
Multi au tendinta de a da crezare vorbelor precum ca credinta ortodoxa e tristete si adevar. Paradoxal, desi credinta crestina impune o anumita sobrietate, in realitate, crestinismul este o religie a iubirii, a bucuriei, a frumusetii, a binelui, a adevarului.
Este adevarat ca e greu sa-ti gasesti echilibrul, in zilele noastre, dar sa mai strecori cate un zambet sau un licar de bucurie. E greu, dar nu e imposibil. Toate devin posibile, atunci cand ai descoperit nadejdea nadejdilor, pe Iisus Hristos, dupa cum ne marturiseste, insusi Apostolul Pavel: "Toate le pot, in Hristos Domnul".
In primul rand, bucuria launtrica, adevarata bucurie este un sentiment profund care cuprinde toate simturile fiintei, copleseste sufletul si face trupul sa vibreze. In acest sens, Sfintii Parinti ne face urmatorul indemn: plangeti-va cu amar pacatele voastre, asemenea lui Petru, cadeti la picioarele Lui asemenea desfranatei, smeriti-va ca vamesul, ca sa va puteti ridica in lumina bucuriei adevarate, cea intru Hristos.
Bucura-te, dar intru bucuria cea adevarata! Sfantul Serafim de Sarov spunea la toti pe care ii intalnea: Bucuria mea!
In al doilea rand, bucuria launtrica este un sentiment complex in care intra sublimarea, teama si atractia. Este o imensa placere insotita de o strangere de inima, prin care omul devine constient in fata acestui impresionant spectacol, de adevarata sa valoare, de micimea lui in fata frumusetii infinite.
Apoi, bucuria launtrica putem spune ca este adevarata fericire prin care sa-ti dai seama de proportiile dimensiunii in raport cu maretia si slava Dumnezeirii. Spre exemplu, contemplarea naturii este o adorare a Lui Dumnezeu, caci ea ne invata umilinta primita de buna voie, care dezvaluie gustul Adevarului.
De asemenea, slujbele, cantarile religioase, acatistele, rugaciunile si intrunirile duhovnicesti fac parte din familia bucuriilor launtrice adevarate. Spre exemplu, participarea la Sfanta Liturghie, in fiecare duminica si in zi de sarbatoare, nu poate fi decat o impreuna-slavire a Lui Dumnezeu, o intalnire cu Mirele Ceresc si o partasie la bucuria dumnezeiasca a ingerilor.
Bine, bine, zice mucalitul, dar pacatosul se poate bucura de Domnul? Da, indiferent de gravitatea pacatului. Cine este fara de pacat? Adu-ti aminte, numai de pacatul in care a cazut regele David cu frumoasa Batseba al carei barbat era Urie, unul din generalii lui David.
Hristos a inviat!
Asadar, de voiesti sa te bucuri, bucura-te de Domnul. Bucuria trupeasca se stinge repede, in timp ce bucuria intru Iisus este vesnica. Acolo este Adevarul. Acolo este bucuria, veselia, frumusetea, fericirea.
Bucura-te, crestine intru bucuria Domnului!
Stefan Popa.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.