Cultul sfintilor - marturia unui fost protestant

Cultul sfintilor - marturia unui fost protestant Mareste imaginea.

Rolul sfintilor in viata crestinilor

Fiind crescut in credinta luterana, am considerat intotdeauna ca venerarea sfintilor de catre romano-catolici si crestinii ortodocsi era o forma de idolatrie. Erau idolatrii deoarece “se inchinau sfintilor”. Cultul sfintilor era o mare piatra de poticnire pentru majoritatae protestantilor, intrucat inchinarea ar trebuie sa I se cuvina doar lui Dumnezeu. Distinctia intre venerare si adorare ne era necunoscuta. Adorarea este rezervata numai lui Dumnezeu, in timp ce venerarea este respectul pe care il aratam sfintilor.Biserica istorica dintotdeauna i-a venerat pe sfinti deoarece Biserica este nedespartita. Biserica Triumfatoare (in cer) si Biserica Luptatoare (pe pamant) sunt una, fiind nedespartite. Cand Biserica oficiaza cultul divin multimea marturisitorilor (toti cei care au biruit in lupta impotriva patimilor si se afla in cer impreuna cu Dumnezeu) este unita in acest cult inaintea Tronului lui Dumnezeu cu multimea celor de pe pamant. Cand noi intram in cultul divin comun al Bisericii aici pe pamant, suntem uniti tainic cu sfintii din cer. Moartea nu ne desparte de cei care au trecut la cele vesnice, deoarece in Hristos, nu exista moarte.

Sfintii, traind in Hristos, nu sunt morti. Cand ii veneram pe sfinti aratam dragoste si respect celor care au trecut la cele vesnice inaintea nostra. Sarutand icoana unui sfant este totuna cu a saruta Sfanta Scriptura. Ne manifestam dragostea si respectul fata de Cuvantul lui Dumnezeu prin sarut, asa cum ne comportam cand ne exprimam dragostea fata de mama sau bunica noastra. Cand sarutam fotografia unei persoane iubite nu ne inchinam persoanei, ci aratam intr-un mod concret dragostea noastra fata de acea persoana. Acesta este adevaratul lucru pe care il aratam atunci cand sarutam icoana unui sfant.

Atunci cand avem nevoie de rugaciune nu intoarcem capul dupa cea mai apropiata taverna cerandu-i omului cazut peste bar sa se roage pentru noi, ci mai degraba cerem mijlocirea celor care sunt apropiati de Dumnezeu. Nimeni nu este mai aproape de Dumnezeu decat cei care au avut o viata sfanta, sau care au murit ca mucenici, astfel cunoastem ca acestia au trait in Hristos si sunt auziti de catre El.

Nu cerem doar unui prieten, cerem unui sfant sa mijloceasca pentru noi deoarece, Hristos este preaslavit intru sfintii Sai (2 Tesaloniceni 1:10)


Parintele Arhimadrit Trifon,
Staretul Manastirii Atotmilostivului Mantuitor,
Vashon Island, Washington, Statele Unite

Traducere: Radu Alexandru

.

23 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1117

Voteaza:

Cultul sfintilor - marturia unui fost protestant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE