
Dependenţele sunt acele stări patologice în care omul nu se poate dispensa de ceva. Există o deosebire între dependenţele chimice şi nechimice. Dependenţele chimice includ: alcoolismul, dependenţa de droguri, dependenţa de substanţele psihoactive, dependenţa de nicotină. Dintre dependenţele nechimice se poate distinge: dependenţa de jocurile de noroc, care ţine de formele severe ale tulburărilor de atracţie. De asemenea, aceasta este socotită ca o formă de dependenţă de drogurile sociale. Printre dependenţi sunt oameni de toate vârstele: copii, pensionari, studenţi şi gospodine... Dependenţa de reţelele de socializare a devenit astăzi un dezastru social. Există o mulţime de oameni, în special tineri, care, efectiv, s-au mutat pe Internet, transferându-şi viaţa în on-line. Viaţa reală a fost înlocuită cu viaţa virtuală. Protagonistul celebrului film „Reţeaua de socializare" a declarat fără echivoc: „Strămoşii noştri au trăit în oraşe şi sate, noi ne-am mutat pe Internet." Dependenţele non-chimice includ de pildă: dependenţele urgente (viaţa cu dificultăţile ei constante, lipsa timpului), problemele de la serviciu, dependenţa de exerciţii fizice (dorinţa ca la 80 de ani să arăţi ca la 30-35 de ani), teledependenţa, dependenţa de cumpărături. Să vorbim despre această ultimă dependenţă mai detaliat. Dependenţa de a cheltui bani începe de obicei în jurul vârstei de 30 de ani şi afectează în principal femeile. Cum să fugim de această dependenţă? Iată o relatare.
Omul de ştiinţă german Heinrich Wolf, care cercetează psihologia consumului de mai mulţi ani, ne descoperă câteva dintre trucurile super- marketului. Să ştiţi că achiziţionarea spontană de produse nu este vina directă a cuiva. Faptul că managerii magazinelor studiază neobosit psihologia cumpărătorului şi încearcă să-l influenţeze pe nebăgate de seamă, determinându-l să cumpere una sau alta, e bine cunoscut. Doar pentru aceasta primesc bani. Şi-şi fac treaba bine, însă cumpărătorul are propriile sale interese. Cum să le respectăm? Intâi de toate, trebuie să ştiţi câte ceva despre secretele magazinelor de astăzi.
Căruciorul încăpător
Un coş mare de cumpărături te aşteaptă la intrarea în supermarket. Cu siguranţă, te-ai întrebat de multe ori: de ce-o fi atât de mare? Se pare că mulţumită spaţiului său vei face achiziţii neplanificate. Cu cât spaţiul este mai gol în coş, cu atât se naşte un sentiment al nerealizării şi nedesăvârşirii în subconştientul clientului. Este destul de firesc ca o persoană să înceapă imediat să se gândească: ce altceva să cumpere?
DR. PROF. DMITRI AVDEEV, IOANA BESEDINA
Fragment din cartea "SĂ AVEM GRIJĂ DE FAMILIE", Editura Sophia
Cumpara cartea "SĂ AVEM GRIJĂ DE FAMILIE"
-
Aspecte etice ale dependentelor
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Invierea Domnului, chemare spre marturie luminatoare
Publicat in : Invierea lui Hristos
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.