Din primirea gandurilor drepte se naste tot ce-i bun

Din primirea gandurilor drepte se naste tot ce-i bun Mareste imaginea.

Este de mare insemnatate sa ne urmarim gandurile si miscarile ratiunii
Despre urmarea iara de ratacire a adevarului


Adeseori stau de vorba cu dumneavoastra despre adevar. Vreau sa intelegeti cat de insemnat lucru este sa-ti urmaresti felul de a gandi, ratiunea. Omul este fara doar si poate calauzit de felul sau de a gandi: acesta este lumina noastra. Cu mare sarguinta trebuie sa priveghem asupra luminii noastre pentru ca ea sa nu devina intuneric, lumina mincinoasa, care arata lucrurile nu la locul lor si nu asa cum sunt de fapt ele, ci altceva decat sunt de fapt. Ia seama ca lumina din tine sa nu fie intuneric! (Lc.

11,35).

Trebuie ca felul nostru de a gandi sa fie patruns de Adevar. Afara de Hristos nu inteleg si nu cunosc vreun alt adevar - si oare nu sunt orbi aceia, oricine ar fi ei, care atunci cand Hristos li Se infatiseaza in maretia cea infricosatoare a smereniei intreaba: Ce este Adevarul? 

Patrundeti in adancimea cuvintelor mele! Va rog, va implor! Va implor pentru propria dumneavoastra mantuire. De obicei, oamenii cred ca gandul este ceva de mica insemnatate, si de aceea nu aleg decat in foarte mica masura gandurile pe care le primesc. Or, din primirea gandurilor drepte se naste tot ce-i bun, iar din primirea gan-durilor mincinoase se naste tot ce-i rau. Gandul seamana cu carma unei corabii: de aceasta scandura neinsemnata tine directia si in cea mai mare parte soarta intregii masini uriase. Gandul cel cuvios te va pazi (Pilde 2, 11), spune Scriptura; ea ne invata ca inceputul cuvintelor noastre sa fie adevarul - si ce altceva este inceputul cuvintelor, daca nu gandul? Despre adevar a dat marturie pe pamant Duhul Sfant. Asa le spuneau apostolii iudeilor. Martorul lui Hristos-Adevarul e Duhul Sfant. Unde nu este marturia Duhului, acolo nu sunt dovezile Adevarului. Cel ce doreste sa urmeze fara gres Adevarului trebuie sa ramana in invatatura pecetluita, adeverita de Duhul Sfant. Aceasta este invatatura Sfintei Scripturi si a Sfintilor Parinti ai Bisericii Rasaritului, singurei Sfinte, singurei Ortodoxe si adevarate. Orice alta invatatura e straina de Adevarul-Hristos, de Adevarul pogorat din cer, Care din nepovestita milostivire dumnezeiasca S-a descoperit oamenilor, care sedeau intru intuneric si in umbra mortii, impotmoliti in prapastia intunecata si adanca a amagirii de sine, a nestiintei, a caderii si a pierzarii.

Chem asupra dumneavoastra binecuvantarea si mangaierea dumnezeiasca.

Sfantul Ignatie Briancianinov

Articol preluat din volumul "De la intristarea inimii la mangaierea lui Dumnezeu", Ed. Sophia

.
Pe aceeaşi temă

23 Iunie 2014

Vizualizari: 2180

Voteaza:

Din primirea gandurilor drepte se naste tot ce-i bun 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE