
Mantuitorul a spus "Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua de apoi" (Ioan 6, 53-54). De aici reiese ca nu ne putem mantui fara Sfanta Impartasanie. Ea ne face una cu Hristos.
Participarea noastra la Sfanta Liturghie trebuie sa duca la impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. Sigur, e nevoie de spovedanie si de pocainta pentru pacatele savarsite, ca nu cumva impartasindu-ne cu pacat, sa atragem asupra noastra osanda bolii sau chiar a mortii: "Caci cel ce mananca si bea cu nevrednicie osanda isi mananca si bea, nesocotind Trupul Domnului. De aceea sunt multi dintre noi neputinciosi si bolnavi si multi au murit" (I Cor. 11, 29-30). Asadar, o participare la Sfanta Liturghie fara Sfanta Impartasanie nu este o participare deplina.
In vechime, daca un cleric sau mirean nu se impartasea trei duminici la rand fara un motiv intemeiat, clericul se caterisea, iar mireanul era excomunicat. Aceste lucruri se petreceau pentru ca intelegeau cu adevarat ce inseamna viata duhovniceasca, stiau ca progresul in aceasta viata nu se poate face fara Sfanta Impartasanie.
Din pacate, astazi, multi crestini s-au obisnuit sa traiasca fara Sfanta Impartasanie, iar chemarea preotilor la impartasire din cadrul Sfintei Liturghii: "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va!", ramane aproape fara raspuns. Rugaciunile "Drepti, primind Dumnezeiestile, Sfintele…", "Sa se umple gurile noastre de Lauda Ta, Doamne, ca ne-ai invrednicit pe noi a ne impartasi…" sau "Multumim Tie, Stapane… ca si in ziua de acum ne-ai invrednicit pe noi de Cerestile si nemuritoarele Tale Taine…" mai au in vedere doar slujitorii sfintelor altare si cativa copii si batrani.
Sfantul Chiril al Ierusalimului marturiseste in Catehezele sale: "In chipul painii ti se da trupul, iar in chipul vinului ti se da sangele. Nu te uita, deci, la paine si la vin ca la paine si vin obisnuit. Ele, potrivit hotararii Stapanului, sunt trup si sange al lui Hristos. Sa nu judeci taina dupa gustare, ci, neindoielnic, incredinteaza-te prin credinta ca ai fost invrednicit de trupul si sangele lui Hristos".
Trebuie sa retinem ca in urma epiclezei sau rugaciunii de invocare a Duhului Sfant, painea si vinul sunt sfintite, prefacandu-se prin puterea dumnezeiasca in Sfantul Trup si Sange al Domnului.
Sa ne intareasca Dumnezeu sa avem mereu raspuns la chemarea preotului care, inaltand Sfantul Potir, spune: "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati".
Iulian Predescu
-
Sa nu uitam de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului
Publicat in : Duminica a 28-a dupa Rusalii -
Neparticiparea la impartasire
Publicat in : Liturghia -
Vindecarea prin Taina Spovedaniei
Publicat in : Editoriale -
Iertati-ma, sunt invitat!
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.