Daca n-ai avut noroc de sotie buna

Daca n-ai avut noroc de sotie buna Mareste imaginea.

Iată că în locul unei soţii pline de dragoste, de smerenie şi de evlavie avem alta, care nu doreşte să-i fie de folos soţului, care în loc să fie slavă a acestuia în căsnicia cu el, caută doar mijloace prin care să se proslăvească ea însăşi şi chiar să-şi pună în umbră soţul; o soţie lipsită de dragoste, care lasă în mâini mercenare principalele interese ale casei sale şi chiar grija de copii, care îi dă soţul său exemple de căutare a distracţiei în afara casei, care îl contrazice cu înverşunare, care îi dă în vileag cu maliţie greşelile reale sau născocite; nervoasă şi neplăcută în casa sa, amabilă şi prevenitoare îndată ce iese dincolo de pragul acesteia; o soţie lipsită de evlavie, care este gata să spună despre soţul său cum a zis Cain despre Abel: oare sunt eu paznicul lui? (Fac. 4, 9), care se foloseşte de încrederea lui doar ca să-l depărteze de Domnul... Poate o asemenea soţie să se bucure de o preţuire înaltă din partea soţu lui, orice calităţi strălucite ar avea în rest? Nu: ea e în stare numai să-l facă să regrete în taină ziua când a fost atât de orbit, încât să ia hotărârea de a-i cere mâna. (Protoiereul Dimitrie Sokolov)

Impotriva ta poartă război soţia: când intri în casă, te întâmpină ca o fiară, ascute limba sa ca pe o sabie. Ce amar, că ajutorul tău s-a făcut vrăjmaş! Tu însă cercetează-te pe tine însuţi. Nu cumva ai păcătuit în tinereţe împotriva vreunei femei? Şi atunci, iată că rana pe care ai făcut-o unei femei se tămăduieşte tot prin femeie, iată că rana unei femei străine este cauterizată, ca de un chirurg, de propria ta femeie. Iar despre faptul că soţia rea este bătaie pentru păcătos dă mărturie Sfânta Scriptură. Femeia rea îi va fi dată, ca un antidot amar, bărbatului păcătos. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Chiar dacă soţia ta ar păcătui mult împotriva ta, să-i ierţi totul. Dacă ai luat una cu obiceiuri rele, învaţ-o blândeţea şi bunătatea; dacă are vreo patimă, izgoneşte patima, nu femeia. Dacă, după multe încercări, vei vedea că rămâne neîndreptată şi că se ţine de năravurile ei cu îndărătnicie, nici atunci să n-o izgoneşti, fiindcă ea este parte din trupul tău, după cum s-a zis: vor fi cei doi un trup (Fac. 2, 24). Chiar dacă patimile femeii rămân netămăduite, pentru asta ţi-a fost deja pregătită răsplată mare pentru faptul că o înveţi şi-o povăţuieşti şi rabzi atâtea neplăceri pentru Dumnezeu, răbdând o soţie rea ca pe trupul tău. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Când în casă se întâmplă ceva neplăcut din pricină că soţia ta â greşit, tu să nu-i sporeşti întristarea, ci să o mângâi, chiar dacă ai fi pierdut totul. Nu este însă nimic mai supărător decât să ai în casă o soţie care se poartă urât cu tine. Oricare ar fi greşelile soţiei, nimic nu poate să aducă mai multă mâhnire decât vrajba cu ea. Tocmai de aceea dragostea pentru ea trebuie să-ţi fie mai scumpă decât orice. De vreme ce toţi trebuie să ne purtăm poverile unul altuia, cu atât mai mult soţul trebuie să poarte poverile soţiei. Dacă e săracă, să n-o înjoseşti pentru asta; dacă este nepricepută, nu te repezi la ea, ci mai bine îndreapt-o. Ea este parte din tine, şi alcătuiţi împreună un trup. „Dar dacă este beţivă şi certăreaţă?" Chiar dacă ar fi aşa, trebuie să te întristezi pentru asta, nu să te mânii; trebuie să te rogi lui Dumnezeu ca s-o îndrepte El; trebuie s-o povăţuieşti, s-o îndemni şi să iei toate măsurile pentru a nimici aceste patimi din ea. Iar dacă vei începe s-o baţi şi s-o împilezi, prin aceasta nu vei vindeca boala, căci cruzimea se vindecă prin blândeţe, nu printr-o altă cruzime. Totodată, să te gândeşti şi că pentru purtarea blândă cu soţia ta te aşteaptă răsplată de la Dumnezeu.

Se spune că unul dintre filosofii păgâni (Socrate) avea nevastă certăreaţă, rea şi obraznică. Atunci când a fost întrebat de ce o rabdă, înţeleptul a răspuns că în ea are acasă o şcoală de filosofie. „Voi fi mai răbdător decât alţii, a zis el, dacă voi învăţa zilnic în şcoala aceasta." Vă miraţi? Iar eu suspin din greu când văd că păgânii se poartă cu mai multă înţelepciune decât noi, cărora ni s-a poruncit să fim următori în nerăutate îngerilor sau, mai bine zis, lui Dumnezeu însuşi. Se spune că filosoful şi-a luat o asemenea soţie tocmai din pricina firii ei. Dacă te vei înşela în privinţa miresei şi vei aduce în casă o soţie rea şi nesuferită, atunci cel puţin urmează filosofului păgân şi străduieşte-te din răsputeri s-o îndrepţi, fără să-i faci vreun rău; iar când vei începe să porţi jugul căsniciei în împreună-glăsuire cu ea, prin aceasta vei dobândi, după pofta ta, şi alte foloase, iar în cele duhovniceşti vei spori cu mare uşurinţă. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Poate că dragostea se manifestă tocmai prin aceea că văzând şi ştiind neputinţele şi defectele omului drag, să le rabzi cu nădejdea de a le îndrepta prin propria ta sensibilitate şi înţelegere. (Protoiereul Artemie Vladimirov)

Unii zic: „Nevasta mea e gâlcevitoare, LA cheltuitoare, ba are şi alte patimi." Poartă tot cu răbdare, fiindcă eşti cap tocmai ca să te pricepi să tămăduieşti trupul. S-a zis: bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor (Efes. 5, 28). Aceeaşi lege le-a fost dată şi femeilor. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

CUM SĂ ÎNTEMEIEM O FAMILIE ORTODOXĂ, EDITURA SOPHIA

Cumpara cartea "CUM SĂ ÎNTEMEIEM O FAMILIE ORTODOXĂ"

Pe aceeaşi temă

17 Mai 2016

Vizualizari: 3735

Voteaza:

Daca n-ai avut noroc de sotie buna 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sotia casatoria nunta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE