
Cum să facem să nu-i mai judecăm pe ceilalţi? Sunt doar gândurile noastre? Dacă nu le spunem, tot este păcat?
M.S.: Oho! Şi încă ce păcat! Păcatul poate fi cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta. Tot păcate. Şi cu toate că păcatul cu gândul pare mai mic, pentru că are consecinţe vizibile mai puţine, nu e deloc mic: el atacă dinăuntru şi pe tine, şi pe celălalt. Şi-ţi otrăveşte viaţa şi te uneşte cu energiile create demonice. Gândul rău este întotdeauna o împreună-lucrare cu cel rău!
Ce facem? Mai întâi să vedem ce judeci atunci când îl judeci pe cineva. Ceva ce nu-ţi place sau nu-ţi convine la omul respectiv. Aici ar trebui să ţii cont de secretul pe care l-a formulat un psiholog: când arăţi cu degetul arătător ceva la altcineva, fii atent că următoarele trei degete sunt îndoite şi arată către tine. Asta înseamnă că ceea ce arăţi la celălalt se află în tine de trei ori mai mult. Dacă zici: „Ce mincinos!", vei putea să-ţi dai seama şi să strigi: „O, eu sunt de trei ori mai mincinos!". Şi tot aşa! Atunci nu-l vei mai judeca pe celălalt, ci vei cere mila Domnului şi vindecare mai întâi pentru tine. Apoi şi pentru el. Dacă nu vezi cu uşurinţă că ceea ce judeci la celălalt îţi aparţine, să fii atent că cele ascunse se vor manifesta din ce în ce mai vizibil şi cu consecinţe mai dureroase. Până vei accepta şi te vei pocăi.
Apoi să fii atent că atunci când judecăm pe cineva Ii luăm locul lui Dumnezeu şi aşa pierdem harul şi ne afundăm în nefericire. Conştientizarea acestui adevăr îţi va face frica şi-ţi va da putere să te lepezi de acest păcat.
Monahia Siluana Vlad
Fragment din cartea "Cum sa ne aflam odihna de la ganduri", Editura Doxologia
Cumpara cartea "Cum sa ne aflam odihna de la ganduri"
-
Judecata semenilor
Publicat in : Pilda zilei
-
Sa nu judecam pacatele semenilor
Publicat in : Pilda zilei
-
Cand reusim sa nu vedem pacatele aproapelui
Publicat in : Pilda zilei
-
Va rog frumos
Publicat in : Editoriale -
Ne potrivim?
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.