Bucuria

Bucuria

Esti pregatit pentru o viata fericita? O viata in care sa te bucuri cu adevarat ca traiesti, unde esti transformat de relatia ta cu Dumnezeu, unde poti sa intampini cu incredere problemele pe care viata ti le pregateste, si unde sa te bucuri in relatie cu ceilalti - si in care ceilalti oameni sa se bucure in relatie cu tine? Acum iata o alta intrebare: simti acea bucurie chiar acum? Sau esti absorbit in ceea ce poti numi "tinutul lui cand si daca": "Voi fi bucuros cand voi avea o slujba mai buna"; "As fi bucuros daca sotia mea si-ar schimba acest obicei..."

Daca te simti absorbit in acel tinut unde bucuria este amanata pana cand circumstantele tale se schimba, vreau sa afli ceea ce porunceste Sfantul Apostol Pavel: "Bucurati-va pururea" (1 Tes. 5: 16), si "Si iarasi zic: bucurati-va!" (Filipeni 4:4).

Viata crestina este menita sa fie fericita - intrucat Domnul nostru spune, "Am venit ca viata sa aiba si din belsug sa aiba" (Ioan 10, 10). Gandeste-te la aceasta: Dumnezeu ne daruieste viata - pana la punctul unde El asteapta ca noi sa ne bucuram pururea - si prea des simtim aproape orice altceva decat adevarata bucurie in viata noastra zilnica. Ce, anume, ne retine pe tine si mine sa experiem adevarata bucurie, si cum putem creste in fiecare zi in aceasta experiere a bucuriei pe care Dumnezeu ne-a pregatit-o?

O cale de a raspunde acestei intrebari este aceea de a intelege deopotriva ce este adevarata bucurie precum si ceea ce gresim frecvent incat nu reusim sa o traim.

Ce nu este bucuria

Mai intai, este important sa constientizam ca bucuria nu este ceva ce poate fi fabricat sau dobandit prin "drepte" cumparaturi sau activitati. Cultura noastra este obsedata cu urmarirea unei serii de placeri trupesti si emotionale nesfarsite, insa aceste lucruri intr-un final nu reusesc sa-ti aduca adevarata bucurie: iti poate placea sa mananci, insa te poti imbolnavi cand manaci peste masura; iti poate placea sa cumperi lucruri, dar sa fi prins intr-un ciclu nesfarsit al materialimsului; poti nazui dupa un post mai inalt sau un statut social superior, dar in curand sa descoperi ca doresti cu ardoare un statut si mai inalt. In fond, cand cugeta asupra obiceiului nostru de a confunda senzatiile placute cu bucuria, C.S. Lewis spune, "Ma minunez uneori care dintre toate placerile nu sunt substitute pentru bucurie".

Trebuie deasemenea sa stim ca adevarata bucurie nu este numai o emotie, precum "fericirea" atat de mult apreciata de cultura noastra.

Calvin Miller, un scriitor protestant, explica diferenta astfel: "Fericirea este o emotie "plutitoare" ce rezulta din momentele caracterizate de o stare de bine ale vietii noastre. Bucuria este o temelie (fundatie), pe de alta parte. Bucuria este o incredere ce opereaza indiferent de toanele noastre. Bucuria este certitudinea ca totul este bine, oricum ne-am simti".

Ce este bucuria

Daca simpla senzatie si emotie nu sunt adevarata bucurie, atunci ce este aceasta? Miller ne ofera un indiciu atunci cand spune ca bucuria este o "temelie" - o fundatie pentru un asezamant. Deoarece bucuria este "temelie", aceasta este legata cu temelia vietii noastre si, Sfantul Apostol Pavel identifica in mod clar aceasta temelie: Iisus Hristos (1 Corinteni 3:11). Ce descoperire uimitoare: Dumnezeu este bucurie!

Sfantul Atanasie cel Mare ne arata ca bucuria este inerenta Sfintei Treimi cand afirma, "Tatal se bucura (in Fiul), si in aceeasi bucurie Fiul se bucura intru Tatal". Sfantul Grigorie Palama adauga ca "bucuria Tatalui si a Fiului este Duhul Sfant". Mai mult, bucuria lui Dumnezeu nu este ceva cu totul strain de noi - Sfantul Nicolae Cabasila ne spune ca, in Hristos, impartasim din aceasta bucurie dumnezeiasca.

Desigur, a spune ca adevarata bucurie este relatia cu Dumnezeu - Care este adevarata noastra bucurie - ridica o intrebare vitala: cum poti recunoaste aceasta bucurie, si cum o poti experia? Din fericire, Sfanta Scriptura ne ofera exemplul catorva chipuri ale bucuriei pe care le poti experia in Dumnezeu.

O forma de bucurie pe care o poti experia este sa te bucuri de bunatatea pe care Dumnezeu ti-o arata. Sfanta Scriptura este plina cu imnuri de bucurie si rugaciuni pentru lucrarea lui Dumnezeu in folosul poporului Sau, precum in Psalmul 94:1, "Veniti sa ne bucuram de Domnul si sa strigam lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru. Sa intampinam fata Lui intru lauda si in psalmi sa-I strigam Lui".

Vei trai in adevarata bucurie cand vei putea sa privesti catre propria viata si sa te rogi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce face pentru tine.

Poti vedea o altfel de bucurie - pe care cercetatorul biblic William Morrice o numeste "bucurie launtrica"- in pildele comorii ascunse si a perlei de mare pret (Matei 13:44-45); in ambele cazuri oamenii dau cu bucurie tot ceea ce au pentru o mare comoara. Sfantul Grigorie Dialogul leaga bucuria in aceste parabole cu bucuria duhovniceasca cand spune, "in acelasi fel, cel care are o cunoastere deplina a dulcetii vietii ceresti cu bucurie lasa in urma toate lucrurile pe care le iubeste pe pamant...Inima sa tanjeste dupa realitatile ceresti, si nimic de pe pamant nu-l multumeste. Chipul lucrurilor pamantesti s-a risipit acum, deoarece numai stralucirea acelei perle pretioase ii uimeste mintea".

Vei trai bucuria adevarata cand inimia si sufletul tau vor fi cuprinse de dragoste pentru Dumnezeu in timpul slujbelor bisericesti si rugaciunii particulare.

Relatia ta bucuroasa cu Dumnezeu este de asemenea un izvor de optimism si curaj. Chiar si cand suferi imprejurari teribile in viata ta, iti poti aminti fagaduinta lui Dumnezeu, " iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfsrsitul veacului. (Matei 28:20). Cu privire la ceea ce s-ar putea sa intampini, poti depinde intotdeauna de cuvintele lui Hristos, "Sa nu se tulbure inima voastra; credeti in Dumnezeu, credeti si in Mine (Ioan 14,1)."

Aceste fagaduinte sunt un izvor de bucurie pentru crestini deoarece, dupa cum Sfantul Ioan Gura de Aur subliniaza, ne arata ca Hristos este "Cel care face toate lucrurile usoare".

Vei trai bucuria adevarata cand il vei trai pe Dumnezeu lucrand in si prin greutatile pe care le intampini in viata.

Cand te gandesti la unele dintre aceste chipuri ale bucuriei - si la faptul ca poti experia si creste in aceasta bucurie prin relatia cu Dumnezeu bucuriei si de-bucurie- datataor - poti intelege mai bine de ce cautarea placerii trupesti sau simpla fericire emotionala nu-ti vor permite niciodata sa traiesti adevarata, transformatoarea bucurie. Asa cum Sfantul Petru Damaschinul arata, "Daca bucuria noastra nu este intru Domnul, nu doar ca nu ne bucuram, insa cel mai probabil nu o vom face niciodata". De aceea tu si eu trebuie sa ne rugam impreuna cu Sfantul Apostol Pavel, "Iar Dumnezeul nadejdii sa va umple pe voi de toata bucuria si pacea in credinta, ca sa prisoseasca nadejdea voastra, prin puterea Duhului Sfant". (Romani 15:13)

Dobandeste-o in viata ta zilnica

Cultura noastra este plina cu diferite idei despre ceea ce aduce bucurie - de fapt, industria publicitara este construita cu scopul de a ne face nemultumiti de modul nostru de viata actual, promitandu-ne ca anumite produse sau activitati ne vor aduce adevarata fericire. "Gusta aceasta bautura, si oameni atragatori vor veni la tine", "cumpara aceasta masina, si viata ta (sau cel putin perioadele de condus) vor fi o vacanta luxoasa in care vei fi privit cu invidie de catre oamenii pe langa care treci".

Sfantul Macarie de la Optina indreapta aceste mesaje false in acest mod:

"Ca raspuns la intrebarea ta, ce anume contribuie la o viata fericita, daca splendoarea, faima si bogatia, sau o viata de familie linistita, pasnica, iti spun ca o prefer pe cea din urma, insa voi adauga urmatoarele: o viata traita in smerenie si cu o constiinta ireprosabila aduce pace, liniste si adevarata fericire. Insa bogatia, onoarea, gloria si o buna pozitie in societate adesea se arata drept cauze pentru o multime de pacate, si o asemenea fericire nu este una in care sa te increzi".

Trebuie sa eviti sa te lasi influentat de promisiuni mincinoase ale bucuriei, si sa-ti amintesti ceea ce Sfantul Rafael din Lesbos ne spune deapre singurul izvor al adevaratei bucurii, "Fericit este acel crestin care cerceteaza si urmeaza invatatura lui Hristos. Este fericit in aceasta viata trecatoare si in viata vesnica".

Jason Barker

Traducere de Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

01 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1544

Voteaza:

Bucuria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact