
Dogmele sunt sentinţele Sfinţilor Părinţi date la Sinoadele Ecumenice, în momentele când aveau de înfruntat învăţături eretice care stricau adevărul revelat. Mai întâi apărea o învăţătură eretică despre Hristos, sau despre Sfântul Duh, sau despre Dumnezeul Treimic în general, sau în ceea ce priveşte teologia Persoanelor Sfintei Treimi şi dumnezeiasca Iconomie, adică întruparea Celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi, a Fiului şi Cuvântului lui Dumnezeu - şi ulterior Sfinţii Părinţi se întruneau în Sinoade Locale şi Ecumenice şi trasau „hotarele" dreptei-credinţe.
Locul central în discuţiile Sfinţilor Părinţi îl deţinea Persoana lui Hristos, în Care firea dumnezeiască şi cea omenească s-au unit neschimbat, neamestecat, nedespărţit şi neîmpărţit. Aşadar, Sfinţii Părinţi nu purtau discuţii filosofice abstracte despre Sfânta Treime.
„Intotdeauna discutau despre această Persoană concretă, Care S-a arătat Prorocilor şi L-a descoperit întru Sine pe Tatăl în Duhul Sfânt. Prin urmare nu discutau la modul abstract despre dogma Sfintei Treimi, ci despre această Persoană concretă a Vechiului Testament, Care S-a revelat Prorocilor, iar apoi, în trup, Apostolilor".
Astfel, trasarea „hotarelor" Revelaţiei este numită dogmă.
In esenţă însă, dogma II arată pe Hristos revelat întru slavă. Este o expresie a teofaniilor, atât ale Vechiului, cât şi Noului Testament. Dogma nu este o simplă mărturisire exterioară de credinţă, ci o formulare a adevărului revelat. Iar lucrul acesta l-au săvârşit Sfinţii Părinţi dintr-un motiv anume, din cauza faptului că ereticii puneau sub semnul îndoielii Revelaţia. Prin urmare, există o diferenţă între dogmă şi tâlcuire.
„Cât despre Părinţii Bisericii, atunci când spunem dogma Sfintei Treimi, înţelegem teofaniile. Nu-i vorba nici de «trei Ipostasuri», nici de «o fiinţă», nici de «deofiinţă» - nimic din toate acestea, care sunt doar criterii raţionale folosite împotriva ereticilor, criterii pe care Părinţii, când făceau tâlcuirea Sfintei Treimi, nu le foloseau. Doar în cazul ereticilor le foloseau.
Când învaţă înlăuntrul Bisericii (adică în predicile către creştini), Părinţii fac tâlcuire. Sfânta Treime înseamnă teofaniile Vechiului Testament. De ce psalmodiem arătarea Sfintei Treimi la Botezul lui Hristos? Pentru că i s-a descoperit lui Ioan Botezătorul că Hristos este îngerul Domnului din Vechiul Testament; că, văzându-L pe Hristos, îl vedem pe Tatăl, în Duhul Sfânt."
Prin urmare, dogmele au rolul de medicamente pentru cei bolnavi duhovniceşte, fiind folosite în scopul tămăduirii lor.
„Dogmele şi teologia sunt medicamente. Când ne-am făcut bine, nu mai luăm medicamente; le luăm numai cât suntem bolnavi. Omul e bolnav pentru că nu este în măsură să-L vadă pe Dumnezeu. Nu-i pregătit, pentru că nu are dragoste. Şi faptul că nu are dragoste înseamnă că este bolnav."
Aşa cum bolnavul ia medicamente ca să se vindece, ca să ajungă la sănătate, la fel şi cel bolnav duhovniceşte foloseşte medicamentele ca să se vindece, ca să ajungă la îndumnezeire. Desigur, când a ajuns la îndumnezeire, dogmele- medicamente nu-i mai sunt de folos. Dar nu sunt abandonate de Biserică, pentru că mai sunt şi alţi bolnavi care au nevoie de ele - ci nu-i mai sunt de folos doar celui ce ajunge la îndumnezeire şi vede slava lui Dumnezeu.
„Dogmele nu sunt o stare permanentă, ci sunt medicamente, iar scopul medicamentelor e să termini cu ele odată ce te-ai vindecat. Când ne vindecăm nu mai avem nevoie de medicamente. Deci dogmele există numai atâta vreme cât nu-L vedem pe Hristos întru slavă. Odată ce L-am văzut pe Hristos întru slavă, atunci am sfârşit cu dogma. Şi despre ce sunt dogmele? Despre Hristologie şi Sfânta Treime. Ce nevoie mai avem de cuvintele şi înţelesurile despre întrupare şi Sfanta Treime, de vreme ce-L vedem pe Hristos ca Sfântă Treime şi întrupare?"
Desigur, dogmele Sinoadelor Ecumenice încă le mai sunt de trebuinţă şi celor îndumnezeiţi, pentru că prin aceste dogme ei trasează „hotarul" adevărului revelat.
Ierotheos,
Mitropolitul Nafpaktosului
Fragment din cartea "Dogmatica empirică a Bisericii Ortodoxe Soborniceşti, vol I", Editura Doxologia
Cumpara cartea "Dogmatica empirică a Bisericii Ortodoxe Soborniceşti"
-
Dogma Sfintei Treimi in gandirea Parintelui Dumitru Staniloae
Publicat in : Sfanta Treime -
Dogma si dogmatism
Publicat in : Credinta -
Adevarul ca Dogma si Dogma ca Adevar
Publicat in : Religie -
Progresul dogmatic
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.