Invierea, Restaurarea Omului in Hristos

Invierea, Restaurarea Omului in Hristos

Desavarsit fiind, omul ar fi trait in unire cu Dumnezeu-Creatorul sau. In esenta Sa Dumnezeu este Iubire, astfel ca, omul pe care l-a facut "dupa chipul si asemanarea Sa" (Facere 1,26), este si el tot iubire.



In felul acesta, cel mai important act de viata al preconizatei relatii divino-umane a fost planuit a fi actul iubirii, act care, derulat corect atat din partea lui Dumnezeu cat si din partea omului, duce intr-un singur punct: la fericire. Dumnezeu este depozitarul parametrilor pozitivi absoluti si L-a creat pe om pentru ca acesta sa participe alaturi de, si impreuna cu El, la fericirea absoluta. Iata care a fost starea de spirit comuna din cadrul relatiei reciproce dintre Dumnezeu si om, adica spiritualitatea divono-umana. Dar, cursul acestei minuni a durat foarte putin.

Pus in functiune, caracterul uzurpator al diavolului a rodit caderea omului in pacat si de atunci si pana astazi, intreaga degringolada din viata omului survenita pe cale de consecinta.

Prin aceasta cadere, firea omeneasca, adica iubirea omeneasca, a slabit considerabil si a fost napadita de patimi care au pus stapanire pe ea, inrobind-o. Aceste patimi s-au interpus intre om si Dumnezeu ca un zid redutabil, provocand o ruptura proportionala in cadrul relatiei dintre ei.

„Insa Dumnezeu fiind Iubire”, (IIoan4,8), si prin aceasta, dorindu-Si parteneriatul iubirii umane, n-a putut suporta aceasta ruptura si atunci a conceput, initiat si desfasurat un plan de restaurare a omului din noua sa conditie existentiala dezastruasa. In acest sens, Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Sau Iisus Hristos pe pamant, ca impreuna cu El, sa implineasca acest plan. Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat din Sfanta Fecioara Maria, astfel, devenind si fiu al omului.

Omenitatea dobandita, a devenit temeiul mantuirii neamului omenesc, firea stricata de pacat a omului fiind asteptata, ca prin credinta, sa ajunga langa Dumnezeu, in Dumnezeu si-n unire cu El. De mentionat, este faptul ca opera de mantuire s-a facut datorita Jertfei de pe Cruce a Omului Hristos, jertfa prin care umanitatea cazuta a fost rascumparata din pacat, I Petru (1,18-19) si impacata cu Tatal(Coloseni 1,20).

Aceasta jertfa a deschis posibilitatea mantuirii, pentru fiecare om care aspira la comuniunea cu Dumnezeu in Imparatia Cereasca. Este vorba de primirea de catre om a Duhului cel Sfant al lui Dumnezeu prin care omul este indumnezeit si astfel in stare sa-i fie lui Dumnezeu partener filial de relatie de-a lungul vietii vesnice. Prin indumnezeire, progresiv, patimile sunt mortificate, iar firea omeneasca intarita prin dobandirea virtutiilor.

Parcurgerea de catre oameni a acestei restaurari se intampla in cadrul Trupului Tainic al lui Hristos, numit Biserica, (Efeseni 1, 22-23), In Biserica se afla intreaga invatatura care duce la mantuire si puterea dumnezeiasca ce-l transforma pe credincios, spre desavarsirea sa.

Viata de crestere si desavarsire se face in stransa legatura cu ierarhia bisericeasca, investita de Dumnezeu sa transmita invatatura despre mantuire si sa oficieze Sfintele Taine. Urmand aceasta cale, credinciosul de fapt urmeaza viata lui Hristos Omul, impreuna cu Hristos si in Hristos. Aceasta inseamna sa implineasca toate poruncile lui Dumnezeu, cum a facut si Hristos, sa moara si sa invieze impreuna cu Hristos si sa se inalte si el, la Dumnezeu.

Desigur ca moartea si invierea impreuna cu Hristos se refera la acea prefacere interioara prin care moare omul cel vechi, reprezentat de patimi si de neputinta firii omenesti si inviaza omul cel nou, reprezentat progresiv de virtuti, iluminare si desavarsire, numit si noul Adam. In faza desavarsirii, omul este iubire spirituala si minte pura, prin care poate participa la insasi viata lui Dumnezeu Cel Intreit in Persoane, in cadrul Imparatiei Ceresti. Aceasta stare de spirit prelungita in programul de viata al omului devine spiritualitate. Este vorba de inefabila spiritualitate crestina decursa din insasi Spiritualitatea divina.

Procesul restaurarii de catre Dumnezeu a omenitatii cazute, a capatat in vremea lui Moise un caracter de masa prin implicarea intregului "popor ales". De-acum inainte, pe baza spiritualitatii individuale si dincolo de ea, va fi urmarita de Dumnezeu spiritualitatea colectiva, obiectivul fiind ca aceasta spiritualitate sa ajunga, sfanta in integralitatea ei.

Preluata de Mantuitorul, a fost dusa pana pe culmea indumnezeirii prin harul Duhului Sfant, culmea cea mai inalta pentru o fiinta omeneasca. Spiritualitatea crestina este maximul in materie de noblete a spiritualitatii umane. Ea este garantia ca omul a ajuns din nou in unire cu Dumezeu Care l-a creat, si ca este cu adevarat capabil sa-L insoteasca pe Acesta in viata vesnica in calitate de copil al Sau.

Iisus Hristos este singurul <Mijlocitor>, pe care L-a dat Dumnezeu oamenilor, ca scara spre Sine. "Printr-Insul a binevoit sa le impace toate cu Sine, fie cele de pe pamant, fie cele din Ceruri, facand pace printr-Insul, prin sangele Crucii Lui". (Col.1, 20). Hristos ne mantuieste, intrucat a indumnezeit omenitatea Sa, parga firii noastre, pe care apoi comunicandu-ne-o si noua asa indumnezeita, sau transfigurata de har, ne indumnezeieste si pe noi. In stransa legatura cu Intruparea si Crucea, se afla Invierea lui Hristos, care le continua si reda in acelasi timp comuniunea omului cu Dumnezeu.

Sangele Mielului dumnezeiesc, care nu sfarseste niciodata de a curge si de a se impartasi, are o putere de curatie reala a tuturor celor ce se impartasesc cu El, cu desavarsire in momentul Sfintei Euharistii. Fara lacrimi pentru pacatele noastre, fara plansul caintei, nu ne mantuim. O coborare a lui Dumnezeu in toata slava Lui ar coplesi, ar orbi pe oameni, i-ar stramtora in miscarile lor libere, dar Dumnezeu vrea sa-i castige prin libertatea lor, prin decizie benevola.

Prin Inviere, umanitatea lui Hristos a fost total strabatuta de viata Duhului. Hristos Il are acum si ca om in mod deplin pe Duhul Sfant in Sine, pe care il avea din veci, dupa Dumnezeire. Prin Invierea din morti a Mantuitorului Hristos se arata puterea dumnezeiasca in trup si anume in trupul Cuvantului Intrupat.

Spiritualitatea crestina ortodoxa este viata lui Hristos, Cel care a invins moartea noastra prin moartea Lui pe Cruce, in care a fost lucratoare suprema-I iubire a Lui ca Om fata de Tatal, suprema iubire a Lui ca Dumnezeu, facut om pentru noi.

In spiritualitatea ortodoxa cel ce crede in Hristos trebuie sa-si concretizeze credinta prin fapte bune, adica sa-si foloseasca libertatea spre realizarea binelui, cu ajutorul harului divin, care este expresia iubirii lui Dumnezeu fata de noi oamenii. Harul divin pierdut prin pacatul stramosesc a fost redobandit prin jertfa de pe cruce a Mantuitorului, Sf. Parintii spunand ca el este puterea sau energia dumnezeiasca care indrepteaza si sfinteste pe credinciosi. Harul este puntea intinsa spre infinitatea lui Dumnezeu ca persoana sau ca o comuniune treimica de persoane, odata ce Dumnezeu ne-a pus prin har, in relatie cu Sine.

Hristos, salasluit in noi de la botez, conduce cu putere nu numai straduinta noastra dupa impodobirea cu virtuti, deci nu numai lucrarea pozitiva de fortificare prin vointa a omului nou in Hristos, ci si pe cea negativa, de omorare a pacatului, de slabire, tot prin vointa, a omului vechi.
"Nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine" (Galateni 2, 20).

Doctor in teologie
Pastin Antoniu-Catalin

.

Despre autor

Antoniu-Catalin Pastin Dr.în teologie Antoniu-Catalin Pastin

Colaborator
15 articole postate
Publica din 21 Mai 2012

Pe aceeaşi temă

05 Iunie 2012

Vizualizari: 4097

Voteaza:

Invierea, Restaurarea Omului in Hristos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact