa minerala, nuca, praful...
o ceasca cu zahar, o ceasca cu apa calda, doua lingurite cu drojdie uscata, doua cesti cu faina, 7 linguri cu margarina vegetala, o ceasca de coniac, o lingura cu coaja rasa de lamaie.
500 g grau, 2 mere, 1 kiwi, 1 portocala, 100 g fulgi de cocos, 100 g nuca macinata.
Halva de gris - Se fierbe zaharul in apa pana capata consistenta de sirop. Se infierbnta margarina (sau uleiul) si se adauga grisul. Se amesteca cu lingura de lemn. Se adauga, cu grija, siropul, nuca si esenta de...
Ingrediente: aluat - 2 linguri de ulei, 2 linguri de zahar, 2 linguri de bulion, 14 linguri faina, 1 lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau otet.
Ingrediente: 1/2 kg. cartofi, 5 linguri de faina, marmelada, ulei, zahar vanilat, putina sare. Mod de preparare: Se fierb cartofii in coaja; dupa ce s-au fiert se curata de coaja si se zdrobesc.
Ingrediente: zahar si miez de nuca farmitata mare, putin ulei. Mod de preparare: Zaharul se pune la topit pe foc. Dupa ce s-a topit (nu ars) se adauga nucile.
500 g de faina, 3 linguri de ulei, o lingurita de sare, 150 ml. apa calduta, 1,5-2 kg. de mere, 5 linguri de zahar, o lingura rasa de scortisoara pisata, gris
500 grame faina, un cubulet de drojdie (25 g.), o lingurita rasa de sare, o lingura rasa de zahar, cca. 200 ml. apa calduta
In apa calda, in care s-a topit gelatina (daca exista), la foc mic, se topeste rahatul, taiat bucatele mici, se adauga cacaoa, nuca maruntita si se fierb impreuna, pana se obtine o pasta moale
Foi de placinta, 1kg mere, 200gr zahar, 100gr nuca de cocos rasa, stafide, zeama de lamiie, vanilie, scortisoara, 100gr margarina
2 cani faina, 1 cana sifon, 100 ml ulei, 1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, putina scortisoara
250g grau decorticat sau arpacas, 100g stafide, 150g nuci maruntite, cateva linguri cu miere dupa gust, coaja rasa (lamaie, portocale), zahar vanilat.
150 g margarina, 2 linguri cu miere, 5 linguri zahar tos, 20 linguri zahar pudra, 250 g faina alba, 80 g alune prajite (nesarate), 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita rasa de amoniac
1 pachet margarina, faina cu praf de copt, sare, zahar pudra, nuci sau rahat pentru umplutura.
Daca folosim faina obisnuita, trebuie sa adaugam 1 praf de copt stins cu o lingura cu zeama de lamaie.
1 pachet margarina, 1 cana nuci macinate, faina cu praf de copt, sare, zahar pudra.
Daca folosim faina obisnuita, trebuie sa adaugam 1 praf de copt stins cu o lingura cu zeama de lamaie.
100g faina, 100ml sifon, 50ml ulei, 25g zahar, sare. Intr-un vas punem faina si adaugam treptat apa, ca sa nu se formeze cocoloase, incorporam uleiul, zaharul si sarea.
375g nuca zdrobita, 150g migdale taiate marunt, jumatate lingurita scortisoara pisata, 1 lingura zahar foarte fin, 2 linguri margarina topita, 1-2 linguri ulei de masline, 16 foi pentru placinta.
Pestele se portioneaza feli de 1 cm grosime, se condimenteaza si se lasa la frigider 1 ora. Legumele se taie felii suptiri, mai putin rosiile care se taie in patru
Se calesc la foc foarte iute in ulei urmatoarele: bastonase taiate din telina, ardei gras fasii si un amestec chinezesc de legume (congelate). Nu se lasa sa se inmoaie, trebuie sa fie crocante
Ingrediente: 6 rosii, sardele in ulei, maioneza de post, 1 lamaie, putina margarina, patrunjel, piper. Rosiile se spala bine si se scobesc in interior. Sardelele se storc de ulei
4 pastravi a cate 250 g fiecare, 1 lamaie mare, 1 lingura de otet, 2 linguri cu piper verde, 75g margarina, sare, piper negru si alb
Curatam pestele si-l saram. Este bine sa avem peste mare, in jur de 2 kg sau doi de cate 1 kg. Rumenim in ulei ceapa taiata marunt, impreuna cu orezul spalat. Adaugam putina apa pana incepe orezul sa fiarba. Punem
1 crap cam de 1,5Kg, 6 cepe frumoase, citeva rosii, un paharel de vin alb, faina, 3-4 foi de dafin, sare, piper.Se curata crapul, dupa care se imparte in felii care se dau prin faina si se prajesc. Se dau deoparte
1 crap de 1,5 kg., 3 linguri de ulei, 1 pahar de vin alb, 3 cepe, 2 catei de usturoi, 2 foi dafin, cateva boabe de piper, 1 lingura cu bulion de rosii, sare.
Azi, 18 ianuarie 2009, in ajunul Bobotezei pe stil vechi, asa cum se sarbatoreste in Tara Sfanta, am participat impreuna cu grupul de 30 de pelerini romani si cu Parintele Roman de la Asezamantul Romanesc de la Ierihon...
La Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian, s-a deschis expozitia-atelier a familiei de pictori: Grigore, Elena si Alexandru Ionescu. In ultima duminica a acestui an, dupa savarsirea slujbei Sfintei Liturghii, in Sala...
Dupa ce a trecut de piatra care marcheaza nivelul marii, drumul care coboara de la Ierusalim la Ierihon serpuieste inca de-a lungul catorva kilometri, inainte de a oferi privirii un peisaj incantator pe care il mar...
Despre Sf Mina mai tot romanul a auzit pentru ca, asa cum scrie in acatist, Numele tau, mai mult decat oricare altul dintre sfinti, s-a facut crestinilor mai dorit, Mina, pentru aflarea grabnica si indestulatoare a...
Casa Memoriala Anton Pann se afla in orasul Ramnicu Valcea - Strada Stirbei Voda, numarul 18. Anton Pann a fost un membru marcant al comunitatii orasului. Locuinta condeierului si tipografului a fost casa in forma