
Permanenta reintoarcere
Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian - gazda expozitiei-atelier "Permanenta reintoarcere"
Duminica, 28 decembrie 2008, la Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian, s-a deschis expozitia-atelier a familiei de pictori: Grigore, Elena si Alexandru Ionescu. In ultima duminica a acestui an, dupa savarsirea slujbei Sfintei Liturghii, in "Sala Mare" a manastirii, a avut loc vernisajul expozitiei de familie cu tema "Permanenta reintoarcere". Au fost prezenti numerosi credinciosi, soborul de monahi ai manastirii dar si cuviosi parinti ai altor manastiri, invitati sa participe la acest eveniment.
Expozitia familiei Ionescu: Grigore-tatal, Elena-mama si Alexandru-fiul, este o expozitie de imagini si fotografii, "un atelier experiment, un proiect la care am lucrat o mica perioada de timp", dupa cum a caracterizat-o domnul Grigore Ionescu.
Expozitia cuprinde lucrari de grafica in penita pe panza, ale domnului Grigore Ionescu, o tehnica mai dificila, pentru ca nu se foloseste panza grunduita. Cea mai importanta lucrare este "Harta spiritualitatii dobrogene", care a fost lucrata in stilul hartilor vechi, cu pictograme, la doua culori, sepia si auriu, in maniera iconografica si a vechilor hrisoave. Alta lucrare de grafica este "Hrisov mare", care are pe cartusul central "Nasterea Maicii Domnului" si in partea superioara un "Deisis" , iar in cele patru colturi ale hrisovului aflandu-se cei patru sfinti dobrogeni, lucrati in medalion pe vita de vie cu struguri: Sfintii Epictet si Astion, Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman si cei patru sfinti mucenici de la Niculitel. In partea inferioara se afla pe un cartus de forma ovoidala, o scena unica: Iisus Hristos binecuvantandu-l pe Sfantul Apostol Andrei; Iisus Mantuitorul fiind pe un mal al marii, iar Sfantul Apostol Andrei pe celalalt mal, deasupra fiind simbolurile Duhului Sfant si al Tatalui Ceresc. Aceasta scena semnifica increstinarea tinuturilor noastre, ale Scitiei acelor vremuri, de catre Sf. Ap. Andrei, avand binecuvantarea Sfintei Treimi. Mai sus, continuandu-se vita de vie, sunt reprezentati patru din prorocii Vechiului Testament. Alta lucrare in penita, cu acelasi ancadrament, il infatiseaza pe Sfantul Ioan Casian, in cartusul central. O lucrare cu ornament asemanator, dar lucrat in volumetrie “ vita de vie este lucrata in volum -, are in partea centrala un text, ce poate fi considerat chintesenta existentei omenesti. Este vorba de cap. 13, din Epistola Intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, Dragostea si bunurile ei. Este lucrata, de asemenea in stilul vechilor hrisoave.
In expozitie se mai afla cateva icoane lucrate in lemn de tei si lemn de nuc, sculptate in relief subtire, dupa reprezentarile erminiilor bizantine. Printre lucrarile astfel sculptate este si o reprezentare a Sf. Cuvioase Parascheva, - o scena inedita - am putea spune unicat, sfanta aflandu-se intr-o prapastie, iar pe marginea prapastiei, in prim plan, sub ea, sunt infatisate doua crizanteme incrucisate - semnificand praznicul autumnal al sfintei (14 octombrie) - iar in partea superioara, pe celelalte planuri, se afla o multime imensa, venind dinspre Biserica Trei Ierarhi, aflata parca pe marginea prapastiei, primind astfel ajutor de la sfanta.
Alte lucrari sculptate in lemn de nuc: "Ecce Homo", "Maica Domnului indurerata" si "Iisus Pantocrator", o lucrare deosebit de complexa, care a fost realizata pe parcursul a mai multor ani.
Tot din colectia domnului Grigore Ionescu fac parte si lucrari in ferecatura pe tabla de cupru. Icoanele pe sticla au fost executate de doamna Elena si Alexandru Ionescu. Sunt expuse circa 14 icoane executate in maniera populara dar care presupun o tehnica mai dificila si mai greu abordabila de majoritatea iconarilor, aceea de ulei pe sticla, care se lucreaza mult mai greu. Doua mai importante ar fi: icoana "Izvorul Tamaduirii" si "Maica Domnului “ ocrotitoarea ortodoxiei", in care Maica Domnului de dimensiunile cerului, este infatisata in vesmant rosu, tinand la piept o biserica de lemn, in stil maramuresean; a fost aleasa o biserica de lemn pentru ca ea, de regula, este facuta din lemn de stejar, ca si Crucea Mantuitorului. Bisericile de lemn fiind totodata simbolul Bisericii ortodoxe patimitoare din Ardeal.
Tot in aceasta expozitie sunt expuse o serie de reproduceri, pe panza, ale unor icoane vestite din Manastirile Sfantului Munte. otografiile expuse sunt realizate de Ionescu - tatal si Ionescu - fiul; ele se constituie intr-un istoric in imagini al manastirii.
Alexandru Ionescu expune de asemenea lucrarea unicat "Acvatica", prezentata si la absolvirea Liceului de Arta din Constanta. Ea este alcatuita dintr-o serie de moduli (placi) de ceramica de dimensiuni 15/15 si 15/30 cm, care asamblate pe o placa de sticla de cristal de 10 mm, sticla sablata, la dimensiuni de 90/100 cm, alcatuiesc un tot unitar fiind si o entitate de sine statatoare. Aceasta lucrare este pusa pe un trepied, cu un spot care ilumineaza si scoate foarte bine in evidenta detaliile si umbrele, iar din spate este luminata prin doua lampi cu lumina albastra. Fotografiile reprezentand istoricul in imagini, al manastirii si "Harta spiritualitatii dobrogene", vor fi daruite chinoviei, ele ramanand expuse si dupa data de 11 ianuarie, cand se va inchide expozitia.
Aflati in miezul zilelor de Sarbatoare a Nasterii Mantuitorului, in cuvantul rostit cu prilejul acestui vernisaj, parintele staret Iustin Petre a evidentiat: "Sarbatoarea de astazi - prima duminica care urmeaza Sarbatorii Nasterii Domnului, in care sunt pomeniti cei 14.000 de prunci ucisi de Irod -, am putea spune ca este si o sarbatoare a neprihanirii si a inocentei. M-am gandit ca nu putea fi altfel, ca Dumnezeu sa nu binecuvinteze aceasta sarbatoare si printr-o primenire a naturii, cu aceasta splendida ninsoare care a inceput aseara si care a albit toata natura, astfel incat sa simtim si sa fim mai apropiati si prin simturi de ceea ce inseamna puritate, de ceea ce inseamna inocenta. Tot ca un dar al puritatii si al inocentei, pentru fratiile voastre, consider eu ca este si aceasta expozitie, care este rodul a mai multor ani de truda."
![]() ![]() |
Vernisajul acestei expozitii a reprezentat pentru cei prezenti o sarbatoare pentru minte, inima si suflet, asa cum putem remarca si din cele spuse de parintii invitati sa vorbeasca. "Cu cat ne apropiem mai mult de Dumnezeu, cu atat ne putem exprima mai frumos in arta, asa cum au facut domnul Grigore, Alexandru si doamna Elena: cateva incercari de frumos, ca sa ne faca si pe noi mai frumosi; cateva incercari cu gand curat, ca sa ne faca si pe noi mai curati.
Arta adevarata, cultura adevarata, il apropie pe om de Dumnezeu. Asa ne putem da seama daca o cultura este veritabila sau nu; daca o cultura poate deveni cult, adica rugaciune, sau nu." (Parintele Nicodim, Manastirea Putna)
"Icoana si cantarea bisericeasca vin sa ajute duhul celui care se roaga, cufundandu-l in comuniune de rugaciune cu cei prezenti la lucrarea mantuitoare a lui Dumnezeu. Prezenta este cea care impune in icoana. Icoana, in afara de prezenta celui reprezentat, ca este Manatuitorul, Maica Domnului sau vreunul dintre sfinti, arata si o lucrare duhovniceasca. Nu exista icoana fara un sens. Fiecare icoana are un sens si arata o lucrare, fixand un spatiu si un timp, un eveniment la care se refera. Icoana actualizeaza prezenta lui Dumnezeu." (Ierodiacon Gamaliel, Centrul Social-Cultural "Sfantul Calinic" - Manastirea Cernica)
Vezi: Vernisajul expozitiei-atelier "Permanenta reintoarcere" - VIDEO
Manastirea Sfantul Ioan Casian, Comuna Targusor, Judetul Constanta
Staret: Protosinghel Iustin Petre, Telefon: 0724.711.646
Email: manastire@ioancasian.ro
Cont: RO07BRDE140SV06100011400, BRD
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.