
Dintotdeauna, ceea ce mi-a stârnit curiozitatea, m-a fascinat și m-a impresionat puternic în ortodoxie este relația special-divină dintre ucenic și maestru, dintre discipol și învățător, dintre fiu duhovnicesc și duhovnic. Am citit și am studiat în Sfânta Scriptură și în Pateric, diferite modele și tipuri de relații dintre duhovnic și fiul duhovnicesc. De departe, cel mai strălucit model de relație dintre un discipol și învățător îl întâlnim în Noul Testament, fiind relația specială dintre Iisus și Maria din Migdala. Vedem aici o adevărată dăruire față de Dumnezeu și față de Învățător, o dăruire totală, fără nici o condiționare.
Maria Magdalena constituie un model de discipol, un model de adevărată dăruire și devotament față de Învățător. Când toți ucenicii au fugit, Iisus fiind răstignit, Maria a fost acolo prezentă, fiind hotărâtă să meargă până la moarte alături de Învățătorul ei. În tot acest timp a fost lângă Iisus, i-a văzut și i-a simțit suferința, i-a văzut sângele curgând șiroaie pe tot trupul, i-a văzut agonia, i-a văzut ultima suflare de viață. Maria l-a urmat pe Iisus în cel mai important moment, spre Cruce, dar și în clipele răstignirii. Maria a dat dovadă de o dăruire, de un devotament și de o loialitate exemplară, rămânând în istoria creștinismului un exemplu viu de relație specială dintre discipol și Învățător, un reper și un model de urmat.
Problema care se pune este dacă, în zilele noastre, mai putem întâlni astfel de relații speciale discipol-învățător. Din fericire, da. Și doresc să menționez aici, în mod special, relația de fiu-duhovnic, relația dintre ucenicul Valerian, fostul actor Dragoș Pâslaru și Avva Ghelasie. Ucenicul Valerian s-a dăruit total lui Dumnezeu și lui Avva Ghelasie.
Ascultarea de Avva Ghelasie devenise ascultarea de Dumnezeu. Ucenicul Valerian primea cuvintele Părintelui Ghelasie ca fiind de la Dumnezeu. Cu toate că Avva Ghelasie era un călugăr atipic, era foarte greu de pătruns și înțeles în gândire, în scriere, în slujire ca duhovnic, ucenicul Valerian a rămas lângă acesta într-o dăruire, devotament și loialitate totală. Părintele Ghelasie era un pustnic în interiorul unei mănăstiri, Frăsinei, ca și cum ar fi un creștin mirean pustnic în mijlocul lumii, într-un oraș, de pildă. Din mila lui Dumnezeu și la îndemnul fratelui Alexandru Platon din Medgidia, un alt ucenic devotat al Părintelui Ghelasie, l-am cunoscut personal pe Avva, un părinte al bucuriei, în celebrul său ”castel”, un butoi, la mănăstirea Frăsinei, Vâlcea. M-am spovedit de câteva ori la Avva Ghelasie și chiar am fost miluit cu câteva din scrierile sale, printre care și Acatistul lui Mihai Eminescu, spunându-mi cu o mare tresărire și bucurie în suflet și privire: ”Acum a ieșit de sub tipar..., e proaspăt.”
Pustnicul Ghelasie rămâne în conștiința creștină populară ca un deschizător de drumuri, un mare erudit, un strălucit duhovnic, un spirit liber și pătrunzător, un trăitor al isihiei, un cunoscător și un practicant al alimentației isihaste carpatine.
Avva Ghelasie, cu toate că a fost hulit și acuzat de erezie, chiar de unii dintre Părinții Duhovnici, în special de către Părintele Arsenie Papacioc, rămâne un reper important în panteonul marilor duhovnici români. Se numără printre puținii duhovnici ortodocși care a lăsat în urmă nu un mănunchi de ucenici, ci este vorba de o comunitate a ucenicilor și o adevărată școală a uceniciei.
Astăzi ucenicul Valerian a devenit un adevărat Avvă, un Părinte duhovnic blând, smerit, înțelept și cu mare har de la Duhul Sfânt. Dumnezeu să-i dea putere și sănătate pentru că are o misiune divină de îndeplinit. Preacuvioase Părinte stareț, rugați-vă pentru popor, neam și țară.
Ucenicul Valerian, asemenea discipolului lui Iisus, Maria Magdalena, a fost prezent alături de Avva Ghelasie, în special în ultimii ani de viață, i-a simțit suferința, deși nu o afișa, i-a simțit agonia, i-a simțit ultima suflare de viață: ”Avvo, mai ești?”.
Doamne, ajută!
Ștefan Popa
-
Manastirea Frasinei - singura manastire nesecularizata
Publicat in : Mitropolia Olteniei -
Manastirea Frasinei
Publicat in : Mitropolia Olteniei -
Pelerinaj la Manastirea Frasinei
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.