Sotia cicalitoare, napasta sau binefacere?

Sotia cicalitoare, napasta sau binefacere? Mareste imaginea.

"Casatoreste-te cu orice pret. Daca ai o sotie buna, atunci ai sa fii foarte fericit; daca ai una rea, atunci ai sa devii filosof - si asta este bine pentru toti barbatii" a spus Platon, care a fost "binecuvantat" cu Xantipa, sotia cicalitoare si artagoasa prin excelenta.

Ce folos duhovnicesc are traiul alaturi de un sot rau si cicalitor? Daca am urma timpurile noastre, ar trebui in secunda doi sa divortam. Chiar daca asta inseamna multa suferinta pentru cei din jurul nostru, mai ales daca la mijloc sunt si copii. Insa traiul langa astfel de om, pana la finalul vietii, ar putea sa ne aduca Raiul.

E o pilda in Pateric in care un ucenic era permanent criticat si mustrat de catre parintele pe care il avea in grija. Iar ucenicul nu a carcotit si cu ajutorul lui Dumnezeu si-a dus aceasta cruce pana la finalul vietii. Pe patul de moarte a cerut sa vina parintele pentru a-i spune urmatoarele: "Vreau sa sarut mainile, care mi-au dat Raiul".

Pilda e mai mult decat graitoare si mangaitoare pentru cei care duc o astfel de viata. Insa daca nu cerem ajutorul lui Dumnezeu sa ne dea rabdarea si intelepciunea sa vedem dincolo de raul zilnic, binele etern, viata ni se va parea un chin si un blestem.

Oamenii care au o astfel de sotie/ un astfel de sot in timp dobandesc rabdare, blandete si toleranta fata de greselile aproapelui pe care altfel nu le-ar fi obtinut daca nu ar fi fost "prigoniti" aproape zilnic de cel de langa el. Desi nu este o cruce usor de dus, care poate insemna zeci de ani, este o cale de a scoate la lumina virtutile din noi si in final sa obtinem mantuirea.

Ca o concluzie revin la un citat tot din Platon: "Obisnuindu-ma cu Xantipa, am invatat sa ma comport cu ceilalti oameni‘”.

Liana Adam

Despre autor

Liana Adam Liana Adam

Colaborator
5 articole postate
Publica din 02 Octombrie 2013

Pe aceeaşi temă

05 Octombrie 2013

Vizualizari: 1207

Voteaza:

Sotia cicalitoare, napasta sau binefacere? 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-10-06 14:39

    Fiecare avem o cruce de dus si fara ajutor de la Bunul Dumnezeu si Maicuta Sfanta, ni se pare mereu prea grea. Sa ne ajute Bunul pe toti, sa ne caram crucea cu rabdare si iubire pana la capat. Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE