Emotii pe fondul zgarceniei

Emotii pe fondul zgarceniei Mareste imaginea.

Intrebare pentru scoaterea la lumină a emoţiilor:

1. Vă este greu să suportaţi o pagubă materială? Desigur, zgârcenia nu este o emoţie, ci o patimă - însă pe fondul oricărei patimi apar emoţii negative. Cele mai neplăcute emoţii de pe fondul zgârceniei apar atunci când zgârcitul este nevoit să suporte o pagubă materială.

Insuccesele în afaceri sau profiturile ratate, defecţiunile la maşină, incendiile, datoriile neprimite, neexecutarea sau proasta executare a unei lucrări deja plătite, cumpărăturile prost inspirate, daunele de plătit în urma unui proces, furturile şi aşa mai departe îi aduc, de obicei, zgârcitului numeroase minute (ore, zile) de neplăceri.

Zgârcitul rumegă pierderea, se tot gândeşte cum ar fi putut să o prevină... Dar prea târziu: aceste gânduri şi emoţii nu pot restitui nimic, ci reprezintă doar o pagubă suplimentară, întrucât fură timpul, forţele şi buna dispoziţie.

Ce putem recomanda în asemenea cazuri?

1. Smeriti-vă în mod conştient.

Reamintim că smerenia este opusul trufiei. Trufia încearcă mereu să-l facă pe om să se „bată în coame cu stânca", pe când smerenia îi spune:

„Ce nu poţi schimba trebuie să accepţi."

Credincioşii au ca instrument extrem de puternic în acest sens spusa: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!"

2. Nu consideraţi că banii voştri sunt doar ai voştri.

Zgârciţii se ataşează atât de tare de banii lor, că încep să-i simtă ca pe o parte din ei înşişi. Cui îi place când i se taie o mână sau un picior? Bineînţeles că e dureros!

Banii sunt însă ceva aparte de noi, la fel cum sunt - dacă ne este permisă o astfel de comparaţie - copiii. Copiii cresc şi pleacă. Şi banii au destinul lor, şi câteodată vin la noi doar ca să treacă la altcineva.

Ţineţi minte: banii nu sunt ai voştri, sunt cu voi. Deocamdată.

3. Bucurati-vă că viata v-a luat banii, iar nu ceva mai preţios!

Incercările sunt necesare omului pentm creşterea lui personală. De aceea, ele vin periodic: prin boli grave, morţi, despărţiri. Iar voi aţi rămas numai fără bani (nici asta nu-i întâmplător: lovitura crizei este întotdeauna în locul cel mai dureros).

Sau banii sunt pentru voi lucrul principal, mai important decât familia şi decât multe altele? Atunci uitaţi-vă la punctul următor.

4. Corectati-vă sistemul de valori.

In capitolul despre timiditate am vorbit despre faptul că într-un sistem de valori sănătos slava deşartă nu poate ocupa un loc înalt. La fel şi cu banii: sunt un lucru indispensabil, dar într-un sistem de valori sănătos ei nu ocupă, totuşi, unul dintre primele locuri.

Puneţi-vă la punct sistemul de valori, fiindcă viaţa ne este dată o singură dată, şi nu ca să ne îmbogăţim.

5. Donaţi bani, atâta timp cât îi aveţi. Aceasta va reprezenta nu doar un ajutor dat cuiva, ci, mai întâi de toate, un bun exerciţiu pentru depăşirea dependenţei voastre psihologice de bani.

Metoda funcţionează numai în cazul când sumele donate vor fi simţitoare. Cel mai bine va fi dacă în urma ajutării altora veţi fi nevoiţi să renunţaţi la anumite cheltuieli - nu indispensabile - pe care le-aţi fi făcut pentru voi înşivă.

DMITRY SEMENIK

Fragment din cartea "Depasirea emotiilor negative", Editura Sophia

Cumpara cartea "Depasirea emotiilor negative"

19 Octombrie 2023

Vizualizari: 933

Voteaza:

Emotii pe fondul zgarceniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE